Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 sie 2020, 11:53

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 14 sie 2019, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12701
Lokalizacja: Mikoszewo
Przypuszczam że pma_ pije do tego że pierwszym produktem FrSky był zestaw ACCST (moduł nadawczy w 3 smakach i odbiornik) wypuszczony ułamek sekundy po tym jak Futaba wyszła z rewolucyjnym na owe czasy FASST'em. Z tego co pamiętam mieli nawet jakąś prawną ścinkę z Futabą o to. Dodatkowo bardzo szybko zaczęli trzepać odbiorniki kompatybilne z FASST'em więc krążyły spekulacje że rąbnęli Futabie protokół, coś tam pozmieniali na swoje kopyto i puścili niedrogi produkt który pasował (moduły) do standardu Futaba i JR.
Teraz jak rozumiem podobny manewr chce uskutecznić Jumper, z tą różnicą że rżną protokół FrSky po calaku, nie dokładając nic od siebie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 22:45 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
pawelsky pisze:
draki pisze:
Albo kompaktowym nadajnikiem,
miejscem na pełnowymiarowy moduł zewnętrzny

Czekaj, to ma byc kompaktowy, czy pelnowymiarowy, zdecyduj sie.

A co ma piernik do wiatraka? Aparatura ma być kompaktowa, moduł JR ma być pełnowymiarowy.
Widać Twoje myśli podążają zgodnie z linią marketingu FRSky, oni też tego nie potrafią zrozumieć. Mały ma być okrojony i niedorozwinięty.
A tu Jumper T12 ma wszystko to co mają większe apki, miejsce na pełnowymiarowy moduł, zasilanie na 2x 18650. Można sobie tam wetknąć R9M i komfortowo z niego korzystać.
I śmieszne jest to, że FRSky nie ma w ofercie własnej małej, kompaktowej apki, do której można wetknąć pełnowymiarowy R9M.
Pies ogrodnika, sam nie chce i innemu nie da.
pawelsky pisze:
draki pisze:
włącznikiem na przycisk, które to rozwiązanie teraz kopiuje FRSky ;-)

Wylacznik na przycisk to FrSky mial juz w X9E pare lat temu wiec nie wiem kto tu od kogo kopiuje...

Po raz kolejny apeluje - jak krytykujesz to rob to rzetelnie, bez niedomowien i przeklaman.

Jesteś świadom istnienia emotikonek i ich zastosowania?
Wyłącznik na przycisk miały zdaję się wcześniej już inne urządzenia, przed FRsky :-) np Jeti z którego FRSky zerżnęło design.
Tak na marginesie, designerzy z FRsky urobili się też po łokcie przy Taranisie X9D, czy horusie. Co oni się tam nawymyślali ho ho.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 23:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8563
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Przypuszczam że pma_ pije do tego że pierwszym produktem FrSky był zestaw ACCST (moduł nadawczy w 3 smakach i odbiornik) wypuszczony ułamek sekundy po tym jak Futaba wyszła z rewolucyjnym na owe czasy FASST'em. Z tego co pamiętam mieli nawet jakąś prawną ścinkę z Futabą o to. Dodatkowo bardzo szybko zaczęli trzepać odbiorniki kompatybilne z FASST'em więc krążyły spekulacje że rąbnęli Futabie protokół, coś tam pozmieniali na swoje kopyto i puścili niedrogi produkt który pasował (moduły) do standardu Futaba i JR.

Na spekulacjach zwykle nie warto bazowac i prawde mowiac nie przypominam sobie (jesli masz jakies odnosniki to chetnie zobacze) zeby Futaba sadzila sie o to z FrSky. Biorac pod uwage ze oba protokoly uzywaly roznych chipow (Frsky uzywa CC2500, Futaba ML2724 + swoj custom IC do DSSS) zdziwilbym sie gdyby probowala. Nawet patrzac na analizatorze nie widac uderzajacego podobienstwa miedzy nimi (Bruce robil kiedys fajne zestawienie)...

