Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 lip 2019, 11:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 15 mar 2019, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1986
Lokalizacja: Gdynia
Tanner pisze:
Jutro ma wiać, ale może niedziela? Ciepło ma być :-)


Spoko spoko - w Niedzielę akurat jakieś odwiedziny rodzinne.. ale się zgadamy. Sam czekam na ciepło, aby przetestować mój system do Sony ;)

Napiszę Wam swój numer telefonu na PW - chociaż Tanner chyba ma.. szczerze mówiąc nie pamiętam ;) Dzięki chłopaki

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 mar 2019, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 150
Lokalizacja: Gdańsk
Mam cos ostatnio problem z „automatyzacja” pixa, probowalem ustawic sobie landing gear, wpialem wolne serwo na probe do pixa w aux2, ustawilem na ch7 landing gear, to samo w servo10, i na aparaturze manualnie moge sterowac polozeniem serwa ale gdy przelacze na RTL to kupa, nic sie nie dzieje a powinno niby serwo samo sie zlozyc. Jak zmienie LGR_STARTUP to przy podaniu zasilania na pixa ustawia serwo na swoje miejsce jezeli bylo przy wylaczeniu w innej pozycji niz poczatkowa, nie reaguje tylko przy przelaczeniu na RTL a niby powinno sie serwo uruchomic?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 mar 2019, 11:26 
Offline

Rejestracja: środa 23 maja 2018, 20:13
Posty: 17
Lokalizacja: Swarzędz
Masz dobrze ustawione wartości LGR_SERVO_DEPLOY i LGR_SERVO_RTRACT? Bo wygląda jak by deploy był za niski


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 mar 2019, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 150
Lokalizacja: Gdańsk
Probowalem ustawic na 1000, 1100 i 1750 nic sie nie zmienia tj przy przelaczeniu na RTL serwo nie reaguje

EDIT: ok, chyba dziala tj, jak zamiast przelaczac na RTL przelacze na LAND to dziala, automatycznie zostaje serwo uruchomnione do pozycji wyjsciowej, czyli dziala. teraz nie wiem czy RTL nie dziala bo robie to w domu na stole i normalnie zadziala w powietrzu czy cos mam zwalone :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 mar 2019, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1986
Lokalizacja: Gdynia
Wania pisze:
Probowalem ustawic na 1000, 1100 i 1750 nic sie nie zmienia tj przy przelaczeniu na RTL serwo nie reaguje

EDIT: ok, chyba dziala tj, jak zamiast przelaczac na RTL przelacze na LAND to dziala, automatycznie zostaje serwo uruchomnione do pozycji wyjsciowej, czyli dziala. teraz nie wiem czy RTL nie dziala bo robie to w domu na stole i normalnie zadziala w powietrzu czy cos mam zwalone :roll:


Wydaje mi sie, że przy RTL powinno zadziałać w momencie, kiedy dron wróci na miejsce, potem czeka ileś czasu nad miejscem lądowania i ostatnia faza - land - tu powinno to zadziałać ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 mar 2019, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 150
Lokalizacja: Gdańsk
Brzmi logicznie wiec zaryzykuje i przepne podwozie z odbiornika i podepne do pixa :)

EDIT:
Tak sie zastanawiam, bo pod I2C mam dosc duzo rzeczy podpietych a planuje podpiac jeszcze troche i w sumie bedzie; gps x2, oled, lidar, gniazdo usb i teraz pytanie, czy zeby nie obciazac pixhawka moge zasilanie I2C zapodac osobno z innego zrodla?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 mar 2019, 17:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1986
Lokalizacja: Gdynia
Wania pisze:
Brzmi logicznie wiec zaryzykuje i przepne podwozie z odbiornika i podepne do pixa :)

EDIT:
Tak sie zastanawiam, bo pod I2C mam dosc duzo rzeczy podpietych a planuje podpiac jeszcze troche i w sumie bedzie; gps x2, oled, lidar, gniazdo usb i teraz pytanie, czy zeby nie obciazac pixhawka moge zasilanie I2C zapodac osobno z innego zrodla?


