Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 maja 2019, 18:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 04 gru 2018, 11:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
Czesc :)

Mam takie pytanko - czy sterownik silnika BLDC da sie tak skonfigurowac zeby po zasileniu automatycznie odpalal silnik?

Mam potrzebe zrobic ...wentylator :) A ze mam wiadro silnikow BLDC, regulatorow i smigiel to chetnie bym z tego zrobil.
Najlepiej bez zadnej dodatkowej elektroniki...

Z tego co pamietam to chyba tak sie nie da zeby bez PWM na wejsciu sterownik zakrecil silnikiem?

A czy serwo-tester nie zachowa sie tak, ze gdy calosc zasilic to uruchimi silnik?
Nie mam akurat elementow pod reja zeby sprawdzic...

Wiem, ze mozna napisac prosty soft na Arduino i to zrobic, ale jesli sie da wolalbym bez programowania...

Z gory dzieki za pomoc :)

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 11:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 952
Lokalizacja: Warszawa
Większość, o ile nie wszystkie ESC mają jakieś zabezpieczenia na taką okoliczność:
1) wchodzą w tryb programowania kiedy przy podłączeniu zasilania podawany jest PWM bliski "wartości maksymalnej"
lub
2) odgrywają melodyjkę i czekają na obniżenie sygnały PWM "do wartości minimalnej"
Ma to na celu zabezpieczenie modelu/operatora/mienia przed przypadkowym uruchomieniem silnika po podłączeniu zasilania.

Tak że bez arduino się raczej nie obejdzie, ale program będzie ultra śmiesznie prosty, na zasadzie:

Servo.write(0);
delay(3000); //czy tam ile czasu potrzeba na przejście procedury uruchomieniowej w ESC
Servo.write(180); // lub inne adekwatne obroty...

(BTW klon arduino nano jest tańszy niż większość servo testerów :-) )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 17:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
Wyglada na to, ze w koncu musze siasc i poznac choc podstawy Arduino.
Co pewnie mi sie przyda wiec nie ma tego zlego :)

J.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1910
Lokalizacja: Gdynia
Nie musisz mieć arduino, wystarczy stary poczciwy timer na kostce 555. Tylko ustawić sobie odpowiednie wypełnienie impulsów pwm do żądanej prędkości silnika i jazda

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 gru 2018, 20:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 195
Na aliex.. masz masę gotowych PWM generatorów, z wyświetlaczem nawet i możliwością ustawiania częstotliwości za kilka, kilkanaście PLN.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 06:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
kuczy pisze:
Nie musisz mieć arduino, wystarczy stary poczciwy timer na kostce 555. Tylko ustawić sobie odpowiednie wypełnienie impulsów pwm do żądanej prędkości silnika i jazda


No ale na tym to ja sie jeszcze mniej znam (o ile to mozliwe) niz na Arduino :)

Mysle, ze latwiej bedzie mi na Arduino, przy okazji cos tam sie naucze.
Zrobie sobie regulacje obrotow potencjometrem, a co - jak szalec to szalec ;)
Plytke Mega 2560 juz znalazlem, soft sciagnalem. Plytka dziala :)

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1910
Lokalizacja: Gdynia
https://www.google.pl/search?dcr=0&sour ... RZ_QLiLPqM:

Nie wiem czy zobaczysz, ale nie mam jak wstawic samego obrazka (pisze z komorki).
Jasne, ze arduino zadziała, ale to tak, jakbyś zastosował nowoczesny komputer do wyliczenia 2 + 2.......
Można, ale po co. Ps na podanym schemacie masz także potencjometr ;D

Pozdr.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 16:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 952
Lokalizacja: Warszawa
Jak, korzystając z NE555, chcecie przeskoczyć problem inicjalizacji regla po podaniu zasilania? (no chyba że są ESC bez trybu programowania i bez zabezpieczeń przed uruchomieniem silnika po włączeniu zasilania...)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 18:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
kuczy pisze:
...
Jasne, ze arduino zadziała, ale to tak, jakbyś zastosował nowoczesny komputer do wyliczenia 2 + 2.......
Można, ale po co. Ps na podanym schemacie masz także potencjometr ;D
Pozdr.


No ale Arduino mam :) Nawet chyba mam kilkadziesiat sztuk plytek zgodnych z Mega 2560 :)
Logicznym wiec wykorzystac to co mam i co daje sporo wieksze mozliwosci.
Kto wie, moze wymysle sobie zeby wiatrak odgrywal kuranty o 12:00? :)

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 19:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
Hej

Znalazlem w szufladzie takie cos - chyba programator atmega???

https://photos.app.goo.gl/Tm21ZAwENZ43ftQv8

https://photos.app.goo.gl/LU1s1htBcpoEXhcP9

Sorry ze troche nieostre, ale widac co trzeba...

