Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 04 gru 2020, 08:23

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 05 sty 2012, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Witam wszystkich,
Zainspirowany postępami MWC i nowym "ficzerem" jakim jest obsługa GPS postanowiłem potestować jak im to ładnie działa. Z uwagi ze od niedawna bawię się w coptery modułu GPS nie miałem jeszcze w szufladzie. Z uwagi na to ż lubię lutownice postanowiłem sobie spreparować modulik sam. Rzut oka do Maritexu i wybor padł na
GPS-GMS-U1LP. Modulik dotarł, wyciąłem kawałem płytki uniwersalnej, dioda, kondensator podtrzymujący parę rezystorów stabilizator 3v3 i wszytko zadziałało.

No to pomyślałem trzeba iść krok dalej i poszukać firmware aby działał od kopa na 10Hz. Po krótkim czasie dotarłem do wiki DIYDrones i opisu upgrade firmware. Dodatkowo widziałem że firmware ma opcję trybu binarnego więc idealna sprawa - ładna ramka zamiast parsowania NMEA.

Fimware ładnie się załadował. Logi NMEA lecą działa przełączanie na tryb binarny ale niestety Dioda od łapania Fixa się już nie zapala wcale a i fixa nie łapie wg tego co pokazują programy typu MTKDlut i MiniGPS.

Domyślam się że wgrałem mu firmware nie od tego modułu (wg fotek z opisu DIYDrones widze ze ich moduł nie ma złącza SPI) lub muszę coś gdzieś ustawić aby znów zaczął chodzi - ma ktoś pojęcie czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam,
Marcin.

Poniżej logi jakie teraz sobie dostaje:
Kod:
> $GPGGA,001809.038,,,,,0,0,,,M,,M,,*43
> $GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,,,*1E
> $GPGSV,1,1,00*79
> $GPRMC,001809.038,V,,,,,0.00,0.00,060180,,,N*49
> $GPVTG,0.00,T,,M,0.00,N,0.00,K,N*32
> $GPGGA,001810.038,,,,,0,0,,,M,,M,,*4B
> $GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,,,*1E
> $GPRMC,001810.038,V,,,,,0.00,0.00,060180,,,N*41
> $GPVTG,0.00,T,,M,0.00,N,0.00,K,N*32


Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 sty 2012, 14:33 przez marbalon, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 16 sty 2012, 12:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Witam ponownie,
Jak się okazuje nie taki Chińczyk straszny jak go obsmarowywują... Z uwagi na to ze w necie nie znalazłem żadnego firmware do mojego modułu napisałem do supportu GlobalTop. Uczciwie napisałem co zrobiłem, co wgrałem oraz w polu ile modułów zakupiłem - całą jedną sztukę ;) - wszystko jak na spowiedzi.
O dziwo dostałem odpowiedź z formularzem opcji jakie chciałbym mieć w swoim module. Zaznaczyłem oczywiście 115200 + 10Hz na starcie oraz format binarny jako opcja. Po kilku dniach ciszy grzecznie napisałem co się dzieje z moim softem? ;) Po 1h napissał obywatel z dalekiego kraju, iż bardzo przeprasza i już załącza soft. Soft wgrałem oprogramowaniem z DIY drones (patrz post 1) i moduł smiga aż miło. Dzisiaj dopytałem czy mogę się podzielić tym firmware z innymi i napisali że nie ma problemu. Zatem dla wszystkich zainteresowanych zamieszczam. Dla tych co się nie boją lutownicy jest to prosta metoda na modulik GPS 10Hz za 70zł + wysyłka.

ps. Proszę zwrócić uwagę że jest to firmware tylko dla modułu GPS-GMS-U1LP.

Pozdrawiam.


[Rozszerzenie zip zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 sty 2012, 13:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 lut 2011, 00:55
Posty: 876
Lokalizacja: Białystok
marbalon pisze:
Modulik dotarł, wyciąłem kawałem płytki uniwersalnej, dioda, kondensator podtrzymujący parę rezystorów stabilizator 3v3 i wszytko zadziałało.


Mozesz cos wiecej o tej płytce - co gdzie polutować? jakieś zdjęcia/schemat?
70zł to nie 37$ tak jak na DIYDrones - gra warta świeczki.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 16 sty 2012, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Modulik już w termokurczce wiec raczej fotki nic nie dadzą ale ogolnie jest tak:
- stabilizator 3v3 wiadomo jak podłączyć
- TX od procka do GPS poprzez dzielnik 10+15k
- RX przez rezystor bodaj 300 lub 1k - nie pamiętam (tak na wszelki wypadek jak bym pomylił RX z TX)
- dioda led podłączona do GPS zgodnie z tym co piszą w PDF do nóżki od fixa

To taj w skrócie opisowo. Jak będziesz chciał dokładniej to postaram się to rozrysować, ewentualnie rozciąć i obfotografować.

btw.
Swoją droga to się zastanawiam czy by nie zrobić moduliku GPS + MAG + Atmega8 lub większa aby przejść na z GPS na i2c. Wszystko możliwie małe aby móc to ładnie wystawić jak w DJI. Taki modulik miałby tylko złącze i2c 3v3 wiec było by super.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.