Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 07:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 05 lut 2012, 01:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9005
Lokalizacja: Bytom
Ostatnio popełniłem prototyp pewnego urządzonka, które potrafi do PPM'a pobranego z 4, 6 czy 8 kanałowej aparatury dołożyć dodatkowe kanały (do 12) i taki 12 kanałowy PPM podać do LRS'a Thomasa, Dragon Link'a, ChainLink'a, eLeReS'a lub innego toru radiowego RC potrafiącego przenieść do 12 kanałów w PPM.

ObrazekObrazek

Zainteresowanych zakupem zapraszam TUTAJ

Urządzonko posiada:
-DWA wejścia PPM (3 piny) - jedno na PPM z aparatury, drugie na PPM z HeadTrackera
-Jedno wyjście PPM (3 piny)
-6 wejść analogowych - na przełączniki bądź potencjometry - 1000 poziomów rozdzielczości. Możliwość podłączenia przełączników 2 lub 3 pozycyjnych bądź potencjometrów.
-DWA wejścia cyfrowe włącz/wyłącz - na przełącznik dual rate i wybór banku konfiguracji.
-Port RS232 TTL do konfiguracji oraz zmiany oprogramowania. Wymagany konwerter USB taki jak do konfiguracji copterów lub OSD Remzibiego.
-Zasilanie 5-15V / 15mA - ze złącza PPM in bądź z PPM out.
-Dioda LED sygnalizująca prawidłową pracę.
-Stały czas ramki PPM zależny od wybranej ilości kanałów wyjściowych - od 20 do 28ms
-Sprzętowe filtry na wejściach - odporność na zakłócenia W.CZ.
-Przelotowe wyjście zasilania z PPM In na PPM Out, lub na odwrót.
-Możliwość zabudowania wewnątrz aparatury i podłączenia do istniejących w aparaturze przełączników bądź potencjometrów.

Podłączenia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aby poprawnie działał przełącznik dwupozycyjny (w pełnym zakresie od -100% do +100%) należy w konfiguracji kanałów wewnętrznych na danym wejściu (grupa "Zakres i zera przetwornika A/C") ustawić:
- Zakres dolny na -200
- Zakres górny na 200
- Przesunięcie zera na -200


Aktualne oprogramowanie wewnętrzne umożliwia:
-Generowanie od 4 do 12 kanałów wyjściowych PPM.
-Przyjmowanie od 4 do 12 kanałów PPM na wejściu aparatury.
-Przyjmowanie od 2 do 8 kanałów PPM na wejściu HT.
-Dokładanie lub przeplatanie od 0 do 6 kanałów wewnętrznych - analogowych
-Dokładanie lub przeplatanie od 0 do 8 kanałów z HeadTrackera.
-Jeśli nie ma podłączonego HT kanały wybrane do współpracy z HT mogą być automatycznie remapowane dowolnymi innymi kanałami.
-Możliwość pracy bez sygnału wejściowego (jako samodzielny modulator PPM z max 6 wejściami).
-Dowolna konfiguracja kanałów - można kanały wyjściowe dowolnie poukładać, nie koniecznie po kolei.
-Regulacja endpointów dla każdego z kanałów wewnętrznych
-Regulacja subtrim'ów dla każdego z kanałów wewnętrznych
-Regulacja zakresu i punktu zerowego sygnału z potencjometru dla każdego z kanałów wewnętrznych
-Możliwość zaprogramowania dual rate dla dowolnych kanałów wewnętrznych (jeden przełącznik załączający dual rate dla wybranych w konfiguracji kanałów).
-Programowane rewersy dla wybranych kanałów wewnętrznych.
-Możliwość spowolnienia pracy wybranych kanałów - przydatne przy powolnym wysuwaniu podwozia sterowanym z przełącznika ect. Możliwa jest regulacja prędkości pracy serw na spowolnionych kanałach.
-Dwa zestawy ustawień wybierane przełącznikiem.
-Łatwa aktualizacja oprogramowania z poziomu PC kablem USB.
-Milion innych opcji które jeszcze mi nie wpadły do głowy :-)


Układ jest konfigurowany z poziomu PC poprzez specjalny program konfiguracyjny.

