Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 04 sie 2021, 16:28

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 890 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 wrz 2020, 18:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 132
Lokalizacja: Mielec
Zebym Ja cos takiego posiadal jak swr miarke to by luksusik byl ;-)
Lecz niestety nie posiadam i pytam tutaj bo wiem ze pare osob robilo tego moxona wedlug Qczka i chwala ze dobry no a mi tego wymiaru brakuje.. :-?
Z kalkulatora zadnego nie chce brac bo kazdy ma rozrzut centymetrow i niewiadomo ktoremu wierzyc...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 07:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 945
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
farmaceuta pisze:
Witam Panowie, takie pytanie mam co prawda nie dotyczace QLRS, ale tez z Krzysztofem zwiazane..
mianowicie chodzi mi o antene z jego strony qczek moxon v2.
Mam wymiary;
krotszy odcinek - 31,2mm
dluzszy odcinek - 43.2mm
"przerwa" - 14.54mm
No a ile ma wynosic dlugosc anteny??
W sensie najdluzszy odcinek bo nigdzie tego nie widze..


Nie podałem tego wymiaru, ponieważ wynika on bezpośrednio z wydruku.
Jak mierzę na swojej to jakieś 230-231mm...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 07:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 132
Lokalizacja: Mielec
Dziekuje bardzo za odpowiedz Krzysztofie :-)
moze wieczorem ukrece i sie przetestuje w stosunku do dipola..
Pozdrawiam serdecznie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 945
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Panowie,
Mam do was pytanie, czy nie doświadczacie jakiś FS jak inny model wyposażony nie koniecznie w QLRS ale w FrSKY R9 czy jak to się tam zwie, albo w cyfrowe DJI video przelatuje blisko waszego?
Sytuacja jest taka nie jasna, bo jest taka miejscówka w której sobie latamy, i od czasu do czasu quady tam spadają z nieba (disarm, czesto z utratą video).
Sytuacja jest niejasna bo dzieje się to na FrSky 2.4GHz, przez jakiś czas nie zaobserwowałem tego na QLRS, a teraz znowu.
Podejrzenia mam takie.
a) blisko przelatujący model kolegi zakłóca QLRS tak ze on w 1s nie zdąża zsynchronizować się z powrotem i jest disarm... ale tracę także video na DJI.... co jest dziwne...
b) radar lotniska około 8km w linii prostej doskonale widoczny z pola na którym latamy.
c) coś innego specjalnie zakłóca....?

W innych lokalizacjach nie występowały nigdy takie akcje....

Macie jakieś przemyślenia szczególnie na temat radaru :) ?
Możliwe jest że jak akurat model wpadnie w wiązkę to zrywa zarówno video jak i i link rc.

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 585
Lokalizacja: Biała Podlasla
My mamy ostatnio dużo spadania.
Sytuacja taka:
Latamy quadami bez problemu 3-4 pakiety od zgłoszenia w dr, blisko siebie, daleko, nisko i wysoko.
Potem mamy parę minut spadania, oba quady. Rssi spada nam do 30tu ilustam często i gęsto.
Potem albo się poprawia albo kończymy latać.
Okresowo pojawiają się tam mega zakłócenia obrazu na 5.8 - raczej nie na zasadzie cyfry - nie pasy - tylko mrowki albo zerwania synchro.

Setup to
1. r9 w moim t16 i r9mm w quadach (biorę 2 quady i oba spadają, jak już spadają )
2. R9 accst 2019 w Qx7 Access i r9mini w quadzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2311
Krzysiek podobnie jest w Wilczych Laskach. brzeg lotniska haczy o link radiolinii i wszystko co ma 2,4ghz spada w tym miejscu. Dzieje się to tylko w niektórych godzinach.
Zobacz na mapie czy u ciebie nie ma podobnej radiolinii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 945
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Krzysiek podobnie jest w Wilczych Laskach. brzeg lotniska haczy o link radiolinii i wszystko co ma 2,4ghz spada w tym miejscu. Dzieje się to tylko w niektórych godzinach.
Zobacz na mapie czy u ciebie nie ma podobnej radiolinii.


dzięki Panowie, wezmę kurde SDR i antenę na pole, żeby zobaczyć co za syfem tam sieją ;)
Gdzie takową mapę znajdę?
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2311
Nie ma specjalnych map, ale jak łączysz lotnisko i miejsce latania i przedłużysz linię powinna trafić na obiekt wojskowy lub podobny. Masz wtedy na bank radiolinię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 945
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Nie ma specjalnych map, ale jak łączysz lotnisko i miejsce latania i przedłużysz linię powinna trafić na obiekt wojskowy lub podobny. Masz wtedy na bank radiolinię.

ok dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 22 wrz 2020, 17:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 585
Lokalizacja: Biała Podlasla
Aktualizacja. Okazuje się że mam popsute wszystkie anteny do r9.

Pożyczyłem antenę od kolegi i problemy się znikły. Potestujemy dalej i zobaczymy.
Używałem anten st ojonych, niezniszczalnych jakby co.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 24 wrz 2020, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 945
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Hej,
Wyszła nowa wersja jak by ktoś chciał :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 01 paź 2020, 09:25 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 267
Lokalizacja: Chorzów
Witam
Mam pytanie do df2 popsute miałeś w R9 anteny nadawcze czy odbiorcze i jakich "niezniszczalnych" używałeś?
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 02 paź 2020, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 06:09
Posty: 182
Lokalizacja: Strumień - Zabłocie
qczek pisze:
Hej,
Wyszła nowa wersja jak by ktoś chciał :)

Czy mogę prosić w imieniu wszystkich "nieco mniej ogarniętych w temacie" o łopatologiczny opis co jak połączyć i czym wgrywać żeby przejść na nowszą wersję softu?
obecnie mój zestaw działa z konfiguratorem v 1.92

Komentarz: nadajnik
nadajnik.jpg
nadajnik.jpg [ 129.31 KiB | Przeglądany 1466 razy ]


Komentarz: odbiornik
odbiornik.jpg
odbiornik.jpg [ 114.31 KiB | Przeglądany 1466 razy ]


Komentarz: programator
programator.jpg
programator.jpg [ 133.93 KiB | Przeglądany 1466 razy ]


Komentarz: FTDI
konwerter FTDI.jpg
konwerter FTDI.jpg [ 131.18 KiB | Przeglądany 1466 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 05 paź 2020, 20:45 
Offline

Rejestracja: środa 19 wrz 2012, 08:04
Posty: 28
Lokalizacja: Wrocław
Witam kolegów

Mam problem z nowszymi wersjami softu
Gdy wgram dowolną wersję 1.9x
bez problemu łączę się Configtoolem,
gdy wgram którąś wersję 2.x, nie mogę się połączyć
Czy coś trzeba zmienić ?
Oczywiście uruchamiam moduł ze zwartym do masy pinem M1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 06 paź 2020, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2311
http://qlrs.pl/schematy

Sposób podłączenia interfejsu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 890 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.