możesz - ważne, aby masy były połączone. podejrzewam, że zaznaczone na obrazku rezystory Pull-up są po prostu włączone w procku Pixhawka, więc nie przejmował bym się tym

Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 kwie 2019, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 150
Lokalizacja: Gdańsk
u mnie troche sie podzialo :->

wpadl nowy GPS
Obrazek
po czym jeszcze jeden i mam podlaczone dwa GPSy i ustawione w pixie opcje GPS BLENDED
Obrazek
https://discuss.ardupilot.org/t/ardupil ... nded/15635

wystrugalem sobie mocowania do smigiel z twardej odmiany styropianu, moze nie wyglada ale spelnia swoje zadanie w 100% i bez trudno mozna HeXe transportowac jak jest poskladana
Obrazek
Obrazek

taki maly bajer jak OLED :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

wpadl rangefinders z lidarem TF mini i czekam na jeszcze jednego ktory chce dodatkowo dac na przod HeXy.
bardzo fajne te Tfy, bez wiekszego problemu zagadaly z pixem po serialu a w necie jeszcze jest opis jak zrobic zeby gadaly przez i2c
Obrazek
Obrazek

na koniec jako ciekawostka, spadochron ktory wyniosl mnie poniezej 100zl nie liczac serwa ktore juz mialem :lol: :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pierwsze testy na ziemi z sznurowkami jeszcze :mrgreen: jak najbardziej udane.
automatyka pixhawka rowniez sprawdzona na ziemi, po przechyleniu sie, wylacza silniki i odpala serwo.
obecnie "rura" jest oklejona czarna folia, sznurowki wymienione na linke od spadochronow ktore przymocowane sa do HeXy za pomoca karabinczykow ze stalowych linek.
https://www.youtube.com/watch?v=JsofglHeqmE
https://www.youtube.com/watch?v=EiHB60c7JrM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 kwie 2019, 09:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 755
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Panowie, pytanko - polataliśmy trochę wczoraj z Wanią, niestety lądowań mniej niż startów.
Odpalam loga do analizy, na dzień dobry mam info, że 2470 data corruptions - we wiadomości szczegółowej są wypisane i każdy dotyczy "Corrupt data element found when decoding CTUN data.". Klikam ok widzę loga, wszystko w normie, ale jest urwany. W zasadzie odpowiada to temu co widzieliśmy, bo kopter jakby po prostu się wyłączył i zanurkował - jakby np. wypiął się pakiet - ale kolega ma dwa pakiety, połączone Y-kablem. Na ziemi kabel leżał już wypięty ale nie wiadomo czy to nie od kraksy.

Pytanie - logi zapisują się na bieżąco do karty czy trzymają się chwile w jakimś buforze? Log ucina się dokładnie w momencie odłączenia zasilania? (to by znaczyło że w powietrzu) Lub czy jest możliwość, że przy kraksie nie zapisało ostatnich 2-3 sekund danych?

Zrzut ekranu 2019-04-26 o 10.06.30.png
Zrzut ekranu 2019-04-26 o 10.06.30.png [ 79.98 KiB | Przeglądany 650 razy ]

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/2060@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 kwie 2019, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1986
Lokalizacja: Gdynia
Tanner pisze:
Pytanie - logi zapisują się na bieżąco do karty czy trzymają się chwile w jakimś buforze? Log ucina się dokładnie w momencie odłączenia zasilania? (to by znaczyło że w powietrzu) Lub czy jest możliwość, że przy kraksie nie zapisało ostatnich 2-3 sekund danych?


O kurcze :( :( :( - ale ogromnie współczuję :( :( :(
Napisz jakie straty... - da się odratować cokolwiek ?

