Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 gru 2019, 06:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 14 gru 2018, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3996
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Chciałem sobie zrobić coś takiego do drukarki http://www.sublimelayers.com/2017/03/th ... hroud.html
Niestety nie mam pojecia gdzie znaleźć cienkościenną rurkę metalową fi 5mm.
Kiedyś wkłądy do długopisów były metalowe ale niestety są tylko plastikowe teraz.
Jakieś sugestie?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 gru 2018, 23:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 452
Lokalizacja: Biała Podlasla
Sklep motoryzacyjny i przewody hamulcowe? Tylko to nie będzie alu a coś bardziej odpornego.
Można też rurkę pozyskać z anteny tv (nie z każdej). A napewno plastikowa nie może być? Może nawet drukowana?

Edytuj posty!

O.

https://sklep.modelarnia.pl/p698,rurka- ... -4-15.html

Ew 6mm jest podobno dostępna w castoramie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 00:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1056
Lokalizacja: Legnica
W Leroy np są cienkie rurki mosiężne. Nadadzą się, fajny patent.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3996
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
dzięki za odpowiedzi, jutro zaglądam do liroja :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9160
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
W obi też, jeśli masz bliżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12443
Lokalizacja: Mikoszewo
A miedziany przewód hamulcowy? Może też by się nadał?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 11:35 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
dobrym zasobnikiem kilku rurek metalowych o różnej średnicy jest ... antena teleskopowa z radia
ja z tego zbudowałem wał napędowy do łodzi i cały mechanizm steru i jeszcze mi zostało

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 12:21 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2688
Lokalizacja: Warszawa
Ja od bardzo dawna mam coś takiego i jestem zadowolony.
20151028_205251.jpg
20151028_205251.jpg [ 24.3 KiB | Przeglądany 3240 razy ]

20151028_205518.jpg
20151028_205518.jpg [ 55.99 KiB | Przeglądany 3240 razy ]

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Tomek daj namiar :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 16:52 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2688
Lokalizacja: Warszawa
Narysowałem to kiedyś sam. Teraz może bym to zrobił bardziej elegancko :oops:
Niemniej chyba przez ponad 3 lata działa skutecznie.
Proszę bardzo:
https://drive.google.com/open?id=1ZXx2t ... PKz6i06Vdk

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 gru 2018, 17:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1757
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Dzięki :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 gru 2018, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Też się zastanawiałem nad opcją Beard Air :) Ale w sumie odpuściłem i też się skończy na drukowanym kanałem. Problemem opisywanym przy koncepcji beard air w opcji full wypas (czyli wentylator chłodzący zupełnie umieszczony poza głowicą - jest ciśnienie potrzebne do tłoczenia powietrza i niektórzy sięgają po pompki membranowe...

Jedyny problem z drukowanymi dyszami jest taki, ze jak się dłużej drukuje ABS bez chłodzenia to te dysze z PLA potrafią się trochę nadtopić z powodu bliskości gorącego bloku... wiec trzeba je drukować z ABS.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 gru 2018, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12443
Lokalizacja: Mikoszewo
Oryginalny Beard Air (cienka rurka z mikrootworkami) bez pompki może faktycznie się nie udać ale w opcji którą proponuje pma_ (Tusk Fan Shroud) gdzie rurki są większej średnicy to ma szanse zadziałać z wentylatorem a pozwoli uniknąć problemu z topiącymi się dyszami gdy nie są z ABS.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.