Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 12 cze 2021, 14:50

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 30 kwie 2021, 02:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Witajcie, w końcu dotarły do mnie wszystkie pierdulety, które zamówiłem na aliku i chcę rozpocząć przygodę z FPV. Problem w tym, że nie mogę połączyć drona z aparaturą. Próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji i wszystkich poradników i moje pomysły się już wyczerpały. Pomóżcie mi połączyć drona z aparaturą bo jeszcze trochę samodzielnych prób i oszaleję ... Poniżej opisuję swój zestaw.

Dron - Emax TinyHawk 2 Freestyle
Aparatura - FrSky Taranis QX7 ACCESS FCC
Zaopatrzyłem się także w potrzebne oprogramowanie to jest Betaflight + OpenTX

Problem polega na tym, że aparatura nie obsługuje D8, jednak drony od Emax w tym również niby ten ponoć obsługują D16 (W manualu tego drona na płytce jest oznaczenie D8/D16). W samej aparaturze mam do wyboru 2 tryby, pierwszy - ACCESS, drugi - ACCST D16. W obu przypadkach drona za nic nie można połączyć z aparaturą. Dodam jeszcze, że w aparaturze zrobiłem aktualizację oprogramowania. Chciałem tego samego dokonać w dronie, ale to z jakiegoś powodu też stanowi problem. Postępuję według poradników, jednak za każdym razem gdy klikam "wgraj oprogramowanie" dostaję komunikat "nie udało się połączyć" zaraz po tym jak dron się wyłączy.

Doradźcie proszę co mogę zrobić bo siedzę przy tym już bite 4 czy nawet 5 godzin i zero rezultatów, a jeszcze nawet nie pomyślałem o jakimkolwiek łączeniu gogli z tym dronem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 05:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
W dronie wybierz odbiornik SPI protokół Frsky_X, a w aparaturze musisz mieć wgrane oprogramowanie modułu wewnętrznego firmware - ISRM (nie openTX) max w wersji 1.1.3 z dnia 2019-08-12. Następnie w aparaturze wybierasz tryb ACCST D16 i powinno się zbindować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 12:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Jeżeli dobrze zrozumiałem kolejną garść poradników i filmów to ISRM należy wgrać przez kartę pamięci. Problem jednak pojawił się taki, że aparatura wcale tej karty nie widzi, czy mam tam załadowane pliki czy nie. Jest szansa, że włożyłem zbyt nową/dużą kartę ? Bo rypnąłem tam Sandisk Extreme Pro 128 GB bo tylko taką aktualnie mam wolną.

Wersję OpenTX ma 2.3.11-otx i nie mam żadnych narzędzi do wyboru, z tego co widziałem to narzędzia a tym samym możliwość przełączania trybu zostanie dodana razem z umieszczeniem karty sd z odpowiednimi plikami (ja pobrałem sdcard-128x64-2.3V0035), tylko tak jak wspomniałem wyżej, aparatura nie czyta tego co jej wkładam. Co robić dalej ? :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 14:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
możliwe, że pojemość jest tutaj problemem zazwyczaj wszyscy korzystamy z kart o mniejszych pojemności. Bywa tak, że aparatura widzi kartę, a po podłączeniu aparatury przewodem USB PC tej karty nie widzi wtedy trzeba użyć lepszej jakości przewodu USB sam tak miałem ze swoja aparaturą że przewód pozwalał na ładowanie pakietów w aparaturze działał ze starym telefonem ale PC nie widział karty po wymianie przewodu USB problem zniknął. Bez kart pamięci nie uda Ci się wgrać firmwaru do modułu wewnętrznego ISRM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 15:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ok, w takim razie ogarnę jakoś kartę 8/16 gb. Mam nadzieję, że pomoże i pozwoli odczytać aparaturze to co się na niej znajduje. Czy jeżeli to nie da rady to jest jeszcze jakaś możliwość sparowania drona z aparaturą ? Czemu właściwie muszę wymienić OpenTX na IRSM ? Tak jak mówię jestem kompletnie zielony w kwestii tego wszystkiego i chciałbym jak najwięcej zrozumieć. Dlaczego dron nie łączy się z aparaturą na ACCST D16 skoro teoretycznie drony od Emax mają wsparcie dla D16 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 kwie 2021, 20:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Nie wymieniasz OpenTX na ISRM. OpenTX to oprogramowanie radia natomiast aparatura ma moduł wewnętrzny ISRM i do niego wgrywasz osobno oprogramowanie natomiast open TX pozostaje ten sam co masz.

uproszczając to tak jak masz komputer masz zainstalowanego windowsa, linuxa czy iOS, ale do karty graficznej czy innego sprzętu musisz zainstalować sterownik żeby działało. Tak samo masz tu radio kontrolowane jest przez OpenTX, a moduł wewnętrzny ma swoje odrębne oprogramowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 maja 2021, 00:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiem wiem, zauważyłem już. Mniejsza karta faktycznie dała radę i aparatura z nią zadziałała, udało mi się sflashować ISRM na tę wersję, którą kazałeś, ale dron dalej na ACCST D16 nie chce się z nią połączyć. Masz może jakiś pomysł jeszcze ? Może coś w oprogramowaniu drona ? Problem jest z nim taki, że nie mogę przeprowadzić żadnej aktualizacji softu w dronie - jak tylko zaczynam puszczać mu aktualizacje to dron się wyłącza i już nie włącza, trzeba wypiąć kabel i wpiąć jeszcze raz, a jeżeli przy aktualizacji zaznaczę opcję "nie restartuj" to po prostu otrzymuję komunikat o braku odpowiedzi z bootloader'a.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 maja 2021, 05:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Pewnie nie możesz zaktualizować BF bo dron nie wchodzi w tryb DFU - rozwiązaniem na to jest aplikacja ImpulseRC uruchamiasz po podłączeniu drobna do komputera. Aktualizację betaflight zostaw sobie na później najpierw spróbuj zbindować model (jak zaktualizujesz BF to stracisz wszystkie ustawienia dlatego wcześniej warto sobie zrobić kopie ustawień BF (w CLI wpisujesz komendy Diff_all zapisujesz plik i później dump_all i też zapisujesz plik na dysku.