Jesli juz to mozna by sie dopatrywac podobienstw miedzy FrSky a Futabowym FHSS (oba na CC2500) ale ten z tego co pamietam wyszedl pozniej niz FASST, wiec mozna by znowu spekulowac kto od kogo i co zerznal... :-)

I pomijajac jednak juz cala historie nadal nie rozumiem dlaczego na FrSky wylalo sie wiadro pomyj za to ze wprowadzilo nowy protokol. Rozumiem krytyke za pohukiwanie na dystrybutorow, ale zale na nowy protokol? Co pare lat pojawiaja sie nowe, lepsze protokoly, dzieki temu jest jakis rozwoj...

draki pisze:
Aparatura ma być kompaktowa, moduł JR ma być pełnowymiarowy.

A dlaczego? Bo Ty tak powiedziales? Pelnowymiarowy JR moze mial sens kiedys kiedy elektronika ledwo miescila sie w tym pudelku. Taraz mozna zdobic moduly mniejsze i zgrabniejsze pasujace i do duzych i do malych aparatur. FrSky postawil na nowy format modulu i format ten sie powoli rozpowszechnia (pojawiaja sie juz moduly firm trzecich w tym formacie).

draki pisze:
Widać Twoje myśli podążają zgodnie z linią marketingu FRSky, oni też tego nie potrafią zrozumieć.

Gratuluje argumentu...

draki pisze:
I śmieszne jest to, że FRSky nie ma w ofercie własnej małej, kompaktowej apki, do której można wetknąć pełnowymiarowy R9M.
Pies ogrodnika, sam nie chce i innemu nie da.

Jaki pies ogrodnika? Kto Ci broni wcisnac R9M do dowolnej innej kompaktowej apki? Kup sobie T12 i komfortowo uzywaj.

draki pisze:
Jesteś świadom istnienia emotikonek i ich zastosowania?

Nastepny ktoremu sie wydaje ze mozna napisac dowolna nieprawde, opatrzyc emotikonka, a jak ktos ja sprostuje tlumaczyc sie ze tylko zartowal.

draki pisze:
Wyłącznik na przycisk miały zdaję się wcześniej już inne urządzenia, przed FRsky :-) np Jeti z którego FRSky zerżnęło design.

No to zdecyduje sie bo przed chwila twierdziles ze przycisk zerznelo od Jumpera...

draki pisze:
Tak na marginesie, designerzy z FRsky urobili się też po łokcie przy Taranisie X9D, czy horusie. Co oni się tam nawymyślali ho ho.

A co to ma wspolnego z nowym protokolem FrSky?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 01:19 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
pawelsky pisze:
draki pisze:
Aparatura ma być kompaktowa, moduł JR ma być pełnowymiarowy.

A dlaczego? Bo Ty tak powiedziales? Pelnowymiarowy JR moze mial sens kiedys kiedy elektronika ledwo miescila sie w tym pudelku. Taraz mozna zdobic moduly mniejsze i zgrabniejsze pasujace i do duzych i do malych aparatur. FrSky postawil na nowy format modulu i format ten sie powoli rozpowszechnia (pojawiaja sie juz moduly firm trzecich w tym formacie).


Aha, a to, że te moduły mają mniejsze moce, to też część tej nowoczesności? Zaoszczędzone miejsce FRsky może przeznaczyć na większą ilość świeżego powietrza wewnątrz obudowy?
Apki wewnątrz są po prostu puste, 2 płytki i kilka przełączników, ograniczanie przestrzeni dla modułu który się grzeje, w takiej sytuacji jest po prostu głupie.
Chyba, że część użytkowników zrezygnuje z crossfire i wpakuje tam r9, no to wtedy nie jest głupie i wiadomo po co jest ten nowy format modułu.

pawelsky pisze:
draki pisze:
Widać Twoje myśli podążają zgodnie z linią marketingu FRSky, oni też tego nie potrafią zrozumieć.

Gratuluje argumentu...

Dziękuję, gratulacje przyjęte :-)
pawelsky pisze:
draki pisze:
I śmieszne jest to, że FRSky nie ma w ofercie własnej małej, kompaktowej apki, do której można wetknąć pełnowymiarowy R9M.
Pies ogrodnika, sam nie chce i innemu nie da.

Jaki pies ogrodnika? Kto Ci broni wcisnac R9M do dowolnej innej kompaktowej apki? Kup sobie T12 i komfortowo używaj.

Tak właśnie zrobiłem. Kto mi broni? FRSky mi broni, grozi dystrybutorom, którzy ośmielają się sprzedawać jumpera i jest to niefajne.

pawelsky pisze:
draki pisze:
Wyłącznik na przycisk miały zdaję się wcześniej już inne urządzenia, przed FRsky :-) np Jeti z którego FRSky zerżnęło design.

