Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 08:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 08 gru 2018, 17:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
Czesc :)

Czy ktos z Was obeznanych z Arduino moze mi podpowiedziec czy istnieje jakis modol i biblioteka do niego obslugujaca
ze 100% pewnoscia karst SDHC? Rozne informacje mozna wygooglowac glownie ze max SD 2GB. Nie chce szukac w muzeum :)
Chce sobie zrobic logger roznych parametrow "rolniczych" z zapisem na karte SD. Zapis musi byc pewny bo co mi po
loggerze ktory nie zapisuje :):)

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 gru 2018, 18:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
OpenLog chyba do 32GB ogarnia - może przypatrz się jego kodom źródłowym :)
A może wystarczyłoby Ci skorzystać z jego api, i tylko wydawać mu polecenia, co i gdzie ma pisać.

https://botland.com.pl/pl/akcesoria-do- ... rkfun.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 07:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
No to w zasadzie nie jest modol SD tylko logger zapisujacy dane z RSa... No i cena :(
Chodzi o cos za 5zl ;) Chyba po prostu kupie i sprawdze - niektorzy pisuja ze SDHC 8GB dziala.
A inni ze nie dziala ;)

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 11:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
Nikt nie każe Ci kupować w botlandzie - na ebaju widzę, że chodzą po 5$ :P
Zerknij na ich githuba, wynika z niego że korzystają z biblioteki SdFat - https://github.com/sparkfun/OpenLog/tre ... ries/SdFat


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 13:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
No ja wiem, ze pewnie tak sie da. Tyle ze ja jestem na etapie mrugania LEDami (jak narazie NIE mrugaja :)).
Za to termometr juz dziala ;)

Poki co zamowilem zwykla plytke za 5zl, jak sprawdze pochwale sie czy dziala...

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 13:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2017, 21:01
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
Moduł fizycznie powienien obsłużyc także te większe karty. Ograniczeniem jest tu system plików, Fat32 obsluguje max 32GB, do wiekszych kart uzywa sie ExFat, a tu moze byc klopot z bibliotekami. Jesli już się znajdą, to zwykle rozchodzi sie o to, ze procek ma za malo ramu i flasha aby z czyms takim wspołpracować.

_________________
Pozdro,
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 16:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
Mi potrzebna byle jaka karta - 4 czy 8GB wystarczy, Chodzi o to zebym nie musial szukac jakis sucharow tylko dlatego ze modul nie rozumie nic nowszego niz SD... Za kilka dni sprawdze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
Coś mi świta, że w zamierzchłych czasach komunikowano się z kartą sd po magistrali I2C - stosunkowo prostym protokołem, i można było się tak dostać tylko do 2GB jej pamięci.
Pełna obsługa jest realizowana po SPI, i wymaga bardziej zaawansowanego kodu, stąd chyba rozróżnienie.

Mówisz "moduł" - jeśli masz na myśli zwykłe przystawki do arduino, to one nie mają żadnej logiki, co najwyżej level-shifter bo arduino pracuje na 5V TTL (no chyba że zasilisz z 3V, ale to się wiąże z obostrzeniami np prędkości oscylatora), a karta SD na 3.3V.
Logikę ogarnia Ci biblioteka której użyjesz w Twoim kodzie arduinowym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 18:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
Cos takiego mam na mysli - faktycznie logiki w tym nie ma zadnej ;)

https://e.allegroimg.com/s720/035354/2b22b2364146b33ef4d2dc38a0be

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 21:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2017, 21:01
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
Zapewne bedzie gadac z kartami do 32GB bez problemu, komunikuje sie to po SPI. Widac, ze ma stabilizator, nie wiem jak wyglada sprawa poziomami napiec. Ja swoj modul zjaralem, a potem przesiadlem sie na ESP8266 (D1 mini ma fajne shieldy do tego). OpenLog to Atmega328 3.3V z oscylatorem 16MHz i karta podlaczona bezposrednio do procka.

_________________
Pozdro,
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 gru 2018, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
co do napięć to ten shield (https://e.allegroimg.com/s720/035354/2b ... d2dc38a0be) ma z tego co widzę rezystory, więc zapewne dzielnik napięcia - więc karta dostanie 3v3 na mosi i sck, za to atmega powinna dobrze zinterpretować 3v3 wystawiane przez kartę na miso..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 gru 2018, 06:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
Wyglada na to, ze dziala :) Wsadzilem przypadkowa karte SD 8GB i dane sie zapisuja.
Zostawilem na noc uklad z podpietymi osmioma termometrami i zapisem temperatur co 1s
- zapisalo sie ponad 18.000 linii danych :) Karta zyje, uklad tez ;)

Powstal taki wykres: https://docs.google.com/spreadsheets/d/10FZ-F_vIwW8pVAjvhA6J08xNWKJTzciQb6UWst5a-hM/edit?usp=sharing

Pozostaje podlaczyc zegar, LCD i uladnic kod bo teraz to prowizorka ;)

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.