Natomiast jeśli chodzi o logi to mogę tylko spekulować - procesor w Pixhawku to STM32M4 który ma 256kb RAMu i 2MB Flasha.
- podejrzewam, że ma "cache" przed zapisaniem na kartę - ale bardzo mały - więc szybciej część sekundy niż 2-3 sekundy (taki czas dla procka to ogromnie długo)
Jest opcja, abyś dał logi do zassania ?

Przy okazji pytanie - bo może być cenne - jaką wersję softu mieliście? - aktualizowaliście coś ostatnio ? (pytam bo wiesz - jak gdzieś jest bug w sofcie to nie będzie fajnie)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 kwie 2019, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 150
Lokalizacja: Gdańsk
Soft byl 3.6.7, a dzisiaj updatowalem do 3.6.8.
Strat praktycznie zadnych:
5 lopatek
Polka karbonowa 15x6
Maszt od gps
Mocowanie spadochronu

Wysokosc byla bardzo mala a wychodzi ze HeXa jest dobrze wywazona bo po prostu „osunela” sie na ziemie plackiem. Loga ma Mateusz wiec smialo moze go gdzies wrzucic bo chetnie poznam przyczyne.


Ostatnio zmieniony sobota 27 kwie 2019, 19:00 przez Wania, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 kwie 2019, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1986
Lokalizacja: Gdynia
Wania, dzięki

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 kwie 2019, 18:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 150
Lokalizacja: Gdańsk
HeXa juz poskladana, jedynie spadochron nie zamocowany ale wstrzymam sie jeszcze w lataniem, moze ktos cos wykmini z tych logow :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 kwie 2019, 20:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 755
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Link do loga - https://drive.google.com/open?id=10hYQe ... 9nfHa8cbmM
Kuczy super by było jakbyś coś więcej tam zobaczył :-)

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/2060@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 kwie 2019, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1986
Lokalizacja: Gdynia
Cóż... właściwie ciężko się do czegokolwiek przyczepić :/

Jedyne co - napięcie 5V zasilające Pixhawka w tej hexie wynosi średnio 5,305V:
POWR_Vcc_hexa.jpg
POWR_Vcc_hexa.jpg [ 66.42 KiB | Przeglądany 490 razy ]

Dla porównania u mnie: średnio 5,11V:
POWR_Vcc_kuczy.jpg
POWR_Vcc_kuczy.jpg [ 64.46 KiB | Przeglądany 490 razy ]


w Datasheecie procka jest niby max 5,5V więc proca bym nie podejrzewał - ale profilaktycznie bym trochę to Vcc obniżył.


Bardzo duża jest też rozbieżność RCOUT - czyli sygnałów Pix-ESC - ale myślę, że ma to związek z protokołem sterowania ESC. ja mam "oneShot125" u was chyba jest PWM - w każdym razie trochę wydaje mi się dziwne, że tak lata od sasa do lasa.... - ale to tylko bardziej obserwacja niż szukanie przyczyny
u was:
RCOU_c1-c6_hexa.jpg
RCOU_c1-c6_hexa.jpg [ 110.24 KiB | Przeglądany 490 razy ]

u mnie:
RCOU_c1-c4_kuczy.jpg
RCOU_c1-c4_kuczy.jpg [ 83.51 KiB | Przeglądany 490 razy ]



Wygląda na prawdę na wypięcie wtyczki - wiem, że mieliście kabel "Y" - ale Y na końcu też ma jedną wspólną wtyczkę nie?
inna kwestia o której pomyślałem.. - i nic nie sugeruję, ale do sprawdzenia - czy aby na 100% mechanizm spadochronu nie zrobił zwarcia - zakładam, że zasilany jest z wyjścia serwo pixhawka - wiem, że robisz wszystko bardzo porządnie, ale było to ostatnie urządzenie podłączane do Pixa....

--------------

EDIT: znalazłem parametr "bufora danych". nazywa się: LOG_FILE_BUFSIZE - u mnie jest ustawione na 16 (wartość z kBit)
min musi być 4 max 64

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.