Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 28 maja 2020, 08:51

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 22 maja 2020, 21:33 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 149
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Witam ,jak w temacie, hexa z wątku "Czarna hexa Pixhawk" by shaggee, vtx na nóżce czyli oddalony od całej elektroniki,anteny koniczynki od kolegi z forum, gogle Fatshark Predator v2 ,zasięg stabilnego sygnału wideo do około 300m,w jednym położeniu anteny udało mi się osiągnąć 500m po czym od razu krzaczy i obraz znika,wcześniej zamontowany Eachine też 600mW i tutaj 150m to max .Teren bez przeszkód,drzew, itd.Nadajniki nie były podłączane bez anteny,zasilanie 4s.Proszę o podpowiedź jak poradzić sobie z tym tematem,żeby osiągnąć dłuższy dystans,czy może wymienić na pagodę czy diversity jak?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
Pokaz te swoje graty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 22:03 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 149
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Proszę
hexa2.jpg
hexa2.jpg [ 353.92 KiB | Przeglądany 344 razy ]


Ostatnio zmieniony piątek 22 maja 2020, 22:11 przez slawek2011, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 22:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
slawek2011 pisze:
Proszę

Mniej wyraznego zdjecia nie miales?

Niewiele na nich widac ale antene na nadajniku masz przekoszona, to pierwsza rzecz ktora z pewnoscia nie pomaga. Polaryzacja obu anten ta sama? Zlacza SMA prawidlowe (meskie/zenskie). Nadajnik oryginalny czy chinska przeklejka z 200mW?

Tak przy okazji zasieg spada wraz z temperatura nadajnika, wiec wysokie napiecie zasilania mu nie pomaga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 22:15 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 149
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Antenę zginałem w różne pozycje,końcówki ok,vtx z Bangooda za 40 $


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
Nie ma co wyginac, ma byc albo pionowo w dol albo w gore. W przeciwnym przypadku w ktorym momencie bedziesz celowal w odbiornik strefa ciszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 22:30 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 149
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Oki,jutro zmienię i przetestuję,zasilanie zmniejszać ? Nie zaobserwowałem żeby mocno się grzał.Wolałbym mieć vtx na górze koptera,ale z obawy na zakłócenia przeniosłem go na nogę i tak pozostał do znalezienia większego zasięgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 maja 2020, 00:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
slawek2011 pisze:
Nie zaobserwowałem żeby mocno się grzał.

No to jest to dosc podejrzane. Immersiony 600mW osiagaja 50 stopni i wiecej. Cos mi sie widzi ze to moze byc farbowany nadajnik mniejszej mocy. Warto by go bylo podlaczyc pod jakis power meter.

Tu masz przykladowe pomiary podobnego nadajnika
viewtopic.php?p=436440#p436440


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 maja 2020, 08:41 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 149
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Dzisiaj przyjrzałem się dokładnie i po 5 minutach od włączenia zasilania nadajnik jest mocno gorący, wcześniej nie zwróciłem uwagi na to ,może po locie był schłodzony powietrzem, dlatego nie odczułem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 maja 2020, 15:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 sty 2015, 19:17
Posty: 589
Lokalizacja: Częstochowa
Próbował ktoś nadajnik sparować z odbiornikiem rc 805 ? mam bardzo zniekształcony obraz. Próbowałem kilku częstotliwości i to samo ;/


@edit, nie chciałem zakładać następnego tematu


Ostatnio zmieniony sobota 23 maja 2020, 15:59 przez jumpertomek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 maja 2020, 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
jumpertomek pisze:
Próbował ktoś nadajnik sparować z odbiornikiem rc 805 ? mam bardzo zniekształcony obraz. Próbowałem kilku częstotliwości i to samo ;/

A moze bys tak nie hijackowal watka tylko zalozyl wlasny?

jumpertomek pisze:
@edit, nie chciałem zakładać następnego tematu

To nie jest argument zeby smiecic w innym


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 maja 2020, 00:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 maja 2015, 15:24
Posty: 44
Lokalizacja: Wrocław
Sławek,
1. podeślij zdjęcie samych anten na jakimś jednolitym tle.
2. Jesteś pewien że masz ten sam kanał /częstotliwość w nadajniku i goglach ? Nadajnik nie nadaje równo na zadanej częstotliwości, obraz będzie na pobliskich kanałach, auto search może zatrzymać się wcześniej, ale obraz będzie szybko zanikał.
3. Napisałeś, że kupiłeś anteny od kogoś z forum. Wiesz na jaką częstotliwość były strojone /wykonane? Może używasz kanałów po "drugiej stronie" pasma?

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 maja 2020, 11:06 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 149
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Obraz mam tylko na pierwszym kanale gogli,w vtx nie zmieniałem kanału-jest na domyślnym,nie pamiętam na jaką częstotliwość były strojone ale domyślam się że właśnie na 5740 skoro na nim jest obraz.Poniżej zdjęcie anten.


anteny1.jpg
anteny1.jpg [ 116.07 KiB | Przeglądany 162 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 maja 2020, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
slawek2011 pisze:
Obraz mam tylko na pierwszym kanale gogli,w vtx nie zmieniałem kanału-jest na domyślnym,nie pamiętam na jaką częstotliwość były strojone ale domyślam się że właśnie na 5740 skoro na nim jest obraz.Poniżej zdjęcie anten.

To nie od tego na jaka czestotliwosc byly strojone anteny zalezy na ktorym kanale bedziesz mial obraz, tylko na ktorym nadaje nadajnik. Powinienes to ustawic swiadomie (i zgodnie w nadajniku jak i odbiorniku), a nie brac domyslnego, bo jak widziales w tescie do ktorego link Ci podalem moc sygnalu zalezy rowniez od kanalu.

Co masz zatem ustawione w nadajniku i co w odbiorniku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 maja 2020, 11:52 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 149
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Źle się wyraziłem,przepraszam chodziło mi o to że jak vtx nadaje na danym kanale to w goglach mam obraz tylko na jednym kanale,na sąsiednich nie ma obrazu.A z tym strojeniem to faktycznie zaćma mnie dopadła albo syndrom sobotniej nocy :).Przecież na innych też będzie obraz.W Eachine ustawiałem kanał w ten sposób,że po podpięciu go do zasilacza laboratoryjnego sprawdzałem na którym kanale jest największy pobór prądu i ten kanał był ustawiony.Gdzieś wyczytałem że w ten sposób można znaleźć najmocniejszy kanał.W Immersionie nie robiłem jeszcze tego.Zaraz go podpinam i zobaczę.

Edit:
Przy napięciu 13,7V nie było zbytnio dużych różnic na poszczególnych kanałach,prąd pobierany przez vtx wynosił 0,3A, ale gdy zmniejszyłem mu napięcie do 7V,bo od tylu można go zasilać to prąd pobierany skoczył już do 0,5A .Kanał pobierający najwięcej prądu to 5840MHz. Czyli wychodzi na to że trzeba zastosować mu przetwornicę,podać 7V i zasięg powinien się poprawić.Dobrze rozumuję?


Ostatnio zmieniony niedziela 24 maja 2020, 12:09 przez slawek2011, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.