Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 paź 2018, 15:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3046 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 13 maja 2018, 20:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lip 2014, 18:20
Posty: 10
Lokalizacja: Pabianice
Baqsthc pisze:
Może masz za bardzo ograniczony przechył żeby mógł dostatecznie ciasny krąg zrobić? Spróbuj szerszy albo większy kąt przechyłu.

I to było to,dzięki za podpowiedz,niby człowiek wszystko w temacie przeczytał, ale teraz jeszcze praktyka potrzebna. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
2.62Beta6 gotowa:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Poprawiona aktualizacja wyświetlania automatycznej statystyki po locie i naliczania odometru.
W GS dodane skanowanie prędkości UART-a (z podpiętym bluetooth).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 lip 2011, 18:28
Posty: 363
Lokalizacja: warszawa
panowie zainstalowałem sobie kamerkę Runcam split 2
mierzyłem miernikiem ile mi ta kamera bierze prądu wiec tak cały system bierze 0.28A bez kamery.
A a z podłączoną kamerką do AP 0.54A czy nie za dużo dla AP czy lepiej podłączyć ja osobno do UBECa ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 08:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
wendry pisze:
zainstalowałem kamerkę Runcam split 2 mierzyłem miernikiem ile mi ta kamera bierze prądu wiec tak cały system bierze 0.28A bez kamery. A a z podłączoną kamerką do AP 0.54A czy nie za dużo dla AP czy lepiej podłączyć ja osobno do UBECa ??

OSD (nie AP) wytrzyma. Bezpiecznik ma wytrzymać prąd 0,7A. No chyba żeby działo się coś dziwnego, ale nie powinno.
Ewentualne objawy przegrzewania się bezpiecznika polimerowego wystąpią na ziemi gdzie jest słabsze chłodzenie.Jeżeli wytrzyma na ziemi to w locie będzie OK.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lip 2018, 18:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 701
Lokalizacja: Warszawa
Do czego służą dwie opcje w menu TRYB GAZU

- Margines przeciągnięcia 0%
-Stabilizacja wysokości 50%

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lip 2018, 17:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 maja 2014, 07:58
Posty: 71
Lokalizacja: LBN
Witam
Czy jest taka mozliwosc zeby ustawic w groundstation zeby trqcker anteny zaczal dzialac dopiero gdy model przekroczy jakas odleglosc, powiedzmy 100metrow?

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lip 2018, 18:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
darek_op pisze:
Do czego służą dwie opcje w menu TRYB GAZU

- Margines przeciągnięcia 0%
-Stabilizacja wysokości 50%


Autopilot stabilizuje wysokość za pomocą gazu, jeśli wyłączenie gazu nie wystarcza do obniżenia wysokości, wówczas AP wychyla ster wysokości w dół. W momencie gdy gaz jest wyłączony, a ster na zero, wówczas model leci najwolniej -najbliżej granicy przeciągnięcia. Można włączyć "margines przeciągnięcia" i wówczas AP wcześniej zaczyna opuszczać ster wysokości, jeszcze gdy silnik pracuje na małej mocy - wówczas prędkość modelu jest większa i jest dalej od przeciągnięcia.

Parametr "stabilizacja wysokości" określa jak silnie AP reaguje na odchyłkę wysokości. Gdy parametr będzie mały, model nie będzie dokładnie trzymał wysokości, ale będzie łagodniej operował gazem. Za duży parametr może spowodować ciągłe "wachlowanie" gazem i oscylacje wysokości. Pozwala lepiej dobrać zachowanie AP do modelu, napędu i oczekiwań pilota.

Marchelli pisze:
Witam
Czy jest taka mozliwosc zeby ustawic w groundstation zeby trqcker anteny zaczal dzialac dopiero gdy model przekroczy jakas odleglosc, powiedzmy 100metrow?

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka


Nie ma takiej opcji.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lip 2018, 21:49 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 238
Lokalizacja: Chorzów
Witam ,
czy jest możliwość takiego powiązania miksera silnika ze sterem wysokości i parametrem przeciągnięcia ,żeby nie doszło do przeciągnięcia w chwili kiedy silnik reaguje z dużym opóźnieniem na przepustnice . CZy bezpieczniej jest ustalić wysoką prędkość minimalną?
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 09:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Zbyszku, czy w FW 2.62 rc1 (chyba najaktulaniejszy FW), nadal poprawnie działa wykrywanie usterzenia, szczególnie dla V-ki, wychylenia kierunku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
Pytasz o opcję menu->Autopilot->miksery->kreator ustawień?
Tu nie było żadnych zmian w 2.62xx, więc wszystko powinno działać poprawnie.
Nie ma natomiast w 2.62xx opcji wychylenia SK w prawo po włączeniu zasilania.

