Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 paź 2018, 12:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 533, 534, 535, 536, 537  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Dzięki Marbalon, przetestowałem własnie i sterowanie pan-tilt'em działa teraz jak należy w trybie Airplane. jedyne co trzeba zrobić to zaznaczyć Gimbal_servo w zakładce coniguration i w zakładce servows przypisać kanał gdzie odpowiednio:

S_1 -> servo 1
S_2 -> servo 0

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Witam po przerwie, sezon wkrótce, może będzie bardziej udany modelarsko od poprzedniego. Ominęło mnie wszystko co z iNav związane. Więc zapytam, czy do płytki KFC32 v2 wgrywam iNav z repo Marbalona (z pierwszej strony wątku), czy też z konfiguratora INav bezpośrednio?

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 lut 2018, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Soft z pierwszej strony tego wątku. W płytek F1 wsparcia nie dodawałem do oficjalnych repo bo procesor F1 i tak ma być usunięty ze wsparcia więc nie chciałem robić zamieszania ze starą płytką... Nowa F3 ma pełne wsparcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
A jak wygląda sprawa portów szeregowych, pod który podłączyć bluetootha i z jaką prędkością?

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 mar 2018, 07:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
W inav ? W iNav mamy dostępne porty szeregowe, i jak chcemy to możemy podłączyć sobie do dowolnego wolnego uarta, wybrać protokół MSP oraz określić jaka prędkość ma być na wybranym porcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 mar 2018, 15:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Jak dziecko za rączkę dam się poprowadzić :-D . Coś już ruszyło, ale pojawiają się kolejne pytanka. Wyjścia na gimbal S1 i S2 udało mi się uaktywnić, ale wcześniej korzystałem jeszcze z trzeciego wyjścia na RC1 (KFC32), do których wyjść przypisane są S3 i wyższe z INAV? i jak wygląda obsługa wyjśc sterujących Ledami na KFC32 z poziomu INAV. I ostatnie na dziś pytanko, jak powinno przebiegać autotune dla kopterka (o tym jak postępować ze skrzydełkami czytałem)? Tak łopatologicznie po polskiemu :mrgreen:

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 mar 2018, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Wyjścia RC1 nie da się używać. Mozna by pokombinować z custom mixerem i tak wypuścić dodatkowy kanał jako wyjście serwa.

https://github.com/iNavFlight/inav/blob ... s/Mixer.md

Autotune dla kopterów nie ma. Z tego co pamiętam to działało słabo i wyłączyli aby nie było marudzenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Wszystko ok, tylko do których wyprowadzeń KFC32 są przypisane wyjścia serw INAV,a? I na którym pinie pojawi się sterowanie LED strip?

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Ostatnio zmieniony niedziela 04 mar 2018, 10:53 przez automaciek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Wyjścia KFC są normalnie Motor 1-8 to 1-8. Ledstrip niestety nie ma w KFC32, ale się jeszcze upewnię... a EXT_AUX_CHANNELS to był mój wynalazek i też go nie ma ale w inav można dla jednego aux dać więcej zakresów niż tylko trzy i można sobie w ten sposób poradzić...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 mar 2018, 11:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Ext_aux rozpracowane, po porostu dajemy kilka zakresów załączenia. Mikserami nie można wysterować nieużywanego wyjścia "motor x", może można zmapować wyjścia serw na piny "RC" w KFC32?

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 mar 2018, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Panowie, który parametr iNav odpowiada za obroty silników po uzbrojeniu, a który za to aby po uzbrojeniu a z th na 0 nie reagował na yaw, pitch i roll?
Wystartowałem wczoraj niewypidowanym modelem, dostał takich oscylacji, że z gazem na 0 nabierał wysokości...... Musiałem rozbroić silniki.
i jeszcze jedno pytanko. Czy to normalne na procesorze F1, że przy pętli programu 500Hz obciążenie procesora przekracza 100% przez co nie można uzbroić silników. Po przestawieniu na 250 Hz obciążenie spada i można lecieć. Stało się tak po przestawieniu kompasu na "flip 90' ".

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 mar 2018, 17:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 08:29
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Cześć
Jestem w trakcie kalibracji INAVA pod kfc32Lv2, dokładnie etap kalibracji kompasu i napotkałem problem :-( . Otóż nie ważne jak ustawie coptera, kierunek(heading) w setup zawsze będzie wracał do ustalonej wartości. Kalibracje wykonywane z dala od interferencji itp.
Model kompasu: HMC5883L
Ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam

_________________
Jeszcze latają:
Pioneer 1400 + Frsky + Turnigy 9x + 5.8 GHz + APM
Mavic pro
Quad kfc32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 mar 2018, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Prawdopodobnie masz niewłaściwie ustawiony kompas w konfiguracji, najpewniej masz kompas odwrócony (w przypadku modułów GPS z kompasem jest on od spodu) i co byś nie robił będzie gryzł się z orientacją Gyro. W zakładce konfiguracja jest możliwość obracania kompasu w każdej osi programowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 mar 2018, 18:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 08:29
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Zapomniałem dodać, że kompas mam na zewnętrznym module KMHCv0 (nie w gps) i strzałka na tym module jest zgodna z kierunkiem kontrolera. Próbowałem zmieniać położenie programowo, ale bez sukcesu.

_________________
Jeszcze latają:
Pioneer 1400 + Frsky + Turnigy 9x + 5.8 GHz + APM
Mavic pro
Quad kfc32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 mar 2018, 06:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Jeśli wskazanie Ci "pływa" to obstawiam na kalibrację, trzeba ją robić do skutku aż obracanie modelu o 90' na cztery strony świata będzie miało idealne odzwierciedlenie we wskazaniach konfiguratora. Ustawienie orientacji konfiguratorem to tylko zgranie położenia modelu ze wskazaniem kompasu.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8042 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 533, 534, 535, 536, 537  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.