Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 02:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 13 wrz 2018, 23:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 wrz 2018, 18:35
Posty: 4
Lokalizacja: Ruda
Witam wszystkich
Jestem tu nowy, więc najmocniej przepraszam jeśli zamieściłem ten post w niewłaściwym miejscu.
Zmieniłem kontroler lotu na SPracing F3 10DOF (z barometrem i kompasem), dorzuciłem iNAV i tu zaczęły się drobne problemy. Niby w zakładce setup accelerometer calibrated świeci się na zielono (że niby jest skalibrowany), ale setting validated jest na czerwono. W CLI po wpisaniu komendy status w ostatniej linii wyświetla się "Invalid setting: accgain_x".
Kalibrowałem ten kontroler według wskazań, na wszystkie możliwe sposoby i ciągle jest to samo. accgain_x przekracza dopuszczalny zakres. Przewertowałem googl'a i nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Nie wiem co robię źle i brakuje mi już pomysłów. Pomocy !!!!
# set accgain
accgain_x = 8208
Allowed range: 1 - 8192

accgain_y = 8147
Allowed range: 1 - 8192

accgain_z = 7969
Allowed range: 1 - 8192


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 wrz 2018, 06:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś delirka podczas kalibracji :) Jesteś pewny, że w miare trzymasz osie podczas kalibracji? Mam 3 takie płytki i nie spotkałem się z takim problemem, tylko kalibrację wykonywałem zawsze mając gołą płytkę na stole. Sprawdziłbym, czy po wgraniu BF albo CF dzieje się to samo.

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 wrz 2018, 08:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 wrz 2018, 18:35
Posty: 4
Lokalizacja: Ruda
Dzisiaj spróbuję wrzucić CF'a i zobaczę czy będzie to samo. Kalibrowałem na stole i wydaje mi się, że robiłem to poprawnie (aczkolwiek wszystko jest możliwe).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 wrz 2018, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1932
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Sprawdź jeszcze raz, czy masz dobrze wybrany model płytki oraz czy kalibrację robisz w dobrej kolejności.
Mam tą samą płytkę i wszystko poszło OK.

Jaka wersja iNav ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 wrz 2018, 09:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 wrz 2018, 18:35
Posty: 4
Lokalizacja: Ruda
Wersja iNAV 2.0 (najnowsza stabilna z Githuba), płytkę wybieram tę podstawową SPRacingF3.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 wrz 2018, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1932
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Spróbuj może z poprzedniej serii 1.9.x - ja takiej używam i nie mam problemu.
Na 2.0 nie zdążyłem się przesiąść.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 wrz 2018, 19:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 wrz 2018, 18:35
Posty: 4
Lokalizacja: Ruda
Wrzuciłem cleanflight'a i wszystko się skalibrowało jak trzeba. Jednak w wolnej chwili spróbuję jak radziłeś ze starszą wersją iNAV. Dzięki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.