Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 03 mar 2021, 04:13

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 204, 205, 206, 207, 208
Autor Wiadomość
Post: piątek 04 gru 2020, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 979
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Cześć mam problem z sbusem, nie widzi go AP. PPM działa poprawnie, niby nie problem bo tak też może działać jednak ciekawi mnie dlaczego to nie śmiga. (W nowej wersji AP sbus działa bez problemu) zworki przelutowałem, coś jeszcze trzeba zrobić?
Obrazek

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 sty 2021, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 979
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Przetestowałem nową funkcję ładnie utrzymuje prędkości względem powietrza, czy jest możliwość aby utrzymywał ja również przy pomocy GPS-a?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 07:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 49
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Czy można autopilotem utrzymywać prędkość z GPS?
RACZEJ NIE.
Załóżmy prędkość modelu 15 m/s, prędkość wiatru 10 m/s.
Model leciał z wiatrem oddalając się od bazy, włączasz autopilota RTH i co wtedy? Z prędkości GPS 25 m/s musi jakoś zwolnić do założonych 15 m/s(względem powietrza 5m/s, utrata sterowności murowana). Następnie zaczyna zawracać pod wiatr, prędkość mu spada do 5 m/s i wtedy autopilot podciąga gaz na max aby uzyskać założoną prędkość przelotową 15 m/s, zużycie energii elektrycznej jest bardzo nie ekonomiczne i może zabraknąć na powrót.
Sądzę, że funkcja kontroli prędkości z rurki pitota ma przede wszystskim chronić przed przeciągnięciem , co w przypadku latającego skrzydła i niektórych innych modeli jest bardzo niebezpieczne.

_________________
Modelarz...."Wymierający gatunek"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 979
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A co w przypadku gdy mam ustawioną prędkość 35kmh, model zawraca i leci pod wiatr wtedy prędkość na ruruce pitota jest powiedzmy te 35km/h, a model faktycznie leci 10kmh i jest na granicy przepadniecia. Miałem ostatnio taki przypadek, inav utrzymuje prędkość z GPS-a i nie ma problemów lata tak jak powinien

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 17:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 534
Lokalizacja: Okolica Koszalina
arek2081 pisze:
A co w przypadku gdy mam ustawioną prędkość 35kmh, model zawraca i leci pod wiatr wtedy prędkość na ruruce pitota jest powiedzmy te 35km/h, a model faktycznie leci 10kmh i jest na granicy przepadniecia. Miałem ostatnio taki przypadek, inav utrzymuje prędkość z GPS-a i nie ma problemów lata tak jak powinien


Na pewno nie jest na granicy "przepadnięcia", nie uwzględniłeś prędkości przeciwnego wiatru ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1769
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
arek2081 pisze:
A co w przypadku gdy mam ustawioną prędkość 35kmh, model zawraca i leci pod wiatr wtedy prędkość na ruruce pitota jest powiedzmy te 35km/h, a model faktycznie leci 10kmh i jest na granicy przepadniecia. Miałem ostatnio taki przypadek, inav utrzymuje prędkość z GPS-a i nie ma problemów lata tak jak powinien


