Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 sie 2020, 05:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 02 sie 2020, 12:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 mar 2019, 21:29
Posty: 6
Lokalizacja: Brodnica


Witam. Jestem nowy na forum(śledzę już jakiś czas) i jest to mój pierwszy post, dlatego na początek chciałbym się przywitać. Mam problem z kopterem a w zasadzie z maksymalnym poborem prądu. Spróbuje opisać mój problem najlepiej jak się da. Mój kopterek to:
silniki iFlight Xing 2207 Camo 2750kV
ESC: holybro tekko32 F3 35A
FC: furibee f4 v5 pro
LiPo: funFly 1550mAh 100C
TX: QX7 z gimbalami halla
Otóż problem polega na tym, że nie mogę wyciągnąć tą konfiguracją z LiPo więcej jak 64A. Żadnych Throttle limit nie mam włączonych. Esc są już 3 z kolei, silniki też już kolejny komplet, Lipo mam 4szt i na każdej tak samo, dodam też, że na 3S 2300Mah też jest tak samo(max 64A). Śmigła także różne testowane. Czujnik prądu jest skalibrowany i pokazuje poprawne wartości(zużyte mAh z dokładnością do 5mAh). Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny? Internet przekopany wzdłuż i wszerz. Wszelkie sugestie mile widziane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sie 2020, 12:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4105
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
nie rozumiem problemu, po co ci większy pobór prądu?
Gdzie mierzysz prąd? FC czy Esc?
Zmień śmigła na większe będzie brał więcej prądu.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sie 2020, 12:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 mar 2019, 21:29
Posty: 6
Lokalizacja: Brodnica


Nie chodzi o to, że chce większego poboru prądu, lecz o to że silniki nie są wykorzystywane nawet w połowie swoich możliwości. Prąd mierzy FC. Śmigła były testowane 5x4x3(superlekkie 3g), 5x4,5x3(ciężkie ponad 6g), 5x5x2(azure power). Chodzi o to, że max prąd powinien być inny na różnych śmigłach, a tymczasem na wszystkich jest tak samo(nawet na innych silnikach). Używam blisko 1kW mocy a mógłbym ponad 2kW. Dziękuję za szybką reakcję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sie 2020, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4105
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Zobacz jaki pobór prądu raportuje Esc.

Waga śmigieł nie ma znaczenia, zmień na jakieś zdecydowanie inne bo te co podajesz są podobne.

Przy jakim prądzie kalibrowałeś amperomierz? <10A jest niewiarygodny.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sie 2020, 13:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 mar 2019, 21:29
Posty: 6
Lokalizacja: Brodnica


Pobór kalibrowałem według wzoru ze strony Oscara Lianga. Zmieniłem czujnik na ESC i za jakiś czas będę szedł latać i zobaczymy co mi pokaże. Włączę również RPM aby zobaczyć jak to wygląda. Ogólnie to nie brakuje mi jakoś mocno tej mocy, ale jeśli już zakupiłem silniki 2750kV (50A) to czemu mam używać tylko 16A? Napiszę wieczorem co mi pokazało OSD. Narazie dzięki za pomoc.

[MOD - edytuj posty]

Po przełączeniu na czujniki z ESC prąd przy punch-u sięgał 135A, a obroty 35000/min. A tak swoją drogą wie ktoś dlaczego czujnik na FC pokazuje max 64A(w połowie throttle już jest 64A, dalej słychać że silniki kręcą się szybciej jak dodam gazu, ale prąd nie wzrasta)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sie 2020, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4105
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Masz oryginał czy chińską podróbę FC?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sie 2020, 13:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 mar 2019, 21:29
Posty: 6
Lokalizacja: Brodnica


A jak to odróżnić? Mam tego z pszczołą nie z dinozaurem:D


furibee2.jpg
furibee2.jpg [ 32.77 KiB | Przeglądany 323 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sie 2020, 17:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4105
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
zależy gdzie kupiłeś :)
coś jest nie tak z czujnikiem prądu, wygląda jakby dochodził na max.
Porównaj sugerowaną wartosc wspolczynnika prądy z manuala z tym co masz.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sie 2020, 18:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 18 mar 2019, 21:29
Posty: 6
Lokalizacja: Brodnica


To się niczego nie dowiemy bo kupiłem od gościa. A z tym "współczynnikiem prądu" to chodzi Ci kolego o tą skale do ustawiania w betaflight? Oryginalnie było 100 (wtedy przy zużytych 1500mAh pokazywał 1800-1900mAh) po przestawieniu na 109 jest idealnie tyle ile pokazuje ładowarka SkyRC B6 lite. Kolego dzieki za wszelkie uwagi, ale nie ma sensu tego dalej ciągnąć (skoro ESC pokazuja dobrze). TAK MUSI BYĆ i tyle chyba:D Temat uważam za wyczerpany do zamknięcia. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 sie 2020, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4105
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
między 100, a 109 różnicy nie ma.
Ciekawe z czego wynika problem.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.