Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 maja 2019, 22:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 21 sie 2012, 20:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 952
Lokalizacja: Warszawa
Czołem!

Skywalker poległ więc na szybko trzeba coś zmajstrować. Jakie modyfikacje polecacie zrobić na starcie w modelu bety 1400?

Setup jaki zamierzam zastosować to:
- pakiet 3s 3000 lub 4s 3000 lub 4s 2650 (max 313 g)
- silnik Blue 3530 1700kV i regiel Plush 40A lub silnik i regiel stockowy (140 g)
- serwa 9g ala HXT900 (40 g)
- Fox700 + kameta płytkowa + pakiet 3s1000 lub 3s500 do zasilania (max 178 g)
- odbiornik ChainLink + dipol (33 g)
- GPS, eLogger, OSD, czujnik ciśnienia i IMU EagleTree (74 g)

Całość waży z grubsza 780 gram.

Myślałem, żeby na starcie wywalić GPS na ogon i serwa sterów ogona przenieść gdzieś do tyłu. Co jeszcze polecacie? Gdzie zrobić sobie dodatkową furtkę? Ile ważą wasze bety/pioneery do lotu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 sie 2012, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1951
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Jedna 1300g i całkiem dobrze lata - dużo stabilniejsza przy wietrze.
Tylko trzeba uważać przy akrobacjach - ma tendencję do korkociągów ;-) - wymaga prędkości.

Druga waży 1600 i to już jest chyba maks ;-)
Do startu trzeba naprawdę dużego rozpędu.

Podstawa w/g mnie to wzmocnienie skrzydeł - ja dałem rurkę alu 8x1 do skrzydeł i w to pręt pełny weglowy 6mm - beton ! Skrzydła nawet nie drgną.
Połówki połączone na magnesach ( bardzo mocnych, ok. 15x15 mm - 2 pary )
W locie nigdy nie puściły - przy uderzeniu skrzydłem po korku - puściły od razu.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 06:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2321
Lokalizacja: Chorzów
Wiesz co, nadajnik video wywal na ogon, gps przed silnikiem. Pręt węglowy wymień w skrzydłach, dźwigienki też od razu do wymienia. To chyba wsio..

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 10:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
U mnie wyszło tak że:
1. Serwa do tyłu
2. GPS ET na ogonie za silnikiem /działa bez problemu/
3. Odbiornik w ogonie pod GPS'em, a antenki na zewnątrz (FrSKy)
4. Pakiet 3s/3000 - jeden tylko - w dziobie bez obciążnika
5. Cła ET na maksa do przodu
6. Kamera, razem Z TX video - zamiast kabinki.

Efekt:

Ledno wyważam, jest za ciężka na ogon /serwa/, myślę o wywaleniu serwa od st. pionowego. Pójdzie na obrót kamery i powinno być ok.

Skrzydła oczywiście trzeba wzmocnić.

Zrobiłem otworek "technologiczny" w ogonie pod GPSem i powiększyłem otwór pod skrzydłem. Na całe ET, które MUSZĘ dawać na maksa do przodu, jest mało miejsca.
Bez serwa kierunku może będę mógł lepiej to rozłożyć, bardziej do tyłu.

Wszystko działa ok na 1x3S/3000 i 2.4/5.8 GHz bez zakłóceń /filtr a'la Rurek + własne pomysły/.
FrSky do 2km nie zerwał /chociaż siedzi razem z GPSem i na kablach do serw w ogonie/

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 10:51 
Offline

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 12:51
Posty: 491
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Też przygotowuję moją betę pod FPV, ale ja mam trochę inną koncepcję:

-pakiety 3s2200mAh i 3s500mAh, napędowy będzie wywarzał model
-fox 800 + inveted vee + sony 600tvl na pantilcie, cały link video z kamerką zamontowany na osobnej kabince, tak by FPV było "plug n play"
-eleres w belce ogonowej na wysokości końca skrzydeł, antena przeciągnięta do statecznika pionowego i tam dipol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 15:35 
Offline

Rejestracja: środa 16 lut 2011, 22:05
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Ja poszedłem na łatwiznę i zostawiłem fabryczny silnik, elektronikę i serwa. Tylko rurka wymieniona na pręt węglowy. Ponieważ mam v2 to miejsca w środku mało. Odbiornik 2,4GHz wlazł do środka nieco za skrzydłami, pakiet zasilający elektronikę 3S 1000mAh mniej więcej w środku ciężkości w kadłubie, osd i kamera na kokpicie, nadajnik 5,8GHz na grzbiecie. GPS całkiem dobrze daje radę przyczepiony do nosa, łapie satelity bez problemów.