Do pobrania aktualne oprogramowanie:
Najnowsze firmware v1.12

[b]Program Konfiguracyjny PPM-Station v1.06 Wersja 1.06 umożliwia odczyt sygnałów z przełączników.


Starsze firmware 1.04 do PPM Expandera
Starsze firmware 1.02 do PPM Expandera

Tu zrzuty ekranu z opisami UAKTUALNIONE !:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony piątek 09 sty 2015, 00:56 przez miś, łącznie zmieniany 22 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 01:38 
Czy dobrze rozumuję z 8 kanałowej przerabia na 12 -> gdzie różnicę można uzupełnić o dodatkowe (dodatkowo dołączane) potencjometry lub przełączniki ??

Jeżeli nie prosze poprawić.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 02:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Duża różnorodność zastosowań. Ograniczona tylko wyobraźnią.

Czy jest możliwość z sygnału 8-kan wyrzucić ostatnie 2-kan i zastąpić je dwoma innymi kanałami np. z headtrackera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 02:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: Gdynia
Jak Thomas nie łyknie 12-stu kanałów z mojego Graupnera (normalnie lub przez inwenter), to wezmę go na tłumacza :-D.
Ciekawe co jeszcze planujesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 02:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Jakiego masz graupnera? W moim można znaleźć dwa sygnały ppm, zwykły i odwrócony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 03:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: Gdynia
MC-19 będę szukał sygnału na wyjściu, do którego podłącza się moduł nauczyciela czy symulator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 05:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 cze 2010, 19:34
Posty: 1652
Lokalizacja: WLKP
Jaka cena i waga tego urządzonka.

_________________
I tak skończysz na LawMate


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
rex pisze:
MC-19 będę szukał sygnału na wyjściu, do którego podłącza się moduł nauczyciela czy symulator.

W mx-16s na wyjściu trenera jest odwrócony ppm, ze składową stałą i pikiem ~5V. Thomas nie musi tego łyknąć ale w mc-19 może być inaczej.


edit: Ciekawi mnie jaki wpływ będzie miało zwiększenie liczby kanałów na zasięg, szczególnie na granicy zasięgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 12:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9005
Lokalizacja: Bytom
Smootny:
Dobrze rozumujesz.

Ogólnie działa to tak że układ odczytuje wartości PPM z wejścia PPM, odczytuje napięcia na wejsciach dodatkowych, zapisuje do tablic, po czym PPM wyjściowy jest komponowany od podstaw, w odpowiednim tempie, używając danych z tablic w zdefiniowanej kolejnosci. Ostatnie zdjęcie pokazuje okno kompozera sygnału wyjściowego, gdzie do każdego wyjściowego kanału można przypisać cokolwiek (1 z 12 kanałów PPM in lub 1 z 6 wewnętrznych lub stały poziom 1,5ms czyli neutrum). Tak więc odcinanie kanałów, zmiana kolejności czy inne triki są jak najbardziej możliwe.

Jelcyn:
Co do head trackera, to zależy jak on działa. Urządzenie ma tylko jedno wejście ppm - z aparatury, więc jeśli headtracker wypuszcza swój PPM to nie ma go jak podłączyć. Jeśli headtracker dokłada kanały dając w rezultacie np 8 z aparatury + 2 z headtrackera, to wtedy taki PPM można podpiąc, i skonfugurować wyjście PPM tak aby było w nim tylko 8 interesujących nas kanałów.

EDIT :!:
Nieaktualne !. Są już dwa wejścia PPM, więc można podłączyć HeadTracker i dowolnie go skonfigurować włącznie z automatycznym zastępowaniem kanałów HT kiedy ten że nie jest podłączony.

