Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 cze 2019, 21:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: X6B i RSSI
Post: czwartek 09 maja 2019, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa
Hej

Czy ktoś z Was uzyskał w jakiś sposób RSSI z odbiornika X6B??
Znalazłem na necie takie coś https://github.com/Cleric-K/FlySkyRxFirmwareRssiMod ale nigdy nie flashowałem nic i nie wiem czy ta zmiana nie będzie poprawką popsujką :):) oraz https://www.youtube.com/watch?v=zvgTwDiYdE0 ale z racji na język nie do końca jest to dla mnie jasne, zwłaszcza że z rssi nie miałem do czynienia nigdy.
Chciał bym przeprowadzić taki mod więc z chęcią wysłuchał bym porad kogoś kto już coś takiego zrobił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: X6B i RSSI
Post: czwartek 09 maja 2019, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 136
Lokalizacja: Sierpc
Dużo zależy jaką posiadasz aparaturę. Miałem odbiornik IA6B i nic nie musiałem lutować w odbiorniku - wystarczyło w FS-I6 wgrać zmodowane FW na obsługę 10 CH, ustawić wysyłanie wartości SNR na wybrany kanał z aparatury i na koniec w Betaflight ustawić wybrany kanał + wyskalować odpowiednio poziom sygnału. Oczywiście to był poziom SNR, a nie typowy RSSI.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: X6B i RSSI
Post: czwartek 09 maja 2019, 17:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa
Posiadam TGY i6S (flysky). Soft 2.00, hardware v2.2. A co to znaczy że poziom był SNR?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: X6B i RSSI
Post: czwartek 09 maja 2019, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 136
Lokalizacja: Sierpc
Niestety na temat TGY i6S nie mogę nic poradzić - nie miałem z nią do czynienia. Poziom SNR - stosunek jakości wysyłanego sygnału do poziomu jego zaszumienia - tak w skrócie. W przypadku FLYSKY FS-I6 i IA6B było bardzo miarodajne, jak standardowe RSSI w odbiornikach FRSKY.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: X6B i RSSI
Post: czwartek 09 maja 2019, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki bardzo za objaśnienie. Ta moja aparatura w sumie jest bardzo podobna do Twojej, przynajmniej od strony software/obsługi. Po Ibus 10 kanałów więc pewnie i u mnie dało by się zrobić podobny "myk". Mógł byś mnie nakierować na jakiś tutek jak tego dokonać lub może sam napiszesz coś więcej jak to u siebie zrobiłeś ??
EDIT: Ok, Widzę że prowadzisz fajny blog o dronach i tam masz opisaną czynność. Poczytam i zobaczę czy na podstawie tego uda mi się zrobić to u siebie ;) Pozdr!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: X6B i RSSI
Post: piątek 10 maja 2019, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa
Szkoda że opisałeś tylko proces wgrywania innego softu a o samym rssi nic ;) Fajnie jak byś coś napisał jak to wszystko poustawiałeś w betaflight itp. W mojej apce mam coś takiego jak siła sygnału, pokazuje to w skali od 0-10. Może jakimś cudem da radę to informacje przekazać na osd??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: X6B i RSSI
Post: piątek 10 maja 2019, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 136
Lokalizacja: Sierpc
darekrc pisze:
Szkoda że opisałeś tylko proces wgrywania innego softu a o samym rssi nic ;) Fajnie jak byś coś napisał jak to wszystko poustawiałeś w betaflight itp.

No tak, brakuje tego u mnie. Od kiedy moje odbiorniki ia6b wyzionęły ducha - FS-I6 leży sobie na półce... Postaram się w niedługim czasie opisać konfigurację FS-I6 z modowanym FW ;)

darekrc, zerknij tutaj: https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3093552-RSSI-Firmware-mod-for-FlySky-IA6B-and-X6B i tutaj: https://github.com/Cleric-K/FlySkyRxFirmwareRssiMod.

Z tego co przeczytałem - musiałbyś mieć programator ST-Link i przez niego wgrać modowane FW do x6b. Wtedy miałbyś na kanale 14, bądź 8 SNR wysyłane do odbiornika (by wyświetlić to na OSD przez Betaflight).
A tak bez żadnych modyfikacji - to chyba jednak się nie da tu za wiele zrobić :/

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: X6B i RSSI
Post: piątek 10 maja 2019, 18:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 40
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Adriee. No to chyba kupie takie ustrojstwo do flashowania i spróbuje powalczyć z tematem. Może na forum już ktoś takie coś robił??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.