piotr pisze:
Witam,
czy jest możliwość takiego powiązania miksera silnika ze sterem wysokości i parametrem przeciągnięcia ,żeby nie doszło do przeciągnięcia w chwili kiedy silnik reaguje z dużym opóźnieniem na przepustnice . CZy bezpieczniej jest ustalić wysoką prędkość minimalną?
Pozdrawiam Piotr


Nie ma w 2.62 takiej możliwości. To po prostu musiałby być powiązanie z czujnikiem airspeed, żeby w miarę skutecznie mogło zapobiegać przeciągnięciu. Prędkość minimalna GPS nie jest tu dobrym rozwiązaniem szczególnie przy sporym wietrze.
Raczej próbowałbym użyć większego marginesu przeciągnięcia. A może włącz trym gazu i nie pozwól silnikowi zejść poniżej pewnych obrotów minimalnych?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lip 2018, 15:19 
Offline

Rejestracja: piątek 23 kwie 2010, 23:40
Posty: 238
Lokalizacja: Chorzów
Ok .
Ustawię obroty minimalne tak żeby utrzymać minimalną prędkość stale . Mam jednak pytanie . napęd ma zwlokę około 1-3 sek (napęd turbinowy) od otwarcia przepustnicy do wznowienia ciągu ,jeśli model zacznie obniżać wysokość lotu to czy mikser silnika -ster wysokości pozwoli na otrzymanie poziomego lotu ? czy ustawić płytkę autopilota na +1-2 stopnie tak żeby nie było tendencji do nurkowania przy rozpędzaniu?
Pozdrawiam Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lip 2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Zbig pisze:
Pytasz o opcję menu->Autopilot->miksery->kreator ustawień?
Tu nie było żadnych zmian w 2.62xx, więc wszystko powinno działać poprawnie.
Nie ma natomiast w 2.62xx opcji wychylenia SK w prawo po włączeniu zasilania.

Dokładnie, chodzi o kreator ustawień.
Dla steru kierunku w Vce w menu jest napisane aby zostawić w neutrum i zatwierdzić.
Po tej procedurze ster kierunku działał odwrotnie, i w trybie STAB już "zwalał" model - włączona opcja stabilizacja kierunkiem.
Albo źle wykonałem procedurę, albo coś kreator nie "wykminił".

tfu tfu tfu,
To co wyżej opisałem to było któreś tam podejście i trochę pomieszałem.
Pierwotnie kreator W OGÓLE nie wykrył Vki - oczywiście aparatura odpowiednio ustawiona.
AP latał poprzednio na klasycznym usterzeniu i po kreatorze nadal było klasyczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2151
Lokalizacja: Warszawa
Rufio pisze:
Zbig pisze:
(...) Dla steru kierunku w Vce w menu jest napisane aby zostawić w neutrum i zatwierdzić.


W menu jest napisane, żeby dla DELTY pozostawić ster kierunku w neutrum, nie dla V-ki!

Dla V-ki wychylasz SK i dzięki temu ją prawidłowo rozpoznaje. Oczywiście jak masz prawidłowo przypisane kanały w autopilocie.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 paź 2010, 05:45
Posty: 94
Lokalizacja: Pszów
Podłączyłem autopilota z odb lrs mini, i nie mam wskazania rssi, kalibrację robiłem, napięcie pomiędzy masą a przewodem od rssi przy wył nadajniku około 100mV przy zał 3,2V po wyniesieniu nadajnika do piwnicy około 3V więc przypuszczam że odb lrs jest prawidłowy. Posiadam drugiego "pitlaba" i tam wszystko analogicznie połączone- ustawione działa prawidłowo tylko odb jest inny lrsv2 ten większy.
Co może być nie tak?

Edytuj posty!

Chyba jestem blisko rozwiązania - mam płytkę osd w wersji 2.1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 946
Lokalizacja: Warszawa
MrFugazi pisze:
mam płytkę osd w wersji 2.1

Wersja OSD 2.1 nie ma filtra RC.
Nie wiem jakiego typu wyjście ma Twój odbiornik, czy analogowe czy PWM. Jeżeli PWM, to trzeba dołożyć zewnętrzny filtr. Oryginalnie na współczesnych płytkach OSD siedzi 10k i 1uF, ale to nie jest krytyczna wartość.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3046 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.