Waga prototypu to 10gram, cena... prototyp składany ręcznie to ok 110zł, przy serii powinno być dużo taniej.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony sobota 25 lut 2012, 23:32 przez miś, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 lut 2012, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2970
Lokalizacja: Warszawa
A tak to wygląda po zamontowaniu w obudowę i doklejeniu do Futaby.

W moim przypadku Pan Tilt mam na dwóch bocznymi potencjometrach w aparaturze. Po włączeniu trenera, HT przejmuje sterowanie właśnie na tych dwóch kanałach tzn. 7 i 8.
Kanały zewnętrzne 9, 10, 11, 12 obsługiwane są tylko przełącznikami dwu-, lub trzypozycyjnymi, ale mogą to być też oczywiście potencjometry :-)


P2047876bis.JPG
P2047876bis.JPG [ 152.32 KiB | Przeglądany 2027 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 lut 2012, 14:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9005
Lokalizacja: Bytom
Dodałem do Ekspandera kolejną funkcjonalność.
Expander ma teraz drugie wejście PPM dla sygnału z HeadTrackera. Przyjmuje tam od 2 do 8 kanałów PPM które mogą być w dowolny sposób wstawiane na wyjście PPM. Dodatkowo jeśli układ nie wykryje sygnału z HT a w konfiguracji wyjść ma ustawione kanały z HT to może je dowolnie remapować.
Oznacza to że jeśli np. mamy odłączony HeadTracker to np. pantiltem możemy sterować przy pomocy potencjometrów z aparatury, albo z potencjometrów podłączonych do PPM Expandera, a po podłączeniu HT automatycznie kontrolę nad pantiltem przejmuje HT. Po odłączeniu bądź awarii HT sterowanie automatycznie wraca na potencjometry.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 lut 2012, 15:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 lut 2011, 00:55
Posty: 878
Lokalizacja: Białystok
pytanie do Wujka Dobra Rada :mrgreen:
czy byłaby możliwość konfiguracji własnych proporcjonalnych mixów dowolnych 2 kanałów?
Chodzi mi o to, że takie 4-6 kanalowe aparatury które byłyby rozbudowywane o Twój sprzęt czesto nie mają zadnych wbudowanych mixów.
Przydaloby sie takie cos do np: vtaili, klapolotek sprzężonych z wysokością, gazu z wysokością itp...

EDIT: zapomnialem jeszcze zpytac o odwrócony PPM taki jak np w starych graupnerach. Bedzie to kompatybilne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 lut 2012, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1580
Lokalizacja: Skierniewice
Czy w przypadku uszkodzenia / zawieszenia sie / przegrzania twojego urządzenia sygnał ppm przechodzi nie zmodyfikowany z aparaturki do modułu nadawczego czy tez oznacza to glebę?

CZy to urządzenie wprowadza opoznienie pomiędzy ruchem drazkow a reakcja w odbiorniku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 lut 2012, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9005
Lokalizacja: Bytom
Mieciu - wspólpracuje z każdym PPM'em, nieistotne czy dodatni, czy ujemny. O mikserach pomyślę.
Marceli - tam nie ma się co grzać :-) Urządzonko pobiera parę miliamper. Ale niestety, zwiucha (która nie powinna się przydarzyć, bo jest watchdog), lub uszkodzenie wyłącza PPM wyjściowy. A co do gleby to niekoniecznie, bo wystarczy odpowiednio ustawić failsafe w odbiorniku.
Jak braknie impulsów z aparatury to są dwie opcje do wyboru: albo na wyjściu PPM też zostaje wyłączony, albo generowany dalej z ostatnimi odebranymi z wejścia wartościami (potencjometry czy przełączniki podłączone do Expandera działają wtedy nadal i sterują odpowiednimi kanałami wyjściowymi).
Co do do opóźnienia, to minimalne jest, a dokładnie to maksymalnie 1 ramka PPM czyli do 30ms - praktycznie pomijalne.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 23 lut 2012, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Robi się ciekawie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.