No to zdecyduje sie bo przed chwila twierdziles ze przycisk zerznelo od Jumpera...


Bo zerżnęli w tym konkretnym przypadku. Co z tego, że wcześniej już zerżnęli od innego producenta łącznie z resztą designu. Teraz zrobili to, bo akurat takie rozwiązania zastosował jumper (łącznie z rolką)
i były one chwalone, więc zrobili coś podobnego. Troszkę ich ten T16 przycisnął.
A Jumper oczywiście to rozwiązanie też skopiował od innych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 03:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8563
Lokalizacja: Polska
draki pisze:
Aha, a to, że te moduły mają mniejsze moce, to też część tej nowoczesności?

Opowiadasz takie farmazony ze az oczy kwrawia od czytania. R9 Lite Pro ma 1W, za malo?

draki pisze:
Tak właśnie zrobiłem.

No wiec o co sie pieklisz?

draki pisze:
Kto mi broni? FRSky mi broni, grozi dystrybutorom, którzy ośmielają się sprzedawać jumpera i jest to niefajne.

A kto broni Jumperowi stworzyc wlasna siec dystrubucji skoro maja taki fantastyczny produkt? Skoro dystrubutorzy wola wspolpracowac z FrSky to moze jednak nie jest to taki cudowny interes?

draki pisze:
Bo zerżnęli w tym konkretnym przypadku. Co z tego, że wcześniej już zerżnęli od innego producenta łącznie z resztą designu. Teraz zrobili to, bo akurat takie rozwiązania zastosował jumper (łącznie z rolką)
i były one chwalone, więc zrobili coś podobnego. Troszkę ich ten T16 przycisnął.
A Jumper oczywiście to rozwiązanie też skopiował od innych.

Dawno nie widzialem tak absurdalnej argumentacji. Jeszcze troche i uda Ci sie dokonac takiego zakrzywienia czasoprzestrzeni iz okaze sie ze wszyscy zerzneli wszystko od Jumpera zanim jeszcze pojawil sie na rynku...

A to ze T16 do zludzenia przypomina Futabe to oczywiscie wina Futaby...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12701
Lokalizacja: Mikoszewo
pawelsky pisze:
Na spekulacjach zwykle nie warto bazowac i prawde mowiac nie przypominam sobie (jesli masz jakies odnosniki to chetnie zobacze) zeby Futaba sadzila sie o to z FrSky.

W zwiąku z tym że historia miała miejsce gdy ja jeszcze ciągałem po niebie 2m (około) kabla to oczywiście jest spore prawdopodbieństwo że:
a)pomieszałem coś z nazwami protokołów (dla mnie "skacząca" Futaba to FASST a "skaczące" FrSty to ACCST, bez rozróżnienia na to co głębiej)
b)na buńczucznych zapowiedziach procesu ze strony Futaby się skończyło.
Co nie przeszkadza że jakaś zadra pomiedzy tymi firmami w pamięci utkwiła.
A co do wiadra pomyj - u mnie tego nie uświadczysz. O całej historii dowiedziałem się z tego wątku, produktów Jumpera na oczy nie widziałem i wobec mojej jawnej niechęci do OpenTX, nie sądzę żebym w najbliższym czasie narzekał na brak dostępności u tego czy innego dystrybutora. :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8563
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
A co do wiadra pomyj - u mnie tego nie uświadczysz.

Wiadro pomyj nie odnosilo sie absolutnie do Ciebie, mowilem ogolnie o larum w internetach ktore wielu w slepym pedzie, nie wnikajac w szczegoly podnioslo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 13:25 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
pawelsky pisze:
draki pisze:
Aha, a to, że te moduły mają mniejsze moce, to też część tej nowoczesności?

Opowiadasz takie farmazony ze az oczy kwrawia od czytania. R9 Lite Pro ma 1W, za malo?


