Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 paź 2017, 20:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 18 lip 2012, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
W tym temacie postaram się przedstawić całą relację z budowy mojej nowej platformy FPV.

Stacja odbiorcza.

Jeszcze rok temu wszystko było łączone za pomocą taśmy klejącej... Nie muszę pisać, jakie było to niewygodne.
Rozłożenie i podłączenie całego sprzętu zajmowało więcej niż sam lot i zawsze istniało ryzyko złego podłączenia.

Kwadrans pracy pewnego wieczoru i mam kompletną rozkładaną w 2 minuty stację odbiorczą złożoną z:
    * rejestratora obrazu,
    * pakietu zasilającego,
    * miernika stanu naładowania cel z alarmem dźwiękowym i wizualnym,
    * i oczywiście odbiornika - popularny Fox 700 (Betatrobik).
Rejestrator Video służy jako Backup na ewentualność utraty wizji w okularach Video i jako rejestrator obrazu.
Notebook nie sprawdził się w tej roli. Podczas słonecznego dnia po prostu nie było nic widać.
Posiadał o wiele więcej wad, ale nie chcę chcę się na ten temat rozpisywać.

Gogle Video to MYVU Crystal. Jak dla mnie lepsze od Fatsharka pod względem obrazu, a dokładniej mówiąc perspektywy POV, czy jak to nazwać.
Oglądając obraz w Fatshark czułem się jakbym siedział w ostatnim rzędzie kina i oglądał obraz przez wizjer w drzwiach.
W przypadku MYVU jest lepiej, chociaż są niestabilne (lepiej w nich usiąść i się nie ruszać).

Na poniższych zdjęciach moja aktualna stacja odbiorcza.
Obrazek
Obrazek

Rozmieszczenie elementów i sklejanie kadłuba.

Wydawać by się mogło, że trwało to chwilę, ale miałem na to rok... W tym czasie model leżał na podłodze rozbebeszony.

Widok ogólny:
Obrazek

Przegroda z pakietem zasilającym tor AV i CE OSD. Na górze odbiornik GPS.
Obrazek

W późniejszym czasie doszły drzwiczki serwisowe pozwalające na dostęp do OSD.

Zmodyfikowany odbiornik Corona z wyjściem RSSI - modyfikacja kosztowała mnie jeden odbiornik - oraz antena.
Niestety dopiero po sklejeniu kadłuba kapnąłem się, że w podwoziu jest specjalne dla niej miejsce.
Na dzień dzisiejszy, antena jest już poprowadzona pod kadłubem.

Obrazek

Jednostka napędowa.

Jako napęd posłużyły dwa silniki Turnigy C2826-1350 i regulatory Turnigy 25A Plush.
Regulatory są za mocne i trochę większe od 18A, ale w chwili zamawiania były tylko takie.

Zastosowane śmigła to GWS 7035 3-łopatowe.
Obrazek

Kokpit z mocowaniem kamery itp.

Ta część pracy to była męczarnia dwudniowa... Materiał to sklejka 2mm, a do dyspozycji miałem iglaki, nożyk, wiertarkę i oczywiście klej Wikol :D
Będzie jednak obracanie kamery zamiast steru kierunku.

Kamera miała być przykręcona śrubkami (widać otwory), ale nie mam odpowiednich dystansów...
Mam dwie kamerki płytkowe, więc zrobiłem proste mocowanie gumkami.

Nadajnik trzyma się na zwykłym rzepie i trochę się chwieje... Muszę jeszcze pomyśleć, czy nie użyć doraźnie gumki, bo nie chce mi się już robić żadnego koszyczka.
Chciałem, żeby cała powierzchnia nadajnika była chłodzona powietrzem, ponieważ oryginalny radiator/obudowa została zdjęta.

Mikrofon zwisa sobie szukając swojego miejsca. Wylądował pod kokpitem po wywierceniu dziurki obok serwa kamery.
Na chwilę obecną nie mam zdjęcia.

Antena jest po prawej stronie (trochę waży), ale większość elektroniki w kadłubie (w tym pakiet zasalający AV) jest po lewej (patrząc od przodu), więc powinno to się zbilansować.

Kamera główna to 600TVL SONY SUPER HAD CCD D-WDR i zapasowa 480TVL z obiektywem 3.6mm i 2.8mm (do wyboru do koloru :)
Pierwszy projekt zakładał przełączanie się miedzy kamerami z poziomu nadajnika RC.
Jedna kamera miała być główną, druga w podwoziu skierowana pionowo w dół, ale nie chciałem przekombinować :mrgreen:

Kokpit jest mocowany na rzepy - bardzo mocno trzymają.
Ideałem byłoby wykorzystanie standardowych zatrzasków, których nie mam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia z całości wkrótce w postaci zdjęć lub filmu z oblotu.

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 lip 2012, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 cze 2012, 13:10
Posty: 50
Lokalizacja: Radawiec
Po obejrzeniu zdjęć wiem w końcu, dlaczego pisałeś że jest ciasno :) U mnie pakiety siedzą... tam gdzie powinny pakiety według producenta, kamera z OSD na nosie a nadajnik w końcówce kadłuba. Może faktycznie szału z wolną przestrzenią nie ma, ale da się temu zaradzić na przykład pakując pakiet wideo pod skrzydło z tyłu.

