Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 paź 2018, 12:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 03 sie 2010, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Update:

Postanowilem pogrzebac w odbiorniku FOXa w poszukiwaniu pewnego bardzo przydatnego ficzera, a mianowicie:

RSSI w odbiorniku FOX-700

Wypytalem na forach o RSSI, poszukalem w internecie, a ostatecznie zakonczylo sie na samodzielnych poszukiwaniach przy pomocy profesjonalnego multimetru z Obi 8-) Dziekuje rowniez kolegom ktorzy podpowiedzieli na moje pytania w kilku tematach.

Zabieramy sie do pracy.

Po otwarciu odbiornika widzimy cos takiego:

Obrazek

Jak widac bez szalenstwa i przesadnej komplikacji, jedna plytka i glowica w blaszanej obudowie.

Z glowicy wyprowadzonych jest pięć pinów, wszystkie sa wykorzystywane.

Obrazek

Niestety pin na ktorym jest RSSI nie jest wyprowadzony, trzeba glowice rozebrac i wykazac sie umiejetnoscia lutowania.
Zaczynamy od wyjecia bialej wtyczki na plytce, pozniej odkrecamy nakretke na gniezdzie anteny zeby uwolnic glowice i voila, mozna caly modul wyjac.

Zdejmujemy "górny" dekielek, widzimy cos takiego:

Obrazek

A nastepnie dolny i ekscytujemy sie takim widokiem wysokiej technologii 8-)

Obrazek

Sygnal RSSI doprowadzony jest do pierwszego otworu po PRAWEJ stronie od pinu z zielonym kabelkiem na powyzszym zdjeciu. Czyli pierwszy wolny po prawej od zielonego. Niestety producent nie uznal za konieczne zeby ten sygnal wyprowadzic z puszki, wiec musimy zrobic to samodzielnie. Obudowa ma juz otwory na dodatkowe piny, trzeba je jedynie z czegos zrobic i wlutowac. Ja wykorzystalem krotki odcinek miedzianego drucika, i pin z elektronicznej "drabinki" ktory pasuje idealnie w gotowy otwor w obudowie - podobnie jak zamontowane juz piny ma rowniez przekroj kwadratowy.
Jako ze dysponuje jedynie leciwa lutownica o grocie ostrym jak palec bylo to nie lada wyzwanie, ale udalo sie. Gotowy wyprowadzony pin RSSI:

Obrazek

I zmontowana calosc z dolutowanym juz przewodem:

Obrazek

Na koniec istotna sprawa - napiecia RSSI. Tutaj jest pewien klopot jako ze w internecie pojawiaja sie informacje o dosyc roznych wartosciach, najlepiej wiec samodzielnie zmierzyc blisko dzialajacego nadajnika i przy wylaczonym nadajniku. Pewne i powtarzalne jest jedynie info o odwrotnej logice - czyli doskonaly sygnal to niskie napiecie RSSI, slaby sygnal lub jego brak to napiecie wysokie. W moim egzemplarzu:

RSSI 100% (doskonaly sygnal) = 0.03V
RSSI 0% (brak sygnalu) = 4.23V

Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Witam,
Dziś skorzystałem z RSSI w swoim odbiorniku video.
Ku mojemu zaskoczeniu kolory kabelków były identyczne ale płytka wygląda chyba nieco inaczej.

Podpiąłem się pod wątek gdyż dziś przez 4h "walczyłem" z dostrojeniem antenki inverted Vee.

Faktycznie przy braku sygnału z nadajnika video, miernik pokazywał 4,23V.

Mam niestety problem z "dobrym" poziomem sygnału - uzyskałem 0.062V.
Właściwie ciężko mówić tu o jakimkolwiek uzyskiwaniu albowiem na standardowych bacikach te 0.062V uzyskałem - to jako punkt wyjścia.

Po czym miałem zamiar dostroić wspomnianą Vee na 1280MHz.
I tu pojawił się problem - włąściwie bez względu na długość dipoli (od +5mm, do -10mm względem wyliczonej długości) poziom RSSI był na poziomie 0.062V.
Dipolki robione z druciku stalowego, później z miedzi.