Zdajesz sobie sprawę, że model lata dzięki powietrzu, a nie dzięki ziemi? :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
A co więcej, lecąc pod wiatr (odpowiednio silny) może się cofać względem ziemi (wtedy OSD durnieje) albo zawisnąć nieruchomo względem niej. O przepadnięciu oczywiście nie ma mowy w takiej sytuacji ale to podstawa podstaw którą trochę wstyd nie wiedzieć z takim dorobkiem na forum...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lut 2021, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 979
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Panowie Verid, mkrawcz1, Ben oczywiście macie racje, źle opisałem i nazwałem sytuacje. Nie chodziło mi oczywiście o to że model spadnie, rozbije się czy coś w tym stylu. Miałem na myśli sytuację że może zacząć się cofać lub zawiśnie w miejscu. Chodzi mi o to że gdy ustawie sobie prędkość pitota na 35kmh i lecę powiedzmy z wiatrem, wiatr ma prędkość 38kmh model złapie FS zawróci i zacznie lecieć pod wiatr czy wróci do bazy ? (Brak linku, brak mozliwosci zmiany prędkości która ma utrzymywać). Prędkość na pitocie będzie realizowana silnik będzie wysterowany tak żeby utrzymywał 35kmh więc pewnie ustawi się na jakąś wartość minimalna. Prędkość GPS będzie pewnie koło 2kmh i gdyby była opcja utrzymuje prędkość po GPS to by przyspieszył na tyle aż by ją osiągną lub nie, jeśli napęd bylby za mało wydajny, ale silnik kręcił by na maxa. Kilka lat latałem na inav-ie i tam utrzymywał prędkość w lotach autonomicznych przy pomocy GPS-a i jaka mu ustawiłam taką trzymał, leciał pod silny wiatr to wysterowal silnik na maxa. Jest to moje pierwsze spotkanie z pitlabem i dokładnie też nie wiem jak zostanie wysterowany silnik w przypadku FS domyślam się że będzie trzymał te 35kmh więc nie ma szans żeby doleciał do bazy. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lut 2021, 00:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12806
Lokalizacja: Mikoszewo
Myślę że wkradło się tu małe niedomówienie - zadałeś pytanie tak jakbyś chciał utrzymywać prędkość względem powietrza za pomocą GPS co się oczywiście nie da, z wyjątkiem dni bezwietrznych ;-)
Natomiast co do możliwości ustawień konkretnie czy AP ma kierować się prędkością względem powietrza (Pitot) czy względem ziemi (GPS) to się nie wypowiem bo AP Zbigowego jeszcze w kolekcji nie mam ale biorąc pod uwagę stopień jego rozbudowania to obstawiam "się da się". :mrgreen: Wszak wszystkie "podstawowe" AP tak robią.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2021, 13:15 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 265
Lokalizacja: Chorzów
Opcje kontroli z zastosowaniem GPS AP ma już dawno i wybierasz ja właśnie w przypadku gdy wieje silny wiatr i zależy Ci na powrocie do bazy choć dzieła na zasadzie "nie wolniej niż względem ziemi" i nie wiem czy można obie opcje łączyć czyli utrzymywać stałą prędkość lotu plus dodać warunek dodatkowy z GPS żeby lecieć pod wiatr model nie cofał się lub nie wisiał ,ale jak znam Zbyszka wszystko dokładnie przemyślał :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lut 2021, 15:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 paź 2013, 20:16
Posty: 15
Lokalizacja: Łódź, Kutno
Dzień dobry,

Jestem pod ogromnym wrażeniem tego systemu, wróciłem do RC po kilku latach przerwy i taka niespodzianka, pięknie się to rozwinęło - mam jeszcze w pamięci projekty Pana Zbig'a prezentowane na forum AlexRc np."Tylko chory zrobi nadajnik...".
Gratuluję osiągniętych efektów współpracy Zbig&Pitlab!

Przymierzam się do zakupu tego systemu i nieco martwi mnie brak obudowy. Szukałem gotowych już projektów do wydruku, ale znalazłem tylko do płytki samego OSD (http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/?page_id=399). Czy ma ktoś z Was do udostępnienia projekt case do wydruku (STL) dla złączonego systemu OSD+Autopilot?

Pozdrawiam,
Bartłomiej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2021, 18:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 979
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Panowie, mam mały problem z auto lądowaniem. Model ładnie się ustawia leci idealnie na pas startowy tyle że laduje jakieś 300m przed nim. Ląduje dokładnie na początku ścieżki podejścia, zmniejszyłem pas bawiłem się kontem podejścia, bez większego efektu. Co bym nie zrobił i jak ustawił lotnisko zawsze ląduje na początku ścieżki podejścia. Co ruszyć, zmienić aby to pewnie prawić. Poza tym model lata pięknie czy to w manuału czy automatyce.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 lut 2021, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1908
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Może masz ustawioną wysokość lotniska czytaną z GPS a nie z barometru. Domyślnie jest GPS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 lut 2021, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 979
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Problem chyba rozwiązany, podczas zapisywania trymerów nie dawałem drążka gazu na zero tak jak pisze w instrukcji. Zapisałem jeszcze raz trymy z gazem na 0 i model zatrzymuje się ładnie na pasie, nie wiem czy to było to ale teraz jest ok.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 204, 205, 206, 207, 208

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.