_________________
Pozdrawiam - Paweł
RadawiecRC.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 lip 2012, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Ja zmieniam kokpit i latam klasycznie lub FPV i to jest w tym najlepsze. Nic na stale na zewnatrz nie jest zamontowane. To co najwazniejsze, jest w wymiennym kokpicie.

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 lip 2012, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 cze 2012, 13:10
Posty: 50
Lokalizacja: Radawiec
Co kto lubi :) Ja latam klasycznie z kamerą na paszczy :)

_________________
Pozdrawiam - Paweł
RadawiecRC.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 maja 2013, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Czas na podsumowanie i pokazanie Twin Stara w locie.
Po pewnych problemach i związanym z tym rocznym przestojem wprowadziłem drobne zmiany.
Jako, że na tym forum tych problemów nie omawiałem, napiszę, że miałem problem z zasięgiem po modyfikacji odbiornika RC (dodanie RSSI).

Lista zmian:
  • Dodano wzmacniacz operacyjny (bufor) do kanału RSSI.
  • Dodano filtr do zasilania AV z wątku Odkłócanie instalacji FPV.
  • Zmieniono obiektyw z 3.6mm na 2.8mm i ustawiono na nowo ostrość (była fabrycznie źle ustawiona).
    Mikrofon oddalono od nadajnika Video (wprowadzał zakłócenia i buczał) - nie jest jeszcze idealnie.
Do zrobienia
  • Ekranowanie kabli i ew. ferryty.
  • Cała masa innych rzeczy związanych z naturalnym dążeniem do doskonałości ;-).
Ułożenie kabli determinuje pojawianie się pewnych zakłóceń w torze Video i Audio i jest to czynnik zmienny, w zależności jak danego dnia upcham wszystko (kable) do środka :-)

I w końcu... po nieudanym starcie i kilku mniejszych i większych wpadkach film z oblotu.



Choć wszystko przebiegło zgodnie z planem, to jednak późniejsze loty tego samego dnia ujawniły słabe ogniowo, którym są okulary video i jego Black Screeny.
Miałem wrażenie, że im bliżej napięcia zasilania 11V, tym nadajnik AV pracował mniej stabilnie. Sam filtr zasilania obniżył mi na starcie napięcie o 0.6V.

Na szczęście zachowałem zimną krew i nie zrzucałem okularów z głowy w poszukiwaniu modelu i zawsze po 2-3 sekundach obraz wracał.
Będę musiał wyłączyć oszczędzanie energii w rejestratorze video na ziemi, który wyłącza jego ekran po minucie i będzie pracował jako zapasowy monitor.
Dodatkowo planuję kolejny monitor w skrzynce, jak skończę jej projekt. Monitor ten też niestety posiada black screenem (taki po prostu mam), ale może będzie mniej czuły.
Tak czy owak, monitor w skrzynce będzie raczej dla gości, a ja będę korzystał jak już coś awaryjnie z monitora w rejestratorze Mini HDVR.

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 03 maja 2013, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1379
Lokalizacja: Mielec
Dobrze widzę, że bazę zasilasz z pakietu Lipo 3S?
Z tego co czytałem to nie polecają tego robić bo odbiornik fox'a źle działa z napięciem poniżej 12V. Chyba, że coś innego zasilasz z tego pakietu.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 03 maja 2013, 13:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Dobrze widzę, że bazę zasilasz z pakietu Lipo 3S?
Z tego co czytałem to nie polecają tego robić bo odbiornik fox'a źle działa z napięciem poniżej 12V. Chyba, że coś innego zasilasz z tego pakietu.


Zgadza się, potwierdzam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 03 maja 2013, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Hmm, więc być może niepotrzebnie skupiłem się na zasilaniu nadajnika, zamiast odbiornika...
Docelowo będę miał zasilanie żelowe w skrzynce. Na razie latam około 15-20 min. (nie kuszę losu) i testuję :-)

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 06 maja 2013, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Kolejny dzień testów i w końcu wykrycie źródeł zakłóceń obrazu Video (czerwone pionowe prążki). Myślałem, że to kwestia instalacji w samolocie ale nie...
W zależności od odległości pilota od odbiornika Video, zakłócenia znikają.
Wniosek taki, że aparatura 35MHz wprowadza zakłócenia na przewody i gołe wtyczki.
Chyba trzeba będzie zainwestować w dłuższe i ekranowane przewody?
Efekt jest powtarzalny, więc to nie przypadek.

Obrazek vs Obrazek

Do mikrofonu dodałem fajną osłonkę z odzysku:
Obrazek
i ustawiłem wzmocnienie na min. (moduł fonii Moduł fonii MP-2/R). W końcu da się tego słuchać!

