Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 14 lis 2018, 00:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 06 lis 2018, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
Tanner pisze:
Pidów jeśli nie trzeba to bym nie dotykał


A ja bym dotykał patrząc po tym jak lata na filmie może latać lepiej.

Tanner pisze:
Po prostu to ma tak działać


Nie tak ma działać tylko to się ustawia: http://ardupilot.org/copter/docs/ac_throttlemid.html i ma działać dobrze. Oczywiście po uczepieniu bimbala lub innego powodu zmiany masy, zmiany smigieł itp. trzeba ustawić od nowa.

Wania, po grzyba Ci ta kamizela do niekomercyjnego lotu gdzieś na jakiejś łące? :roll:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 20:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 41
Lokalizacja: Gdańsk
no niestety gimbal troche wazy, od tej wagi trzeba odjac 60g jednej czesci ramki ktora zdemontowalem do montazu lustra
Obrazek


a tutaj juz pelna waga z aparatem
Obrazek


z pakietami ciagle sie nie zdecydowalem co mam zrobic :/ jedynie kupilem jedna sztuke zippy po symbolicznej ilosci ladowan - kumpel ma mi ja na dniach wyslac.
Obrazek


gimbal wymusil juz pierwsza przebudowe, czyli przesuniecie nog na boki, co pozwolilo na zamontowanie wspornikow po bokach na ktorych bede chcial montowac pakiety, wiec gimbal bedzie centralnie pod HeXa a pakiety na jej bokach co mam nadzieje da dobre rozlorzenie masy w miare jednym punkcie-centralnie.
Obrazek
Obrazek


Głuś, czyli pobawic sie tym jak juz obciaze HeXe wyjsciowym ciazarem? A kamizelke ubieram zeby sobie nawyk wyrobic i o niej nie zapomniec gdy bedzie potrzebna :lol:

macie jakis pomysl co z tym radiem jest nie tak? :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
Wania pisze:
Głuś, czyli pobawic sie tym jak juz obciaze HeXe wyjsciowym ciazarem?


Skoro na razie lata jako tako to tak, chociaż ja robię zawsze dwa razy autotune. Tylko pamiętaj że jak chcesz żeby kopter był spokojny, taki do filmowania, to przed autotune ściągnij AUTOTUNE_AGR na 0,5 albo 0,6 maks.

O ile Ci ta rama nie pie****e w powietrzu, czego Ci z całego serca życzę, to i tak ją zmienisz, zobaczysz...

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 lis 2018, 07:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 41
Lokalizacja: Gdańsk
Wyjasnilo sie z radiem i kanalami 9-16 na pwm. Sprzedawca radia pogmeral, potestowal i okazalo sie, ze przy swiezym oprogramowaniu wystarczy radio zbindowac jak w MODE5 bez zworki i wybrac w menu radia przy bindowaniu 9-16ch telemetry on, wtedy wyjscia PWM sa na kanalach 9-16.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 lis 2018, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
To do bimbala potrzebujesz? Jeśli tak to najlepiej S-BUS, albo z wyjścia pixa, albo przewód Y viewtopic.php?f=60&t=19416&start=2085#p534850

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 lis 2018, 12:44 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 603
Lokalizacja: Kraków
Jak będziesz ustawiał FS to nie zapomnij ustawić stanu kanału do którego masz podpięte podwozie, żeby w razie W nie lądował na aparacie :-)

Chyba w nowych softach zrobili tak jak mówisz, bindowałem ostatnio R9 i w manualu nie było nic o trybach, ale musiałem zaktualizować FW apki i mam podobne opcje, tak jak mówisz.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 lis 2018, 18:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 41
Lokalizacja: Gdańsk
stan kanalu? wiem ze mozna ustawic na tryb LAND wysuwanie sie podwozia, to o to Ci chodzi?

dzisiaj zabralem sie za zrobienie mocowania gimbala tak zeby mozna bez trudu go zdjac od drona i przymocowac spowrotem do uchwytu narecznego.
Obrazek

Obrazek

Obrazek


z 5cm zabraklo :lol: bedzie trzeba nozki przedluzyc, juz zamowilem rurke do tego.
Obrazek

no i waga w prawie pelnym skladzie tj bez pakietow. jak dojda dwa pakiety, to jak wczesniej mowilem 7kg bedzie :roll:
Obrazek


EDIT:
Czy pixhawk powinien miec czapeczke chroniaca przed sloneczkiem jak naza czy bez roznicy jak jest odloniety?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 lis 2018, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
Wania pisze:
Czy pixhawk powinien miec czapeczke chroniaca przed sloneczkiem jak naza czy bez roznicy jak jest odloniety?


