Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 20:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 190, 191, 192, 193, 194  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 13 lip 2018, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3027
Lokalizacja: Warszawa
marceli pisze:
To spory zawód, bo jakoś tak liczyłem że starczą na dłużej.

W przypadku telefonu GSM też na to liczyłeś ? Podstawowe funkcje działają, bardziej wyszukane już raczej nie :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lip 2018, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lis 2013, 14:34
Posty: 56
Lokalizacja: Marki
marceli pisze:
...Jest jakis sposób na wykonanie ich upgrade?


Wgraj wersję 2.60, jest to ostatnia wersja kompatybilna ze starymi płytkami, nadal w pełni funkcjonalna i stabilna, w kolejnych wersjach doszła obsługa mavlinka i kilka innych funkcjonalności.

_________________
SS2000, SC2400, DIY FT Guinea Pig :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lip 2018, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1583
Lokalizacja: Skierniewice
Piotrowy pisze:
marceli pisze:
To spory zawód, bo jakoś tak liczyłem że starczą na dłużej.

W przypadku telefonu GSM też na to liczyłeś ? Podstawowe funkcje działają, bardziej wyszukane już raczej nie :-/

W przypadku telefonów brak kompatybilności z nowszymi distro androida często wymuszany jest przez producentów w celu "przekonania" do zakupu nowego modelu. Tę sprawę czasem załatwiają customowe distro z xda-developers.
W tym przypadku osd chodzi o jakieś ograniczenia sprzętowe - brak wydajności czy po prostu kwestia kosztów rozwoju softu?

_________________
Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian T.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lip 2018, 08:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1688
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Nie bardzo rozumiem po co Zbig ma się tłumaczyć z rozwoju sprzętu i oprogramowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lip 2018, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
marceli pisze:
W przypadku telefonów brak kompatybilności z nowszymi distro androida często wymuszany jest przez producentów w celu "przekonania" do zakupu nowego modelu

Troszkę teorią spiskową zajechało bo te "nowsze" modele zwykle jednak coś nowego zawierają co wymaga nowszej wersji softu. Skoro te "starsze" modele tego nie mają więc logicznym się wydaje że nowszy soft może na nich nie chodzić, szczególnie jeżeli zmiana nie dotyczy tylko peryferiów a czegoś głębiej jak procek.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2147
Lokalizacja: Warszawa
marceli pisze:
Czesc Zbyszek,
dawno tu nie zaglądałem i nie odpalałem swoich zestawów osd + autopilot a mam ich dwa.
Czy dobrze zrozumialem, ze pojawila sie jakas nowa wersja sprzetowa osd i nie mozna tych moich juz aktualizowac?
To spory zawód, bo jakoś tak liczyłem że starczą na dłużej.
Jest jakis sposób na wykonanie ich upgrade?


Na pewno możesz do nich wgrać bez problemu aktualną wersję 2.60c ze stron www Pitlaba.
Po wgraniu i uruchomieniu OSD w wersji 2.60 sprawdź na ekranie startowym jaką masz wersję płytki, jeśli po numerze seryjnym OSD wyświetli (hw 2), to bez problemu będziesz mógł używać również kolejnej wersji 2.62 która jest obecnie w wersji pre-release.
p.s. Ostatnia zmiana płytki była ładnych kilka lat temu, a dopiero teraz wykorzystujemy dokonane wówczas zmiany ze względu na zwiększoną funkcjonalność firmware (mavlink) i większe obciążenie procesora.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1583
Lokalizacja: Skierniewice
No raczej pierwszy zestaw ma numer zdaje się 6 lub 7 ale przy drugim sprawdzę, może się załapie ;)

_________________
Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian T.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 16 maja 2010, 20:20
Posty: 372
Lokalizacja: Kutno
Witam wszystkich po długiej nieobecności.
Zbyszku jakie jest minimalne napięcie zasilania OSD/Autopilota.
OSD wyświetla poprawnie nawet poniżęj 5V , ale nie wiem czy jakieś czujniki nie potrzebują wyższego napięcia.
Chciałbym wszystko zasilać z z pakietu LIFE żeby uniknąć dodatkowych przetwornic.

_________________
Kazimierz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2840
Lokalizacja: Kartuzy
kostek!
wszelki duch.... ;-)

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 674
Lokalizacja: Bestwinka
Cześć Kostek :-D, fajnie Cię znów wiedzieć na forum.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 387
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Podpisuję się obiema przednimi kończynami pod słowami Marka :-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sie 2018, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2147
Lokalizacja: Warszawa
kostek pisze:
Witam wszystkich po długiej nieobecności.
Zbyszku jakie jest minimalne napięcie zasilania OSD/Autopilota.
OSD wyświetla poprawnie nawet poniżęj 5V , ale nie wiem czy jakieś czujniki nie potrzebują wyższego napięcia.
Chciałbym wszystko zasilać z z pakietu LIFE żeby uniknąć dodatkowych przetwornic.


W OSD jest liniowy stabilizator 5V, projektowaliśmy układ pod minimum 2S LiPo, czyli 6V pod koniec rozładowania baterii, co gwarantuje stabilne napięcie dla wszystkich układów w tym zewnętrznych (GPS, airspeed BuddyFlight). OSD jak zauważyłeś działa przy jeszcze niższych napięciach, ale gdyby na zasilaniu były jakieś pulsacje, to np. mogłyby przenikać na tor wizji, który jest zasilany bezpośrednio z tych 5V.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 08:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 16 maja 2010, 20:20
Posty: 372
Lokalizacja: Kutno
Dzięki Zbyszku.
Jest jak przypuszczałem , stabilizator 5V jest LDO wieć nie powinno być kłopotów.
Krzysiu , Marku , Ben , zniesmaczyła mnie wiadoma ustawa do tego stopnia ze przestałem latać FPV.
Były konsultacje , opinie a w konsekwencji mało brakowało żeby przed modelem musiała lecieć czarownica z pochodnią
ostrzegając wróble i komary.
Ale potem było wiele gorszych ustaw więc postanowiłem tej odpuścić .

_________________
Kazimierz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
Od niedawna używam mikrofonu w modelu i mam specyficzne buczenie. Co ciekawe jeśli przełączę się na ekran bez żadnych danych osd to buczenie ustępuje. W czym może leżeć problem ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3417
Lokalizacja: B-stok
Za pewne obraz nakłada się na dźwięk w zestawie vtx-vrx. Wypnij OSD na kilka lotów, a się przekonasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2904 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 190, 191, 192, 193, 194  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.