Wprowadzili ten model razem z access, na siłę tylko po to aby czasem nie wydać teraz pełnego modułu z access i nie dało się go czasem wetknąć do starych taranisów lub co gorsza do Jumpera. Taki ukłon w stronę starych klientów.
No to teraz przyjrzyjmy się tej rewelacji.
Staroświeckie moduły w całości mieszczą się w nadajniku, odstaje tylko mocowanie anteny.
Mniejszy i zgrabniejszy moduł jak to określiłeś tonem jakbyś czytał reklamę z katalogu, odstaje na 3cm od nadajnika, waży tyle samo co stary moduł i jest niewiele od niego mniejszy, za to jest cały wykonany z aluminium, żeby się nie przegrzał, a więc droższy w produkcji.
To tak naprawdę trudno zauważyć w jakim celu powstał ten potworek?


pawelsky pisze:
Dawno nie widzialem tak absurdalnej argumentacji. Jeszcze troche i uda Ci sie dokonac takiego zakrzywienia czasoprzestrzeni iz okaze sie ze wszyscy zerzneli wszystko od Jumpera zanim jeszcze pojawil sie na rynku...

A to ze T16 do zludzenia przypomina Futabe to oczywiscie wina Futaby...


Jeśli się ma wystarczającą ilość złej woli, to na baaardzo upartego tak można zrozumieć moją wypowiedź.

Cóż w interesie klientów jest wytykanie jasno firmom ich brudnych zagrywek, a nie oklaski i jaranie się każdą pseudo nowością.
Oczywiście FRsky ma do tego prawo i nie jest to nic dziwnego, walczą jak mogą. A ja mam prawo jasno napisać co o takiej czy innej ich zagrywce myślę.
Bo takie opinie i głosowanie portfelem kształtuje rynek.
Pojawi się duża g burza w necie, to zaraz FRsky podkuli ogon i wyda normalne moduły, żeby zatrzymać czarny pr.
Będą oklaski i jaranie się, to starzy klienci zostaną z ręką w nocniku, a FRsky przestanie produkować stare moduły zmuszając do zakupu nowego sprzętu.
Czarny pr potrafi zniszczyć firmę i dzisiaj nie da się tego nie brać pod uwagę.. na szczęście dla klienta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8563
Lokalizacja: Polska
draki pisze:
A ja mam prawo jasno napisać co o takiej czy innej ich zagrywce myślę.

Jasne ze masz prawo, tylko robiac to przestan uzywac klamliwych argumentow i naginac rzeczywostosc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 15:40 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
I vice versa.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8563
Lokalizacja: Polska
draki pisze:
I vice versa.

Eeeeeh, zebys Ty jeszcze rozumial znaczenie tej frazy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 18:21 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
Tak rozumiem co to znaczy. Ehh żebyś Ty jeszcze potrafił wyprodukować kilka zdań bez obrażania rozmówcy. Ja staram się nie zniżać do Twojego poziomu więc EOT. Ręce opadają.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 18:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8563
Lokalizacja: Polska
draki pisze:
Ehh żebyś Ty jeszcze potrafił wyprodukować kilka zdań bez obrażania rozmówcy.

Zebys Ty jeszcze potrafil uzyc argumentow w dyskusji zamiast strzelac fochy jak ktos Ci wytknie klamstwa...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 20:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 520
Lokalizacja: Biała Podlasla
draki pisze:
Ja staram się nie zniżać do Twojego poziomu więc EOT. Ręce opadają.


Wiesz, pawelskyiemu nie wypada tego powiedzieć, ale żeby znizyc się do czyjegoś poziomu to na początku potrzebowałbyś być gdzieś powyżej.
Coś tam się Tobie wydaje, podobnie jak w tym watku:
viewtopic.php?t=46183#p566225
Ale, tak naprawdę, nie masz pojęcia o czym mówisz, a do tego nie masz pojęcia z kim dyskutujesz, ani jakie jest jego doświadczenie i wiedza w temacie.

EOT? Wiesz co to znaczy?

Weź następnym razem przygotuj się do dyskusji ale na innych podstawach niż to co Ci się wydaje. Można zadawać pytania, cytować źródła, można też przyznać się do błędu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 sie 2019, 20:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 sie 2019, 15:30
Posty: 4
Lokalizacja: WWL
Podepnę się koledze do tematu.
Ktoś się orientuje co w taranisach 7 z hobbyking oznacza "no plugs"?
Ten sklep chyba ma najlepsze ceny na to radio po zastosowaniu kodu na -10%.
Rozumiem że wybierać wersje EU?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.