Ja nigdy nie używałem i mimo czarnej obudowy nic złego się nie działo nawet w upalne dni, ale na pewno nie zaszkodzi.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lis 2018, 20:44 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 603
Lokalizacja: Kraków
Do czego masz podłączone podwozie, bezpośrednio do odbiornika? Zrób test, otwórz podwozie i wyłącz apkę - nie złoży się. Gdy jest zerwany link to na wyjściach PWM jest brak sygnału i o ile PIX sobie to zrozumie i odpali FS, to podwozie nie. Poszukaj na YT jest pokazane jak ustawić, aby któryś kanał po zerwaniu linku przybrał jakąś wartość - ustawiasz wtedy -100 dla kanału do którego masz podpięte podwozie i elegancko składa się gdy zerwiesz link.

No pęknie 7kg, sporo :-D gimbal masz w osi symetrii koptera, a gdzie pójdzie pakiet w takim razie?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lis 2018, 21:38 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 41
Lokalizacja: Gdańsk
tak, bezposrednio pod odbiornik. poprobuje http://ardupilot.org/copter/docs/landing-gear.html

w sumie to czekam na rurki do przedluzenia nozek, trojlopatowe smigla, kupic pakiety i dron skonczony, no oprocz calej procedury programowania ustawien z ktora czuje ze bedzie najawiecej roboty :roll:

pakiety na gore po bokach

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lis 2018, 22:19 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 603
Lokalizacja: Kraków
A, no to jest miejsce, elegancko. Tak, kombinujesz wg tego co napisałeś, wtedy podwozie do AUX wyjścia w pixie, albo ustawiasz w taranisie w ustawieniach modelu tryb failsafe - nie pamietam, chyba "custom" i tam masz możliwość ustawienia poziomów na wybranych kanałach.

Btw przyszły mi te pakiety z BG co Tobie odwołali, spoko są, ale waga wskazuje że te 30C to bardziej coś w okolicach 10C :) No ale to było wiadome.

Jakie śmigła zamówiłeś?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lis 2018, 22:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 41
Lokalizacja: Gdańsk
no wlasnie mialem pytac czy przyszly do Ciebie, bardzo szybko sie uwineli z paczka, teraz sa troche drozej i wlasnie sie zastanawiam czy znowu ich nie zamowic :roll: ile wazy jeden?

zamowilem te co ma Kuczy, taroty skrecane, wysylka z niemiec wiec pewnie beda na dniach (na wszelki wypadek pare lopatek wicej :mrgreen: )

troche te 7kg mnie martwi, nie wiem czy jak juz bede latac na tych trzylopatowych smiglach czy nie zmniejszyc ramy i wtedy odzyskam troche g :) ale i tak pierw czeka mnie troche latania z podczepionymi workami ryzu :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lis 2018, 23:03 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 603
Lokalizacja: Kraków
Ale jak zmniejszyć, co z niej możesz wywalić?

Tak wygląda waga, i to jest dokładnie 1.5x wagi moich poprzednich Multistar 16Ah 4S 10C.
Tutaj są fotki na wadze Multistar 16Ah 6S 10C - więcej co oba ZOPy :)
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... -Batteries

No ale 10C przy tych pakietach to jest 4kW, nie uzyskam takiego poboru nawet przez chwilę przy moim lataniu więc nie obawiam się.


45702472_275064826336444_9073031289388400640_n.jpg
45702472_275064826336444_9073031289388400640_n.jpg [ 272.74 KiB | Przeglądany 113 razy ]

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lis 2018, 23:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 41
Lokalizacja: Gdańsk
wtyczki XT60 jak w opisie czy jednak XT90? ta jedna zippy co mam wazy ok 1250g.
moge skrocic ramiona, wiec to juz troche g, skroce przy tym przewody do silnikow, to kolejne g i by sie w sumie 200-300g pewnie uzbieralo. samo lustro wazy ok 700g... tylko to narazie takie gdybanie, bo moze zle to nie bedzie latac przy tej wadze.

skad w pl taka duza roznica w cenie pakietow, srednio 3x drozej wychodza, a jak gdzies jakas jest promo to sie okazuje ze maja 1szt na stanie :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lis 2018, 23:33 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 603
Lokalizacja: Kraków
Normalnie z XT60 tak jak miało być :)
1250g ważyłeś? to sporo, jak tattu waży trochę mniej http://www.sklep.rc-lipol.pl/pl/p/22%2C ... s-Ace/1244

No tak, metr rurki 16mm waży 70g to powiedzmy tyle + przewody może 100g. No ale może nie będzie tak źle, jakieś 1,1kg na ramię a silniki są w stanie dobić prawie do 3kg przy odpowiednim śmigle, więc może akurat :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.