Wracając do problemów z połączeniem drona z aparaturą wrzuć:
1. zdjęcie z BF z zakładki "Configuration".
2.pokaż zdjęcie ekranu aparatury gdzie jest informacja o wersji modułu chodzi o ta zakładkę
Obrazek
a po wybraniu mudule / rx version powinno być coś takiego
Obrazek

jak wrzucisz te zdjęcia to będzie wiadomo czy wszystko ze sobą pasuje i czy gdzieś tu nie masz błędu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 maja 2021, 13:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ok, ustawienia wyglądają tak, dodam jeszcze co mam napisane na pudełku od aparatury tak dla pewności co do firmeware'u - jest to wersja Non-LBT.

Komentarz: Ustawienia drona
ustawienia drona.PNG
ustawienia drona.PNG [ 88.65 KiB | Przeglądany 906 razy ]


Komentarz: Ustawienia aparatury 1
ust ap 1..jpg
ust ap 1..jpg [ 185.02 KiB | Przeglądany 906 razy ]


Komentarz: Ustawienia aparatury 2
ust ap 2..jpg
ust ap 2..jpg [ 276.42 KiB | Przeglądany 906 razy ]


rzucam jeszcze raz ustawienia aparatury bo nie widzę zdjęć przy poprzednim poście, mimo, iż je wrzucałem

[MOD] - bo musisz kliknąć "Wstaw w tekst" obok rozwijanej listy z załadowanymi plikami, zaraz pod polem edycji tekstu. Jeżeli tego nie zrobisz, pojawi się tylko pierwsze zdjęcie a reszta dopiero po kliknięciu na fotkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 maja 2021, 17:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Wg zdjęć wszystko pasuje czyli wersja FCC i ism w wersji 1.1.3. A dron ma wybrany prodokul Frsky_X (czyli frysky D16 FCC) i jak wpisujesz w BF w zakladce CLI komende bind_rx i później w aparaturze wybierasz ACSST D16 i dajeszbindiwanie to nie łączy ci odbiornika z aparatura? Po zbindowaniu wyłącz i włącz aparaturę i to samo z dronem odłącz i podłącz baterie i powinno działać. Ja tak mam podłączonego swojego emaxa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 maja 2021, 17:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Nic się nie dzieje przy tych czynnościach. Według instrukcji drona przy bindowaniu ma świecić ciągłym niebieskim ( i tak świeci ) a kiedy się zbinduje niebieskie światło ma zacząć migać i ten etap nigdy nie następuje. Może ja coś źle robię, aczkolwiek nie wydaje mi się.

Wbijam w BetaFlight komendę Bind_rx, dron wtedy wchodzi w stan bindu i to niebieskie światełko świeci cały czas, klikam na aparaturze BND i aparatura zaczyna pikać. Nie wiem czy z aparatury mam dostać jakieś info, że już się zbindowało ? Oczekuję od tego jakichkolwiek oznak połączenia, ale nic, dosłownie nic się nie dzieje, aparatura może pikać godzinę, dron cały czas świeci tak samo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 maja 2021, 19:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
Ale spróbowałeś tak jak pisałem jak uruchomisz bindowanie drona i w aparaturze do po chwili odłączyć od drona baterię wyłączyć i włączyć aparaturę i ponownie podłączyć baterie do drona i sprawdzić czy dron nie jest zbindowany? Czy ruchy drążków są widoczne w BF w zakładce odbiornik?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 maja 2021, 10:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Zrobiłem wszystko tak jak mówiłeś jakieś 15 razy i nic. Próbowałem na różnych ustawieniach przy bindowaniu, po żadnej próbie BT nie pokazywał żadnych ruchów drążków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 maja 2021, 15:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 150
Lokalizacja: lubuskie
To albo twój dron działa tylko w trybie D8 albo sam już nie wiem w czym jest problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 maja 2021, 16:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2021, 10:06
Posty: 8
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
No właśnie też myślałem o tym czy nie działa to tylko w trybie D8, ale jak ponownie przyjrzałem się ofercie, z której brałem drona to jest on opisany jako D8/D16, podrzucam link, może coś z tego wywnioskujesz, na co ja np. nie zwróciłem uwagi - https://pl.aliexpress.com/item/4001346286854.html

Dorzucę też link do aparatury na wszelki wypadek - https://pl.aliexpress.com/item/32839454348.html

Spróbuj się temu przyjrzeć, może jeszcze na coś wpadniesz. A jeżeli nie to będę próbował walczyć z tymi co mi ten złom sprzedali bo ewidentnie coś może tu być nie halo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.