Porównanie jak było i jak jest:



Co jeszcze zauważyłem, to kamera sama z siebie chyba zapamiętuje/zmienia ustawienia ekspozycji, bo gdy zaczynam lecieć jest wszystko w porządku, ale po paru minutach, np. gdy zajdzie słonce, nie dostosowuje już chyba ustawień i obraz jest ciemny jak na drugim filmie. Nie mam manualnych ustawień raczej...

-- edit --
Wspomniane zakłócenia pochodziły od nadajnika RC 35MHz, które przechodziły przez kable video okularów.
Sprawę definitywnie rozwiązał rozdzielacz video Delta RV-1/4C.

Obrazek

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 09 lip 2013, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Jedne z ostatnich modyfikacji, które mają wpływ na zasięg.
Jako, że 1km nie jest zadowalającym dla mnie wynikiem (apetyt rośnie w miarę jedzenia) przeanalizowałem rożne konfiguracje anteny, wyposażenia i kilkudziesięcio minutowe filmy video z notatkami nt. zastosowanej konfiguracji.
Wspomniany 1km to nie jest kres możliwości obecnego setupu, ale nie byłem pewien dalszych lotów.
O antenie nie będę się wypowiadał, bo mam wrażenie, że to nie był główny mój problem.
Jakość linku RC oceniam głównie na podstawie szarpania serwa od kamery FPV. RSSI właściwie pokazuje prawie zawsze 1.6V kilka metrów od bazy, tj. zakres 1.4-2.1V, czyli mieszczący się w specyfikacji odbiornika Corony.

Ostatnio o zakłócenia podejrzewałem nawet OSD z przetwornicą.
Latałem w następujących konfiguracjach:
  • Bez OSD
  • Z OSD bez RSSI
  • Z OSD i RSSI
  • Ze standardowa anteną
  • Z przedłużoną anteną
Wyniki rożne. Jednego dnia OK, drugiego gorzej.
Z przedłużoną anteną RSSI wolniej spadało, a FS włączał się tak samo wcześnie.
Powinienem chyba bardziej uważnie czytać, co może być potencjalnym źródłem zakłóceń, ale nauka na błędach też jest jakąś metodą.
Dojść do czegoś samemu, to jest coś ;-)

Kluczowym w tym przypadku na 95% okazuje się ułożenie przewodów wysokoprądowych w bezpośredniej bliskości przewodów sygnałowych (serwowych), czyli także zasilania odbiornika RC.
Potrafi to skutecznie zaklocic video, mimo zastosowanego filtra z niniejszego forum. Skoro może zakłócić video, może i odbiornik RC.
Tłumaczyłoby to losowe zachowanie setupu w zależności od dnia (zakłócenia video, linku RC) - rożne upchanie przewodów w kadłubie.
Nie przemyślałem tego, nie przewidziałem.
Na obecną chwilę przed prawdopodobnie jutrzejszym testem będę miał już 3 pakiety na:
  • zasilanie osprzętu AV
  • zasilanie serw
  • zasilanie odbiornika RC
z odpowiednimi filtrami.
Odbiornik RC już od poprzedniego lotu mam zaekranowany taśma miedzianą połączona z masa (piny odbiornika RC):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Odbiornik GPS także oklejony od spodu taśmą, która imituje blaszkę. Nigdy nie miałem pełnego zasięgu GPS, a po modyfikacji mam :-) Po jakimś czasie lotu jeśli mam być szczery.
Obrazek
Obrazek

Jutro test na 1.5-2km. Boję się tylko o utratę modelu :-| Będę miał dwa piszczyki podczepione pod dwa rożne pakiety zasilające, więc może coś usłyszę w razie czego.
Wysoka trawa powoduje, że nawet z 10 metrów nie widać modelu.

Jestem dobrej myśli :-)

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 10 lip 2013, 08:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3499
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Czemu nie zamontujesz w modelu najprostszego nawet AP? Przy dalszych lotach to podstawa jako, że 2.4 to loteria.
Wczoraj podczas lotów widać było strefy gdzie RSSI spadało prawie do 0, a po paru metrach było 80%

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 10 lip 2013, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 cze 2011, 09:14
Posty: 1730
Lokalizacja: Jelenia Góra
Albo przerzuć się na 27MHz gdzieś daleko w szufladzie mam dopałkę 30W :mrgreen:

_________________
Konrad


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 10 lip 2013, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3499
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
kondiz pisze:
Albo przerzuć się na 27MHz gdzieś daleko w szufladzie mam dopałkę 30W :mrgreen:


Taaa i jakiś tirowiec ci zestrzeli model bo ma 100W dopał albo i więcej.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 10 lip 2013, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 cze 2011, 09:14
Posty: 1730
Lokalizacja: Jelenia Góra
Dobra żartowałem przecież :-P

_________________
Konrad


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 10 lip 2013, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Kasa i jeszcze raz kasa, chociaż pewnie taniej wyjdzie niż utrata modelu.
Na razie żadnych nowych zakupów.
Nie skończyłoby się na AP, zaraz pakiety do dalszych lotów, anteny video itp...
Zasięg energetyczny mam teraz na 4.5km.

35MHz będę męczył tylko do pewnego limitu km w celach edukacyjnych jak i z tego pierwszego powodu...

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.