Na innych częstotliwościach (np. 1080) było widać jakąś różnicę (od 0.08V do 1,2V) ale 1280 właściwie obojętnie jaka długość dipoli (nawet dolutowałem po kila cm cyny) był min. 0.062V.
Natłok pytań potworny:
1. Jak w związku z powyższym poprawnie dostroić inverted Vee na 1280?
2. co jest nie tak z tym 1280 jeśli i na baciku i na Vee mam ten sam poziom RSSI?
3. czy miedź i stal naprawdę nie rzutuje na efektywność Vee?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
W pomieszczeniu zamknietym, na odbiorniku nie zestroisz raczej anten. Popatrz na opis budowy anteny vee.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
diem niestety z odpowiedzi zrozumiałem tylko tyle, że popełniłem błąd.

Właśnie "odnalazłem" temat (zresztą Twojego autorstwa)
Budowa anteny Inverted Vee - tutorial.
Z tego postu zrozumiałem tyle, że na nadajniku powinienem mierzyć natężenie prądu pobieranego przez nadajnik i skracać dipole do chwili pierwszego wzrostu natężenia.
Strojenie nie ma nic wspólnego s RSSI - tak mi się teraz wydaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
Dokładnie tak, strojenie na nadajniku. Gdybyś chciał stroić na odbiorniku, musiałbyś się udać w teren otwarty, miejsce gdzie nie będą odbijać się fale.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 kwie 2011, 00:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Po za tym te 0.062V to maxymalny sygnał po prostu. Zobaczyłbyś różnice gdybyś nadajnik odstawił od odbiornika conajmniej o kilkadziesiąt metrów, albo za kilkoma żelbetonowymi ścianami.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 kwie 2011, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Troszkę przypadkowo, a później świadomie, pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem video umieszczałem różne obiekty (w tym głównie siebie). Oczywiście przycinając lub wydłużając dipole osiągałem różny poziom RSSI, ale co zauważyłem przede wszystkim to o wiele szybciej traciłem synchronizację (stąd doszedłem do wniosku, że to przycinanie jednak ma jakiś wpływ na jakość transmisji ).

"Strojąc" antenę nadawczą (Vee) spodziewałem się osiągnąć poziom 0,03V a nie mój 0,06V - po prostu dążyłem do tego poziomu. Teraz juz wiem, że i tak nie ma "wzorców" i mój przypadek to max 0.062V.

Teraz już wiem jak do strojenia Vee w nadajniku podejść poprawnie.
Ile to trzeba się naczytać, namyśleć żeby nie robić głupot. Z tego powodu takie fora to skarbnica nieocenionej wartości: zapytaj - upewnij się.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 17 maja 2011, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 15:32
Posty: 303
Lokalizacja: Warszawa
Za bardzo się nie znam ale czy nie da się umieścić odbiornika daleko lub za ścianą aby odbiornik miał słaby sygnał i poziom rzędu 2V.
Mając na początku napięcie 2V dążymy żeby było najmniejsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Ostatnio z nieznanych mi przyczyn mimo niezmienionych komponentów, przekazywany obraz do bazy nieco POCIEMNIAŁ.
A w nadajniku są takie pokrętełka w szczególności to pomarańczowe (obrazek z postu sigreg z 2 postu):
sigreg pisze:
Uzupelnienie:

Oto zdjecie wnetrza nadajnika:

Obrazek



I tak z ciekawości nieco "pokręciłem" tym pomarańczowym (podobno synchronizacja), czarnego nie ruszałem (bo nie wiem od czego).
No i obraz zmienia "jasność" aż do zerwania synchronizacji (przejaskrawiony, prawie czarno).
Proszę Was o wyjaśnienie do czego powyższe "potencjometry" służą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
czarnego nie ruszaj raczej. Pomarańczowy to poziom wzmocnienia sygnału video, zrób sobie oscyloskop i ustaw ten potencjometr tak aby dawał video na poziomie 1 Vpp.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
THX Rurku.
A czy w odbiorniku też jest jakiś "ficzer" do podstrojenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
czasami jest, czasami bywa ;-)
ale jeżeli nie musisz - to nie kręć...jest nadzieja że małe rączki jakoś to stroją przed wypuszczeniem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 paź 2011, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3400
Lokalizacja: Strefa G
sigreg..w pierwszym poście co oznacza skrót RV? Sorki za pytanie ale nie mam pojęcia.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 paź 2011, 13:44 
RV = Range Video


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 paź 2011, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1008
Lokalizacja: Zabrze
Rangevideo - sklep w USA :-)

http://www.rangevideo.com/

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.