Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 cze 2019, 21:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2959 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 194, 195, 196, 197, 198  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 21 kwie 2019, 18:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 116
Lokalizacja: Szczecin
Może tylko że w starym wszystko działa jak należy, a nowy tylko zbiera 10 satelit na polu o promieniu kilku kilometrów? Samolot na autopilocie wraca do bazy, ale jest to dla mnie zastanawiające. Widziałem artykuł że Pitlab że pracują nad jakimś super GPS a tu jakiś nowy egzemplarz z mała ilością satelit, obstawiałem raczej jakiś błąd w oprogramowaniu albo jakiś problem sprzętowy A nie że nowy GPS jest gorszy od starego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 kwie 2019, 19:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 18:00
Posty: 75
Lokalizacja: Bochnia
Ostatnio latalismy z kolegą, na pokładzie jednego i drugiego bn220, u mnie 18 sat a u niego 12,zdarzyło się to tyko w jednym dniu. Po za tym obydwa łapią tak samo.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 kwie 2019, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2192
Lokalizacja: Warszawa
wladek77 pisze:
Może tylko że w starym wszystko działa jak należy, a nowy tylko zbiera 10 satelit na polu o promieniu kilku kilometrów? Samolot na autopilocie wraca do bazy, ale jest to dla mnie zastanawiające. Widziałem artykuł że Pitlab że pracują nad jakimś super GPS a tu jakiś nowy egzemplarz z mała ilością satelit, obstawiałem raczej jakiś błąd w oprogramowaniu albo jakiś problem sprzętowy A nie że nowy GPS jest gorszy od starego.


To jest ilość satelitów, których sygnał jest wykorzystywany do ustalenia położenia, a nie liczba satelitów którą GPS "widzi".
Najważniejsza jest zawsze dokładność pozycjonowania (czyli jak najmniejsza wartość HDOP).
Ale rzeczywiście przedostatni model GPS z chipsetem MTK (już wycofany ze sprzedaży) używał do nawigacji danych z małej ilości satelitów. Najnowszy GPS uBlox z trzema systemami (GPS, Glonass i Galileo) potrafi używać do 32 (w praktyce widziałem w swoim modelu 29).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 kwie 2019, 10:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
Dzień dobry,
jakiś czas temu kupiłem od kolegi z forum OSD Pitlab z GPS plus klawiatura.
Po uruchomieniu, OSD na monitorze działa, tylko napisy jak grafika wyświetlana jest mało wyraźna i jakby drgało, migotała, trudno odczytać. Nie ma znaczenia czy jest podłączona kamera czy też nie. Kamera to HS1177
GPS nie daje znaku życia, choć napięcie na nim jest 3.3V . Pod spodem płyty OSD zwora jest zlutowana na na 5V
Pobrałem najnowsze oprogramowanie, oryginalne było 2.13 raczej starsze ;-) lecz nic to nie zmieniło.
OSD zasilane 12V sprawdziłem na 8V, bez różnicy.
Jeszcze teraz sprawdziłem, to przez chwile obraz OSD jest ostry jak żyleta, ale zaraz wraca do migotania jest niewyraźne.
Założyłem pierścienie ferrytowe, nie pomogło :-(
Zbig na któreś ze stron, napisał, że winny może być jeden z kondensatorów.

Na koniec to poproszę o pomoc, sam więcej zrobić nie mogę.

Pozdrawiam Paweł

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 kwie 2019, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 961
Lokalizacja: Warszawa
Czy ten drgający obraz oglądasz wpinając się bezpośrednio w OSD czy przez nadajnik i odbiornik? Czy migocze cały obraz czy tylko to co rysuje OSD?
Co do GPS to sprawdź czy OSD do którego go podpinasz ma zapewnione zewnętrzne 5V. Być może po prostu nie jest zasilony a te widoczne 3,3V idzie przez linie komunikacyjne a to za mało do pracy.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 kwie 2019, 16:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
Drżący obraz oglądam poprzez nadajnik i odbiornik. Migocze,drży to co rysuje OSD.
Napięcie na wejściu płytki GPS wynosi 12V, a na samym GPS wynosi 3.35V.
Nic się nie przegrzewa.
Paweł

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 kwie 2019, 17:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 961
Lokalizacja: Warszawa
pawel4090 pisze:
Napięcie na wejściu płytki GPS wynosi 12V, a na samym GPS wynosi 3.35V.

Tutaj jest jakiś problem. Na GPS nie powinno trafić 12V. Tam powinno być max 5V. Być może padł stabilizator 5V w OSD i stąd tak wysokie napięcie na GPS i drżący obraz. Jeżeli możesz to zmierz napięcie na radiatorze stabilizatora tego bliżej gniazda USB. Powinno być 5V (na drugim stabilizatorze 3,3V). Jeżeli tam jest 12V (bo stamtąd zasila się GPS) to pewnie padł stabilizator w OSD, być może GPS też.
Tak czy inaczej podeślij to do mnie do naprawy. Adres jest na stronie.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 kwie 2019, 17:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
Tak rzeczywiście , stabilizator 5V jest uszkodzony, natomiast ten drugi daje właściwe napięcie 3,35V.
Jutro wyślę paczkę z OSD jak i z GPS.

