Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 00:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 571 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 11 lut 2018, 16:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
rychoo pisze:
Czy tracker w wersji z IMu potrafi działać w trybie zwykłym tzn w zakresie 180/360 po odhaczeniu opcji w konfigiratorze?
Jak jeszcze przy okazji zmienisz serwo azymutu w mechaniźmie z takiego co się kręci w kółko na zwykłe :mrgreen:

Kamiloo, QMC nie powinno być problemem, ale jest kilka podstawowych pytań... Po pierwsze czy wszystko dobrze zamontowałeś (gyro i compass na części ruchomej, compas daleko od żelastwa, gyro i compas odpowiednią stroną do góry). No i poprawna kalibracja też jest wymagana. A dla trybu pracy z IMU wygląda to trochę inaczej. Jest coś na ten temat około 25 strony wątku.
Ja Ci dokładnie nie powiem co i jak, bo kręcący się w kółko tracker to wynalazek Marbalona.
Na pewno żeby to dobrze działało trzeba wykonać kalibrację kompasu. Z tym że nie trzeba się kręcić ze statywem, mo w trybie z IMU tracker powinien sam wykonać kilka obrotów w trybie kalibracji MAG'a.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 16:44 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 137
miś pisze:
rychoo pisze:
Czy tracker w wersji z IMu potrafi działać w trybie zwykłym tzn w zakresie 180/360 po odhaczeniu opcji w konfigiratorze?
Jak jeszcze przy okazji zmienisz serwo azymutu w mechaniźmie z takiego co się kręci w kółko na zwykłe :mrgreen:


No tak szybki pistop ;] ale skoro z gyro wspomaganego mag potrafi wyczaic gdzie jest to teoretycznie dałoby radę zeby kręcił się tylko te 360/180 max.. Taki tam tylko pomysł... Coś ostatnio czytałem (albo mi się przysnilo) że szykujecie jakieś nowe nowinki to może znalazłby się miejsca na takie coś... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 88
Lokalizacja: Ruda Śląska
daniellol pisze:
Ja mam taki problem właściwie potrzebę :) Mam eleres tracker w jednej puszce z retransmisją frsky 2.4GHz i video. Kładę jedną skrzynkę na samochód i aparaturę na szyję i super, tylko mam dwie anteny. Jedna do trackera a druga do modułu retransmisji 2.4GHz eleres. Z jedenj anteny chciałbym zrezygnować tylko, że w module nadawczym eleres jest ustawiona telemetria sport :( Tracker jej niestety nie łyka. Miś czy jest jakaś szansa na dorobienie takiego bajeru w trackerze, żeby łykał sport. Może zdradzisz jakie ramki trzeba do trackera wpuścić po RX żeby działał, to sobie może na własną rękę machnę jakiś paraser :)


Jeśli siedzisz niedaleko bazy, może użyj dwóch modułów BT HC-05 do przesyłania Sport.
Ustawiasz w nich prędkości na 57600, tak, żeby się łączyły tylko z sobą.
Na liniach Rx/Tx stosujesz negatory - albo tranzystory, albo jakiś układ scalony z negatorami.
Popełniłem kiedyś taki mały projekcik na własny użytek - dwa moduły HC-05, jeden w apce, drugi w układzie z dużym LCD.
Wyświetlałem tam napięcia z poszczególnych cel oraz wysokość i RSSI. Działało całkiem sprawnie.

Więc u Ciebie również powinno.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 512
Lokalizacja: Warszawa
Czesc Panowie,

jako swiezy uzyszkodnik trackera na eleresie mam kilka watpliwosci.
Wg swoich najlepszych checi tracker "skalibrowalem" tak zeby katy obrotow sie zgadzaly, zgodnie z informacjami w tym watku przez eleres konfiguratora.
Wczoraj pierwsze testy w polu.
0) Ogolnie musialem tracker ustawic dosc mocno przekrecony wzgledem kierunku polnocnego (ale to moze moja wina przy kalibracji w domu)
1) Czy da sie jakos delikatnie tunnowac tilt trackera? Wydaje mi sie ze celuje troche za wysoko, model okolo 1.5km na poludnie i 500m w gorze a tracker patrzyl prawie centralnie w niebo

2) Po zmianie baterii w modelu i drugim przelocie tracker calkiem szalal, rozumiem ze trzebaby go rozlaczyc od baterii albo cos zrestartowac? Chyba wlaczyl mu sie tryb sterowania drazkami bo widzialem ze rusza sie zupelnie nieprzewidywalnie ale mniej wiecej podobnie jak ruszalem drazkami.

