Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 08:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 04 gru 2018, 11:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
Czesc :)

Mam takie pytanko - czy sterownik silnika BLDC da sie tak skonfigurowac zeby po zasileniu automatycznie odpalal silnik?

Mam potrzebe zrobic ...wentylator :) A ze mam wiadro silnikow BLDC, regulatorow i smigiel to chetnie bym z tego zrobil.
Najlepiej bez zadnej dodatkowej elektroniki...

Z tego co pamietam to chyba tak sie nie da zeby bez PWM na wejsciu sterownik zakrecil silnikiem?

A czy serwo-tester nie zachowa sie tak, ze gdy calosc zasilic to uruchimi silnik?
Nie mam akurat elementow pod reja zeby sprawdzic...

Wiem, ze mozna napisac prosty soft na Arduino i to zrobic, ale jesli sie da wolalbym bez programowania...

Z gory dzieki za pomoc :)

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 11:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 945
Lokalizacja: Warszawa
Większość, o ile nie wszystkie ESC mają jakieś zabezpieczenia na taką okoliczność:
1) wchodzą w tryb programowania kiedy przy podłączeniu zasilania podawany jest PWM bliski "wartości maksymalnej"
lub
2) odgrywają melodyjkę i czekają na obniżenie sygnały PWM "do wartości minimalnej"
Ma to na celu zabezpieczenie modelu/operatora/mienia przed przypadkowym uruchomieniem silnika po podłączeniu zasilania.

Tak że bez arduino się raczej nie obejdzie, ale program będzie ultra śmiesznie prosty, na zasadzie:

Servo.write(0);
delay(3000); //czy tam ile czasu potrzeba na przejście procedury uruchomieniowej w ESC
Servo.write(180); // lub inne adekwatne obroty...

(BTW klon arduino nano jest tańszy niż większość servo testerów :-) )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 17:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
Wyglada na to, ze w koncu musze siasc i poznac choc podstawy Arduino.
Co pewnie mi sie przyda wiec nie ma tego zlego :)

J.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1732
Lokalizacja: Gdynia
Nie musisz mieć arduino, wystarczy stary poczciwy timer na kostce 555. Tylko ustawić sobie odpowiednie wypełnienie impulsów pwm do żądanej prędkości silnika i jazda

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 20:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 193
Na aliex.. masz masę gotowych PWM generatorów, z wyświetlaczem nawet i możliwością ustawiania częstotliwości za kilka, kilkanaście PLN.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 06:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
kuczy pisze:
Nie musisz mieć arduino, wystarczy stary poczciwy timer na kostce 555. Tylko ustawić sobie odpowiednie wypełnienie impulsów pwm do żądanej prędkości silnika i jazda


No ale na tym to ja sie jeszcze mniej znam (o ile to mozliwe) niz na Arduino :)

Mysle, ze latwiej bedzie mi na Arduino, przy okazji cos tam sie naucze.
Zrobie sobie regulacje obrotow potencjometrem, a co - jak szalec to szalec ;)
Plytke Mega 2560 juz znalazlem, soft sciagnalem. Plytka dziala :)

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1732
Lokalizacja: Gdynia
https://www.google.pl/search?dcr=0&sour ... RZ_QLiLPqM:

Nie wiem czy zobaczysz, ale nie mam jak wstawic samego obrazka (pisze z komorki).
Jasne, ze arduino zadziała, ale to tak, jakbyś zastosował nowoczesny komputer do wyliczenia 2 + 2.......
Można, ale po co. Ps na podanym schemacie masz także potencjometr ;D

Pozdr.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 16:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 945
Lokalizacja: Warszawa
Jak, korzystając z NE555, chcecie przeskoczyć problem inicjalizacji regla po podaniu zasilania? (no chyba że są ESC bez trybu programowania i bez zabezpieczeń przed uruchomieniem silnika po włączeniu zasilania...)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 18:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
kuczy pisze:
...
Jasne, ze arduino zadziała, ale to tak, jakbyś zastosował nowoczesny komputer do wyliczenia 2 + 2.......
Można, ale po co. Ps na podanym schemacie masz także potencjometr ;D
Pozdr.


No ale Arduino mam :) Nawet chyba mam kilkadziesiat sztuk plytek zgodnych z Mega 2560 :)
Logicznym wiec wykorzystac to co mam i co daje sporo wieksze mozliwosci.
Kto wie, moze wymysle sobie zeby wiatrak odgrywal kuranty o 12:00? :)

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 19:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
Hej

Znalazlem w szufladzie takie cos - chyba programator atmega???

https://photos.app.goo.gl/Tm21ZAwENZ43ftQv8

https://photos.app.goo.gl/LU1s1htBcpoEXhcP9

Sorry ze troche nieostre, ale widac co trzeba...

Rozpoznajecie moze czy to jest programator ktorym zaprogramuje Atmege? Musze wgrac bootloader...

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 gru 2018, 16:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1788
Lokalizacja: Kraków
OK, wiem - programator atmeg. Kupilem kilka lat temu i wrzucilem do szuflady :)

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.