Rozpoznajecie moze czy to jest programator ktorym zaprogramuje Atmege? Musze wgrac bootloader...

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 gru 2018, 16:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
OK, wiem - programator atmeg. Kupilem kilka lat temu i wrzucilem do szuflady :)

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 gru 2018, 18:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
Caly wysoce skomplikowany kod wentylatorka wyglada tak:

Kod:
#include <Servo.h>

Servo myservo; 

void setup() {
    myservo.attach(12);
    myservo.write(1100);   // to chyba jest zbedne - poprzednia komenda inicjalizuje "servo"?

}

// petla testowa rozpedzajaca plynnie silnik

void loop() {
    for (int a=1150; a<2000; a++)
    {
    myservo.write(a);
    delay(5);
    }
    delay(1000);
}


Lubie Arduino :)

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 gru 2018, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7117
Lokalizacja: Polska
Jakub Jewuła pisze:
Caly wysoce skomplikowany kod wentylatorka wyglada tak

Po pierwsze primo to write przyjmuje wartosci od 0 do 180, wiec petla nie rozpedzi Ci wentylatora plynnie, tylko od razu dostaniesz maks. Jesli juz, powinienes uzyc writeMicroseconds

Po drugie, nawet jesli uzujesz writeMicroseconds to po 5 sekundach znowu bedziesz rozpedzal wentylator od poczatku.

Musisz troche nad tym kodem jeszcze popracowac...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 gru 2018, 22:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 952
Lokalizacja: Warszawa
Rozpędzenie zrobić w setupie, a loop zostawić pusty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 gru 2018, 07:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1822
Lokalizacja: Kraków
pawelsky pisze:
...
Po pierwsze primo to write przyjmuje wartosci od 0 do 180, wiec petla nie rozpedzi Ci wentylatora plynnie, tylko od razu dostaniesz maks. Jesli juz, powinienes uzyc writeMicroseconds
Po drugie, nawet jesli uzujesz writeMicroseconds to po 5 sekundach znowu bedziesz rozpedzal wentylator od poczatku.


Po trzecie primo ;) kod działa poprawnie :)
Spedzilem chwile szukajac powodu dla, ktorego silnik sie nie kreci gdy podaje wartosci 0-180.
Po prostu nie reagowal na nie, a ja szukalem innego bledu. Dopiero gdy podaje wartosc 1180
silnik (ESC) rusza. Przyjmuje wartosci do 2000 (dalej szczerze mowiac nie sprawdzalem).
Petla testowa rozpedza silnik plynnie od startu do max rpm.

ESC to RCtimer to kopterow. Zakres sygnalu PWM chyba kiedys ustawilem radiem stad to 1180...
sprobuje przeprogramowac Arduino - nie mam tu radia pod reka.

Sa rzeczy na tym swiecie o ktorych fizjologom sie nie snilo ;)

Jakub

Edytuj posty!

Przeprowadzilem sledztwo z ktorego wynika, ze:
- write wpisuje wartosci chyba dowolne? W kazdym razie napewno od 0 do 2000.
- ESC reaguje na caly zakres tej wartosci - co ciekawe gdy jest skalibrowane dla
zakresu 0-180 to do 180 oczywiscie silnik sie rozpedza potem okolo 550 silnik staje
i znowu od okolo 1000 do 2000 pracuje zwiekszajac RPM. Przynajmniej z tym ESC...
Nie mam oscyloskopu zeby sprawdzic co faktycznie jest generowane na pinie...

W kazdym razie dziala, aktualny kod wyglada tak:

Kod:
#include <Servo.h>

Servo myservo;

void setup() {
  Serial.begin(9600);
  myservo.attach(12);
  }

  const int analogInPin = 0;
  int sensorValue = 0;
  int outputValue = 0;
  int a=0;

void loop() {
  for (a; a<1; a++)
    {
    delay(1000);
    myservo.write(0);
    delay(1000);
    }
  sensorValue = analogRead(analogInPin);
  outputValue = map(sensorValue, 0, 1023, 5, 180);
  myservo.write(outputValue);
  Serial.print("predkosc = ");
  Serial.println(outputValue);
  delay(100);
  int a=2;
}


Teraz jakas gustowna konstrukcje wentylatorka i bedzie grala muzyka :)

Ps. Nadal lubie Arduino :)

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.