Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 07 lip 2020, 15:45

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: środa 19 gru 2018, 20:17 
Offline

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 15:28
Posty: 15
Lokalizacja: Episkopi
Podlaczasz ten niebieski prostokąt opisany jako VTX.
Kabel żółty to ten niebieski :)
5v cam nie podłączasz. Ten gnd pomiędzy nimi też możesz zostawić nie podłączony. Smart audio na razie też nie musisz podłączać. Ostatnie 2 to chyba już proste.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 gru 2018, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 17:39
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Ok. Super. Wielkie dzięki. Jeszcze ta kamera pozostaje.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 gru 2018, 20:52 
Offline

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 15:28
Posty: 15
Lokalizacja: Episkopi
Z kamery ważne jest tylko 5v, gnd i sygnał (video out) i to są te 3 co masz na dużym schemacie. Znów żółty to niebieski. Vbat nie podłączasz, bo pewnie OSD z kontrolera będzie pokazywało napiecie. Zobacz zresztą że do tego VTX na obrazku od kamery idą tylko 3 kable.
A płytkę z przyciskami podłączasz jak potrzebujesz zmienić ustawienia.

Teraz widzę, że na drugiej płytce masz jeszcze dodatkowe złącza. Tam gdzieś pewnie będzie szło Smart audio i też może kabel od pilota kamery, żeby wszystkie ustawienia zmieniać przez aparaturę.
Ale na razie jak podłączysz tak jak napisałem to też zadziała, a te dodatkowe kable to możesz później kombinować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 gru 2018, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 17:39
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Tak mnie to wygląda.... :-)


controller.jpg
controller.jpg [ 184.83 KiB | Przeglądany 2579 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 kwie 2020, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 17:39
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Dzień Dobry po przerwie,

1. Kwarantanna pozwala wrócić do projektu.
2. Kontroler z kamerką i nadajnikiem pospinany.
3. XT60 - przewody miedziane o średnicy 1,5mm. nie za cienkie?
4. Jak to przetestować czy kamera działa i czy to żyje?

Pozdrawiam


calosc.jpg
calosc.jpg [ 36.24 KiB | Przeglądany 433 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 kwie 2020, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 684
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Główne przewody zasilania w kopterze powinny być takie same jak te baterii, czyli u ciebie pewnie 14AWG więc tak, za cienkie, bardzo za cienkie. A czy żyje video to włącz gogle, podłącz lipo, ustaw taki sam kanał i zobacz czy coś widać.

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 kwie 2020, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 17:39
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Majk99 pisze:
Główne przewody zasilania w kopterze powinny być takie same jak te baterii, czyli u ciebie pewnie 14AWG więc tak, za cienkie, bardzo za cienkie. A czy żyje video to włącz gogle, podłącz lipo, ustaw taki sam kanał i zobacz czy coś widać.


no to właśnie z kolegą z Francji ustaliliśmy przed chwilą że 14awg,,,,te za cienkie są.

i pytanko... jak bez gogli (bo jeszcze nie mam ich) taki obraz przechwycić na jakiś monitor? oczywiście po zmianie przewodów/przewodników na 14awg w moim przypadku.

Pozdro

Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 kwie 2020, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 684
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Co do tych przewodów, ja mam 14AWG i jest luz (ale też latam na 6S) ale najlepiej jest dać takie jak ma lipo.
Jeśli nie masz odbiornika to tak nie za bardzo masz jak przechwycić obraz. Dawno temu jak HS1177 była najlepszą kamerą przewód od osd szedł bezpośrednio do video out i albo trzeba było robić moda albo podłączyć cinchem do tv. Tutaj w sumie też tak możesz zrobić tylko nasuwa się pytanie po co?

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 kwie 2020, 08:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 17:39
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Majk99 pisze:
Co do tych przewodów, ja mam 14AWG i jest luz (ale też latam na 6S) ale najlepiej jest dać takie jak ma lipo.
Jeśli nie masz odbiornika to tak nie za bardzo masz jak przechwycić obraz. Dawno temu jak HS1177 była najlepszą kamerą przewód od osd szedł bezpośrednio do video out i albo trzeba było robić moda albo podłączyć cinchem do tv. Tutaj w sumie też tak możesz zrobić tylko nasuwa się pytanie po co?



Hej cześć,

Dzięki za info. Lekko źle sformuowałem pytanie. Chodziło mi o przetestowanie całego układu kamery jak nadaje i czy całość żyje.

1. Mam fajne gogle i latałem w nich dronikiem sklepowym. Gogle pod telefon, wiec...

a, zamówię odbiornik pod telefon (do tych gogli) i przetestuję kamerkę i układ a potem wykorzystam to w lataniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.