Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 sie 2020, 10:46

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiana PDB
Post: niedziela 12 sty 2020, 00:19 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 58
Lokalizacja: Częstochowa
Mam 4 silniki Gartt ML5008 330KV, które przy śmigłach trzyłopatowych i napięciu 6S pobierają około 22A każdy:
https://www.youtube.com/watch?v=ywsolEFhAQU

Możecie polecić jakieś PDB do takiego poboru prądu? Mam PDB 90A, ale chciałbym je wymienić, bo mam wątpliwości czy wytrzyma...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana PDB
Post: poniedziałek 13 sty 2020, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2175
Lokalizacja: Gdynia
magisterka pisze:
Mam 4 silniki Gartt ML5008 330KV, które przy śmigłach trzyłopatowych i napięciu 6S pobierają około 22A każdy:
https://www.youtube.com/watch?v=ywsolEFhAQU

Możecie polecić jakieś PDB do takiego poboru prądu? Mam PDB 90A, ale chciałbym je wymienić, bo mam wątpliwości czy wytrzyma...


Napisałem w PW, ale też może przyda się dla potomnych: pobór najczęściej jest o wiele mniejszy - chociażby z tego powodu, że dron powinien mieć dobry stosunek ciąg/masa - więc marne szanse, abyś spalił PDB - nie sądzę, abyś leciał kiedykolwiek na 100% mocy silników.

Przy quadro 88A to 100%, pdb powinno wytrzymać prąd 90A.. - "lekki zapas" jest, ale popatrz, że przy 90% - prąd 4 silników to 66A - więc już nie bał bym się o drona.
aby mieć taki stały pobór - musiał byś lecieć na 100% gazu cały czas w górę (aby każdy silnik kręcił się z max prędkością, każdy lot w bok to nierównomierny pobór prądu, ). Weź pod uwagę, że np w Pixhawku masz ograniczone parametry prędkości lotu w górę oraz postępowej... - te 100% to jedynie mógłbyś chyba uzyskać w Acro :D.

Ale szacun, że zwracasz na to uwagę ! podoba mi się takie podejście.
- Jak wiesz - to PDB miałem wcześniej. i jak w praktyce zobaczyłem, że prąd jest mniejszy i nawet nie dociąga sumarycznie do 90A - zostawiłem.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana PDB
Post: poniedziałek 13 sty 2020, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8563
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Przy quadro 88A to 100%, pdb powinno wytrzymać prąd 90A.. - "lekki zapas" jest

Jedna rzecz o ktorej warto pamietac to to, ze mimo iz Chinczyk na PDB napisal 90A, niekoniecznie oznacza to iz tyle ono wytrzyma, wiec tego zapasu moze wcale nie byc. Producenci maja tendencje do zawyzania parametrow swoich produktow.

To co bym proponowal zrobic to po prostu przepuscic przez to PDB 90A i zobaczyc jak sie zachowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.