Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 07:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 25 paź 2018, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


Barometr na I2C zrobionym z UART3, włączony w CONFIGURATION i nieaktywny (na czarno) w BF.
Nieaktywny na panelu sensorów w BF.

Co robię źle ?

Kod:
resource SERIAL_TX 3 NONE
resource SERIAL_RX 3 NONE

resource i2c_scl 2 B10
resource i2c_sda 2 B11

set baro_bustype = I2C
set baro_hardware = BMP280


diff all:
Kod:
# diff all

# version
# Betaflight / OMNIBUSF4SD (OBSD) 3.5.2 Oct 16 2018 / 22:09:33 (a5e270fee) MSP API: 1.40

board_name OMNIBUSF4SD
manufacturer_id
mcu_id 005900303336510a31383239
signature

# reset configuration to default settings
defaults nosave

# name

# resources
resource SERIAL_TX 3 NONE
resource SERIAL_RX 3 NONE
resource I2C_SCL 2 B10
resource I2C_SDA 2 B11

# mixer

# servo

# servo mix


# feature
feature -RX_PARALLEL_PWM
feature RX_SERIAL
feature GPS
feature TELEMETRY

# beeper

# beacon

# map
map TAER1234

# serial
serial 0 64 115200 57600 0 115200
serial 5 2 115200 57600 0 115200

# led

# color

# mode_color

# aux

# adjrange

# rxrange

# vtx

# rxfail

# master
set mag_hardware = NONE
set baro_bustype = I2C
set baro_hardware = BMP280
set serialrx_provider = FPORT
set serialrx_halfduplex = ON
set failsafe_delay = 10
set gps_provider = UBLOX
set osd_warn_core_temp = OFF
set osd_rssi_pos = 2385
set osd_tim_1_pos = 2081
set osd_remaining_time_estimate_pos = 2153
set osd_flymode_pos = 2392
set osd_throttle_pos = 2145
set osd_current_pos = 2421
set osd_mah_drawn_pos = 2403
set osd_gps_speed_pos = 2241
set osd_gps_lon_pos = 2048
set osd_gps_lat_pos = 2065
set osd_gps_sats_pos = 2088
set osd_home_dir_pos = 2102
set osd_home_dist_pos = 2103
set osd_altitude_pos = 2263
set osd_debug_pos = 256
set osd_warnings_pos = 2312
set osd_avg_cell_voltage_pos = 2377
set osd_battery_usage_pos = 2408
set osd_disarmed_pos = 2249
set vcd_video_system = NTSC

# profile
profile 0


# profile
profile 1


# profile
profile 2


# restore original profile selection
profile 0

# rateprofile
rateprofile 0


# rateprofile
rateprofile 1


# rateprofile
rateprofile 2


# rateprofile
rateprofile 3


# rateprofile
rateprofile 4


# rateprofile
rateprofile 5


# restore original rateprofile selection
rateprofile 0


Ostatnio zmieniony piątek 26 paź 2018, 05:19 przez lemar, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
lemar pisze:
Barometr na I2C zrobionym z UART3, włączony w CONFIGURATION i nieaktywny (na czarno) w BF.

A pullupy masz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


Nie, ale kolega sprawdzał i nie pomogło. Nie jestem pewien, czy miał poprawną konfigurację, wiec zrobię to jeszcze sam, ale jemu nie pomogło.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
lemar pisze:
Nie, ale kolega sprawdzał i nie pomogło. Nie jestem pewien, czy miał poprawną konfigurację, wiec zrobię to jeszcze sam, ale jemu nie pomogło.

Bez pullupow to nie ma w ogole o czym rozmawiac. Wazna jest tez rezystancja tychze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


Mam 2K, mogę zrobić równolegle 1K. Będzie OK ?
Schemat powyżej OK ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
Najpierw moze pokaz to baro ktorego uzywasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


https://botland.com.pl/czujniki-cisnienia/7245-bmp280-cyfrowy-barometr-czujnik-cisnienia-110kpa-i2cspi-33v.html

Ustawiony na SPI i BMP280 też nie chodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
lemar pisze:

No to na tej plytce juz masz 10k pullupy. Jakim napieciem go zasilasz?

lemar pisze:
Ustawiony na SPI i BMP280 też nie chodzi.

Ej no to jak masz ustawiony na SPI to jak chcesz zeby Ci po I2C gadal. CSB masz do masy zwarte?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


3,3V

Ustawiony w BETAFLIGHT na I2C, teraz sprawdziłem ustawienie na SPI na wszelki wypadek, ale wracam do I2C.
Niczego względem fabrycznych ustawień nie zwierałem. Podpięte GND, VCC 3V3 i pady SDA -> RX3, SCL -> TX3.

Gdzie jest VDDIO ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
lemar pisze:
Ustawiony na I2C, teraz sprawdziłem ustawienie na SPI na wszelki wypadek, ale wracam do I2C.

Pytam o ustawienie interfejsu w barometrze a nie w kontrolerze. Jesli nie zwarles CSB do masy, to masz go ustawionego na I2C.

Jaka wartosc ma baro_i2c_address?

I tak przy okazji - Twoj omnibus nie ma przypadkiem wbudowanego baro?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


Tak rozumiem to pytanie, na module.
Jeśli dobrze zrozumiałem wiki, to 0x77 (nie ustawiłem w CLI :-( ).

NIE, to Xrotor F4, tylko build jest OMNIBUSF4SD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 paź 2018, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
lemar pisze:
Jeśli dobrze zrozumiałem wiki, to 0x77 (nie ustawiłem w CLI :-( ).

Ty mi nie mow co wyczytales na wiki, tylko co Ci mowi CLI.

Twoj modul ma SDO sciagniete do masy, czyli ma adres skonfigurowany na 0x76.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 paź 2018, 05:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


Przestawiłem zatem na 0x76, przełączyłem baro_spi_device = 0 (na wszelki wypadek) i zacząłem ustawiać kolejne wartości do baro_i2c_device (nie wiem z czego wynika ta wartość) - w BF odczyty pojawiły się przy 2.
Teraz urządzenie jest widoczne i działa :-D.

Wielkie dzięki za podpowiedź pawelsky :-).

Zatem właściwa konfiguracja to:
Kod:
# get baro
baro_bustype = I2C
Allowed values: NONE, I2C, SPI, SLAVE
Default value: SPI

baro_spi_device = 0
Allowed range: 0 - 5
Default value: 3

baro_i2c_device = 2
Allowed range: 0 - 5
Default value: 0

baro_i2c_address = 118
Allowed range: 0 - 119
Default value: 0

baro_hardware = BMP280
Allowed values: AUTO, NONE, BMP085, MS5611, BMP280, LPS, QMP6988
Default value: AUTO

baro_tab_size = 21
Allowed range: 0 - 48

baro_noise_lpf = 600
Allowed range: 0 - 1000

baro_cf_vel = 985
Allowed range: 0 - 1000

baro_cf_alt = 965
Allowed range: 0 - 1000


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 paź 2018, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6645
Lokalizacja: Polska
lemar pisze:
baro_i2c_device (nie wiem z czego wynika ta wartość)

Numer magistrali I2C ktorej uzywasz do podlaczenia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 paź 2018, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań


Czy inne sensory (kompas, sonar) na tych samych padach będą się różnić tylko *_i2c_adress i *_hardware ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.