Dzieki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lip 2018, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 909
Lokalizacja: Legnica
Planuję zrobić na trackerze retransmisję z FrSky po Sbus do Eleresa i moje pytanie jest takie, czy w takim układzie mogę zrezygnować z Anteny na eleresie-trackera a podłączyć Tx z eleresa-nadawczego, jednocześnie na Rx nadawczego dając Sbus z FrSky?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 08:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 856
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Baqsthc pisze:
Planuję zrobić na trackerze retransmisję z FrSky po Sbus do Eleresa i moje pytanie jest takie, czy w takim układzie mogę zrezygnować z Anteny na eleresie-trackera a podłączyć Tx z eleresa-nadawczego, jednocześnie na Rx nadawczego dając Sbus z FrSky?



Niestety nie da rady w sbus-ie eleres wysyła telemetrię SPort, eleres tracker tego nie łykinie.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 909
Lokalizacja: Legnica
A szkoda :( szkoda że jestem za cienki żeby jakiś parser na ardu zrobić.. A może by tak nowa wersja softu Misiu? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
Wystarczy konwerter sbus na ppm albo z sbus na eleres serial. Oba są na forum.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 19:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 494
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Mam pytanko czy jest szansa żeby tracker działał z pominięciem nadajnika na ziemi? Sytuacja jest taka że używam innego linku radiowego a zostały mi jeszcze dwa odbiorniki eleresa i chciałbym zorganizować za ich pomocą tracker:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 909
Lokalizacja: Legnica
Z sbus na ppm rozumiem. Ale co. Masz na myśli z sbus do eleres serial? Jeśli podam kanały z FrSky Serialem przez konwerter to jednocześnie moduł nadawczy moze wysyłać do Eleresa Trackera pozycje GPS?



Edit: Ok doczytałem, szkoda tylko że na stanie mam tylko jakiś Ardu wynalazek z USB :D trzeba będzie sprawdzić czy może jednak działa ;P Rozumiem że w trybie odbioru kanałów po serialu TX daje telemetrię zrozumiałą dla modułu tracera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lip 2018, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
Baqsthc, Tak, wtedy z TX wychodzi telemetria eleresowa, i jak chcesz to ten sam konwerter może ją przerobić na Frsky. Wtedy możesz mieć tracker (podłączony wprost do TX eleresa) oraz telemetrię przez odbiornik frsky.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 lip 2018, 17:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 275
Lokalizacja: W-wa
Czy można używać serw cyfrowych? Wszystkie, które mam działają w zakresie mniejszym niż 180st chociaż podłączone do odbiornika mają pełen zakres- czy to się gdzieś ustawia?

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9130
Lokalizacja: Bytom
Można używać cyfrowych. Zakres ustawia się konfiguratorem lub drążkami w procedurze setupu. Wszystko jest w pierwszym poście.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 909
Lokalizacja: Legnica
yoseph pisze:
Mam pytanko czy jest szansa żeby tracker działał z pominięciem nadajnika na ziemi? Sytuacja jest taka że używam innego linku radiowego a zostały mi jeszcze dwa odbiorniki eleresa i chciałbym zorganizować za ich pomocą tracker:)
Też jestem czysto teoretycznie ciekaw odpowiedzi na to pytanie :d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 18:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 275
Lokalizacja: W-wa
miś pisze:
Można używać cyfrowych. Zakres ustawia się konfiguratorem lub drążkami w procedurze setupu. Wszystko jest w pierwszym poście.


Mam podłączonego eleresa do PC i tam ustawiam zakres i midpointy- w przypadku analogowych nie ma problemu ale w przypadku cyfrowych (wszystkich jakie próbowałem zakres jest <180st o jakies 10st - tak na oko)

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 571 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.