Dziękuję

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 kwie 2019, 13:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 961
Lokalizacja: Warszawa
Przesyłka doszła i udało się naprawić sprzęt. Zarówno GPS jak i OSD są jednymi z pierwszych wypuszczonych na rynek (2012). W OSD tak jak przypuszczałem padł stabilizator 5V. W tej serii po raz pierwszy użyłem stabilizatorów AMS1117. Później się okazało że ona mają źle działające zabezpieczenie termiczne. Po przegrzaniu powinien zacząć limitować prąd a on przebija się na zwarcie. Później już używałem wersji LM1117 która działa poprawnie.
W GPS-ie uszkodziło się zabezpieczenie. W pierwszych wersjach modułów GNSS projektowanych pod katem komputera pokładowego dałem scalony filtr LC, który dodatkowo zawiera diody zenera. Taki filtr jest przydatny na liniach danych ale z rozpędu dałem go też na zasilaniu. W pierwotnym projekcie miałem kontrolę nad zasilaniem i tam filtr nie przeszkadzał a gdy projekt poszedł w świat i ludzie zaczęli zasilać go z 6V a w tym przypadku nawet z 12V to zabezpieczenie okazało się niepotrzebnym bezpiecznikiem. Po prostu wyrzuciłem je z płytki. Stabilizator wytrzymuje 16V, wiec więcej proszę nie podłączać bo może polecieć i uszkodzić się odbiornik GPS.
[img=https://www.pitlab.pl/misc/osd_Pawel.jpg]OSD i GPS działają, link do obrazka nie i nie wiem dlaczego[/img]

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 kwie 2019, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
PitLab pisze:
[img=https://www.pitlab.pl/misc/osd_Pawel.jpg]OSD i GPS działają, link do obrazka nie i nie wiem dlaczego[/img]

Obrazek

lub

LINK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 kwie 2019, 14:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
Super :-D bardzo dziękuję PitLab, jestem zaskoczony tak szybka naprawą.
Cieszę się, że będę mógł korzystać z OSD.
Dziękuję za garść informacji.

Chciałbym przy okazji do tego zestawu, kupić jeszcze czujnik prądu 33A (50A) z kablem.
Proszę mnie teraz podliczyć.
pawelsky dzięki za zdjęcie.
Bardzo dziękuje i pozdrawiam.
Paweł

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 kwie 2019, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 961
Lokalizacja: Warszawa
pawel4090 pisze:
Chciałbym przy okazji do tego zestawu, kupić jeszcze czujnik prądu 33A (50A) z kablem.

Już to wysłałem :-], ale wrzucę czujnik w kopertę i pójdzie zwykłym listem. Reszta na e-mail.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 kwie 2019, 18:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
Dopiero teraz jestem, tak wszystko się zgadza, tylko martwię się czy zwykły list będzie dostarczony, nie zaginie ?
No nic, zobaczymy, jeszcze raz dziękuję, za błyskawiczna naprawę.
Przelew wykonałem.
Pozdrawiam Paweł

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 kwie 2019, 12:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 15 kwie 2012, 11:44
Posty: 17
Lokalizacja: Brzegi
Przesyłkę otrzymałem, obraz żyleta :-D
OSD będę zasilał z pakietu 2S, przy 3S regulator bardzo się grzeje, czuć pod palcem, że zaczyna parzyć. Poszukam pirometru to nawet dla ciekawości sprawdzę wartość temperatury. GPS sprawdzę jak deszcz przestanie padać, bo od wczoraj nie przestaje.
Jeszcze raz dziękuję za szybka naprawę.

Pozdrawiam Paweł

Sorry, że post pod postem ;-) [MOD - nie przepraszaj tylko tego nie rób]

30.04. 2019

Może ja coś źle podłączam, GPS nadal nie widzi satelitów.
Dzisiaj było okno pogodowe...błękitne nieba niewielkie zachmurzenie. Szybko podłączyłem, najpierw pakiet 2S nic, później 3S też nic.
Podczas zasilanie OSD, dioda na GPS mignie tylko raz i cisza, pewnie węszy za satelitami ;-) Gdy na OSD podawałem napięcie, do płytki połaczony był tylko GPS, odczekałem z 5 minut i dopiero włączyłem TX, też się nie udało.
Napięcie takie jakie powinny być. A w domu dioda GPS cały czas miga.
Nie wiem co więcej mam jeszcze zrobić, uzbroję się w cierpliwość, na super czyste niebo i znowu próba.

Paweł

_________________
Pozdrawiam Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 kwie 2019, 18:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2192
Lokalizacja: Warszawa
A co jest na ekranie? "No fix"?, "No GPS"? , "Baud"? "CRC"?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2959 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 194, 195, 196, 197, 198  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.