Obrazek

Główny pakiet 3S 2200 wyważa model idealnie.
Jako patent na rozsuwanie skrzydeł zastosowałem ... śruby. Demontowalne i poręczne rozwiązanie. Widać je tutaj

Obrazek

Obrazek

Całość zrobiła się przyciężkawa (w porównaniu z pustym) ale pewnie wisi w powietrzu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
Co do skrzydeł to ja zastosowałem stare dobre modelarskie rozwiązanie, czyli w skrzydłach od spodu, przy natarciu i kadłubie wklejone drewniane kołeczki i gumka modelarska górą przez kadłub.

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 05:07
Posty: 184
Lokalizacja: Kielce
paku pisze:
Co do skrzydeł to ja zastosowałem stare dobre modelarskie rozwiązanie, czyli w skrzydłach od spodu, przy natarciu i kadłubie wklejone drewniane kołeczki i gumka modelarska górą przez kadłub.


Możesz pokazać zdjęcie jak masz to zrobione?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 lut 2012, 11:57
Posty: 500
Lokalizacja: wa-wa
Nie mogę - nie mam ze sobą teraz Beciny - leży na działce :(

Ale poszukam jakiegoś zdjęcia w sieci ....

Jakoś tak ... w skrzydle pionowo w dół wklejone zapałki, albo np. patyczki od szaszłyków



Obrazek

_________________
Pamiętaj - Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 28 wrz 2011, 09:20
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków
GPS mam na skrzydle, video na ogonie , frsky pod natarciem skrzydeł.
Moim zdaniem silniczek oryginalny jest fajny, ale do tego obciążenia to lubię mieć zapas więc wymieniłem na mocniejszy. Pakiety 2200 mAh + video 800 mAh. Ale najlepszy mod jaki jej zrobiłem to wymiana skrzydeł na Easy Glidera. Efekt - znacznie lepsza doskonałość , mniejsza tendencja do korkociągu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 18:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1951
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
tomy23, jaka waga gotowego do lotu Ci wyszła ?

Co do GPS - przesunął bym go trochę dalej w stronę kabiny - tam gdzie go nakleiłeś to strefa zgniotu ;-)

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 sie 2012, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12177
Lokalizacja: Mikoszewo
Ja mam co prawda ES'a ale to w sumie jeden zwierz - GPS na nosie (tam gdzie Beata nie ma otworu wlotowego a ES ma), wideo (Lawmate 500mW) na grzbiecie przy krawędzi kabiny, antena od eLeReS'a wywalona na ogon. Pakiet 3000mAh 3s zasila wszystko. IMU nie mam. Pysk fabrycznie wzmocniony zewnętrznymi rurkami bowdenów od dołu i po bokach.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 sie 2012, 20:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 kwie 2011, 15:07
Posty: 266
Lokalizacja: Kraków
i ja też planuje wymienić silnik, mam wrażenie że jest już za słaby, beta ledwo leci do góry a powinna pruć do góry niczym rakieta, jaki silnik polecacie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 sie 2012, 20:09 
RAY B2845/09 wchodzi idealnie w miejsce po oryginalnym silniku :-P
Oczywiście regulator też do wymiany...


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 sie 2012, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2321
Lokalizacja: Chorzów
Oryginalny silnik + śmigło 6x5,5 model ma takiego kopa, z czy bez fpv...

Więc albo wymieńcie śmigło, albo po prostu nie potraficie latać :mrgreen:

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.