Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 04:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 16 wrz 2018, 14:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 21:34
Posty: 5
Lokalizacja: Pionki
AEE TORuK AP10

Witam. Chciałbym zwiększyć zasięg Drona, widziałem na necie i YT "Drone Range Extender" na 3 anteny (czy ja mam możliwość wlutowania 2 anten w mojej płytce? ZDJ poniżej).

Obrazek

Obrazek


I najważniejsze pytanie brzmi czy podeszło by to do mojego ? U mnie nie ma wtyczek od kabla antenowego tylko jest przylutowane a w "Drone Range Extender" są wtyczki (wystarczy odciąć wtyczki i wlutować w płytkę czy lepiej zakupić "Złącze męskie IPEX U.FL" i te złącza wlutować. (https://allegro.pl/zlacze-meskie-ipex-u-fl-proste-smd-i7296734306.html)

I jak wlutować to złącze ? Tak jak zaznaczyłem na zdj ? (rdzeń kabla to środek, Oplot kabla to obramówka? )

Obrazek

Rozkręciłem Kontroler od AEE TORUK AP-10 i tak to u mnie wygląda da się z tego coś zrobić czy inne rozwiązania ?
Obrazek

Wzmacniacz anteny (chwilowy z foli aluminiowej) pomaga w niewielkim stopniu w drodze jest taki z alledrogo może będzie lepiej.
Aktalny zasięg w lini prostej 500m


I czy moja aparatura nadaje na 2,4 ?? i które z tych 3 anten właśnie nadają na tej częstotliwości (tak jak zaznaczyłem? )

Obrazek

Film z Phantoma odnośnie wtyczek: https://www.youtube.com/watch?v=QELbBWN22fI&t=7s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 15:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 280
Lokalizacja: Biała Podlasla
Co producent napisał przy parametrach sprzętu? Ma 2.4 czy nie?

Po co zakładasz dubel tematu w 2 działach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 15:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 21:34
Posty: 5
Lokalizacja: Pionki
Bo tamten temat był odnośnie wifi a ten jest odnośnie aparatury


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Oba tyczą zwiększenia zasięgu AEE więc się nie rozdrabniaj niepotrzebnie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 15:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 280
Lokalizacja: Biała Podlasla
Koledzy. Nie mogę doczytać opisu producenta do końca. Ile razy próbuję, to jestem na zmianę pełen podziwu dla marketingowego mudlenia oczu oraz przerażenia - bo ktoś to mógł kupić że względu na ten opis.

http://www.aeecams.pl/drony/aee-toruk-ap10/

Najlepsze są śmigła niewymagające baterii o pojemności 5Ah.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 16:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 21:34
Posty: 5
Lokalizacja: Pionki
Częstotliwość nadajnika 2.4GHz na stronie producenta jest podane
Czyli jak te kupiłem to wychodzi że te dwie płaskie są 2,4
https://www.aliexpress.com/item/WiFi-Signal-Range-Extender-Antenna-5-8G-Booster-10dBi-Omni-Amplifier-Kit-for-DJI-Phantom-3/32837391464.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 16:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 280
Lokalizacja: Biała Podlasla
Tylko zwróć uwagę, że nadajnik może utracić sygnał gdy napotka przeszkodę.

Co Cię skłoniło, tak naprawdę, do zakupu tego konkretnego sprzętu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 20:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 21:34
Posty: 5
Lokalizacja: Pionki
cena, sprzedawany był jako uszkodzony a ja go praktycznie od strzała naprawiłem, a że szukałem coś taniego z gps, kompasem kamerą żeby trochę polatać zanim zrobię licencje. Teraz będę poszukiwał Phantoma 3 (professional bądź advance) a anteny będę mógł przełożyć jeżeli wlutuję złącza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 wrz 2018, 05:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1719
Lokalizacja: Gdynia
Siczu,

Jeśli kupiłeś to z Alliexpress to z tego czego nie widac, na baciku masz podaną częstotliwość, co by rozwiązało problem która jest która.
Wg opisu faktycznie wychodzi ze patyk ma 5,8GHz

Naromiast co do podłączenia - nie podlaczysz do tego transmittera wiecej niz jednej anteny. Anten nie mozna ze sobą lutować "razem" a masz tylko jedno wyjscie z nadajnika RC.
Ufl mozesz przylutowac, pytanie czy masz na tyle umiejetnosci.

Lepiej użyj dobrego bacika z routera, albo zakup zwykła antenę panelową na WiFi 2,4GHz.
Ps. Mozesz kupic tez extender producenta:
https://www.amazon.com/AEE-Technology-D ... B00YY3R5R0

Ale patrząc na cenę drona i beznadziejny obraz bez stabilizacji to nie wiem kto to kupuje - tak czytałem ze kupiles udzkodzony za o wiele mniej, ale to taka ogolna opinia.
Wg mnie - sprzedaj tego, kup jakiegos PH3 uzywanego. Na stockowym nadajniku nie zdzialasz cudów.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 wrz 2018, 19:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 21:34
Posty: 5
Lokalizacja: Pionki
kuczy pisze:
Siczu,

Jeśli kupiłeś to z Alliexpress to z tego czego nie widac, na baciku masz podaną częstotliwość, co by rozwiązało problem która jest która.
Wg opisu faktycznie wychodzi ze patyk ma 5,8GHz

Naromiast co do podłączenia - nie podlaczysz do tego transmittera wiecej niz jednej anteny. Anten nie mozna ze sobą lutować "razem" a masz tylko jedno wyjscie z nadajnika RC.
Ufl mozesz przylutowac, pytanie czy masz na tyle umiejetnosci.

Lepiej użyj dobrego bacika z routera, albo zakup zwykła antenę panelową na WiFi 2,4GHz.
Ps. Mozesz kupic tez extender producenta:
https://www.amazon.com/AEE-Technology-D ... B00YY3R5R0

Ale patrząc na cenę drona i beznadziejny obraz bez stabilizacji to nie wiem kto to kupuje - tak czytałem ze kupiles udzkodzony za o wiele mniej, ale to taka ogolna opinia.
Wg mnie - sprzedaj tego, kup jakiegos PH3 uzywanego. Na stockowym nadajniku nie zdzialasz cudów.
Ten extender mam, dolutowałem do niego wyjscie na antene wifi i podłączyłem tp link (9dbi) zobacze czy podglad się zwiększy. Natomiast chciałbym zwiększyć też zasięg samej aparatury. Czy do aparatury też mogę podpiąc antene od wifi 2,4 MHz?? Czy ta w aparaturze jest na 2,4 Ghz ?
Czy te anteny są takie same ?

I jak jest z połączeniem wszystkiego ?

Dron - transmiter - aparatura i podglad ?

Czy może kazde osobno ?

Dron - aparatura
Dron - transmiter - podgląd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.