Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 mar 2019, 10:01


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 05 lis 2018, 16:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 lis 2018, 15:17
Posty: 15
Lokalizacja: PL/UK
Adrián pisze:
cc3d..

to tylko dlatego ze mogłem go mieć za kilka groszy, bardziej bylem przekonany do mini pixa, a jeżeli chodzi o ramę 250 to wydawała mi się optymalnym wyborem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lis 2018, 17:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8961
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Wcale mnie to nie dziwi, że mogłeś mieć " za kilka groszy".

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lis 2018, 18:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 lis 2018, 15:17
Posty: 15
Lokalizacja: PL/UK
Adrián pisze:
Wcale mnie to nie dziwi, że mogłeś mieć " za kilka groszy".

Teraz wiem przynajmniej dlaczego ... taki urok bycia w czymś zielonym. dzięki za oświecenie w temacie. Rama 250 głownie z powodu pomysłu na zabieranie drona w jakieś miejsca a z racji małych rozmiarów łatwiej go transportować. Nie buduje drona typowo wyścigowego ani tez takiego do profesjonalnego filmowania. Próbuje zbudować coś pomiędzy, takiego którym da się polatać szybko w goglach i takiego gdzie podpinając większy pakiet będę mógł planując lot nakręcić jakiś materiał z miejsc gdzie się było. Wiec jak polata z 15 min na pakiecie to będę zadowolony. nie wiem czy wystarczająco nakreśliłem temat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lis 2018, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8961
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To nie tylko kwestia większej baterii.
Im większa bateria, tym będzie cięższy. Może się okazać, że przeładowana 250 będzie Latała podobnie. Zależy od wagi gotowego do lotu.

To zrób chociaż 280 na 7" smiglach, tylko z mniejszym kV
Jak rozmiar będzie za duży, to kup ramę ze składanymi ramionami.
Jest temat długolota na takim zestawie i wyciąga znacznie dłużej, niż zakładasz.

Jak będziesz chciał polatać kiedyś jeszcze szybciej, to złożysz sobie racera na np 200 ramie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3955
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Tylko z 7" trzeba uważać bo przy zbyt cienkich ramionach (typu 4mm) będzie problem. Pawel Spychalski ma serię yt na ten temat.

Jeśli chodzi o latanie dłużej i składaną ramę to http://rctimer.com/?product-1141.html z http://rctimer.com/?product-1150.html.

Do tego iNav albo arducopter.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8961
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko to już rozmiar 470mm. Z kompaktowego rozwiązania, zrobi się mała cegiełka, nawet ze złożonymi ramionami.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 lis 2018, 20:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 lis 2018, 15:17
Posty: 15
Lokalizacja: PL/UK
Zakupiłem sugerowany przez kolegę Mateka F722 z pdb Matek FCHUB-6S. Grzebałem trochę za rama 280 ze składanymi ramionami, ale nie mogę nic takiego znaleźć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 lis 2018, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8961
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Niemal z każdej ramy możesz zrobić składane ramiona. Najlepiej jak ramiona są skręcane na dwie śrubki. Jedną wykręcasz, robisz gwint np z nakrętki pod rama, na górze śrubka radełkowana, by można było przykręcić bez użycia narzędzi i tyle.

Zastanów się tylko, czy na pewno musi mieć składane ramiona. Chciałeś zwykła 250, 280 nie jest znacznie większa. Często nie będziesz kretował, można kupić ramę ze zintegrowanymi ramionami. Będzie sztywniejsza i lżejsza.

Przy takim rozmiarze, chyba olał bym składane ramiona.
Ale wiem, że ludzie robili nawet z 250, więc wybór należy do Ciebie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 14:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 lis 2018, 15:17
Posty: 15
Lokalizacja: PL/UK
Witam wszystkich w nowym roku.
Udało mi się zebrać już zdecydowana większość komponentów do budowy drona, jednak nie obyło sie bez problemow...
Nie wiem dlaczego esc nie bardzo chce współpracować. Nie mogę ich kalibrować w blheli, w betaflight działaja jedynie jako ONESHOT125. silniku udało się skalibrować jednak nie mogę odwrócić kierunku 2i3. Silniki jak juz wspominałem to emax rs a regke to litelbee 30A https://www.ercmarket.com/fvt-littlebee-30a-esc-blheli-opto-2-6s-supports-oneshot125-for-rc-multirotors-littlebee30a.html
Obrazek
Obrazek
Esc mam podłączone do PDB Mateka, zasilanie i S1,S2,...

ESC podłączyłem do omnibusa f4 i udało sie połączyć z blheli16, poszedł flash i odwróciłem kierunki, jednak nawet tu silniki działają jedynie na oneshot125.
pod matekiem bez zmian ... nadal nie widzi w blheli


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sty 2019, 17:46 
Offline

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 65
Lokalizacja: Sierpc
gigit, spójrz na specyfikację tych regli... obsługują jedynie protokoły OneShot i oprogramowanie BLHELI. Ze względu na ich stary mikroprocesor nie ma mowy o cyfrowych DSHOT-ach.

_________________
Mój blog
Kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lut 2019, 19:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 lis 2018, 15:17
Posty: 15
Lokalizacja: PL/UK
ok pomijając już protokoły jakie obsługuje ... to jak mam odwrócić kierunek silnika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lut 2019, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12104
Lokalizacja: Mikoszewo
Zamieniając miejscami dowolne dwa przewody silnika.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lut 2019, 13:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 lis 2018, 15:17
Posty: 15
Lokalizacja: PL/UK
ok. dzięki za info, chyba będę chciał jednak zakupić jakieś bardziej na czasie regle ... jakieś sugestie? i jeszcze jedno dlaczego..
gigit pisze:
ESC podłączyłem do omnibusa f4 i udało sie połączyć z blheli16, poszedł flash i odwróciłem kierunki, a
pod matekiem bez zmian ... nadal nie widzi w blheli


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 mar 2019, 17:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 lis 2018, 15:17
Posty: 15
Lokalizacja: PL/UK
Mam nowe regle jednak pojawił się zupełnie nowy problem. Jak podłączę gps BN-880 to zanika mi barometr i czasami nie łapie magnetometru nie wiem jak to połapać. używam cleanflight i nie wiem dlaczego gdy chce zapisać ustawienia to następuje zawias i musze rozłączyć i połączyć ponownie żeby coś zrobić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: roniin i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.