Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 04:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 19:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 paź 2017, 13:15
Posty: 7
Witam wszystkich. Jestem początkujący w tym temacie i za bardzo nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania. Otwórz postanowiłem sobie zbudować drugiego drona do stabilnego latania rth itd mój wybur padł na pixhawk px4 2.4.8 z bangood no i tu zaczęły się problemy. FC dotarł do mnie z softem 3.5.4 i zachciało mi się go aktualizować po kilku godzinach udało mi się wgrać nowy soft, ale przestała działać główna lampka Led tzn: jak jest podłączony tylko pod USB do komputera lampka nie święci jak podłączam baterię świeci lekko na czerwono. Jak na filmiku widać.
https://youtu.be/vWjgKRZPDRE
Wgrywalem ponownie starszy soft ale bez zmian i już brak mi pomysłów co może być przyczyną, może ktoś z was miał podobny problem lub ma jakiś pomysł jak da się to naprawić ??

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1719
Lokalizacja: Gdynia
Coś masz skopane z zasilaniem wg mnie, albo skopales aktualizacje. Wygrywałem najnowsza i na niej latam.
Czy podlaczajac mission planner program łączy się z pixhawkiem? Jeśli tak, to nie pokazuje żadnego errora?


Jak chcesz możesz go podesłać do mnie - ale wszelkie koszty pokrywasz ty i nie daje gwarancji że się uda.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 21:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 paź 2017, 13:15
Posty: 7
Podłącza się normalnie do mission Planner wszystko niby dział. Jedyne co mi przychodzi na myśl to jak go aktualizował to musiałem użyć opcji Force Bootloader bo inaczej nie szło.

Właśnie zrobiłem kalibracje i szybki test na zewnątrz i lata, trochę nim trzęsie przy starcie muszę to jeszcze na spokojnie posprawdzac
Tylko ta nieszczesna dioda nie daje mi spokoju.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 wrz 2018, 22:26 przez Adam30, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1719
Lokalizacja: Gdynia
Adam30, to spróbuj wgrac jakis inny soft - ale nie "dronowy" tylko np dla samochodów, a potem spowrotem copter.

Pamietaj, ze tam wyświetlają ci sie komunikaty aby odlaczyc i podlaczyc usb, albo poczekac po wgraniu softu na dźwięki jakie pichawk wydaje. Czytaj uważnie wszystkie komunikaty.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 09:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 paź 2017, 13:15
Posty: 7
kuczy pisze:
Adam30, to spróbuj wgrac jakis inny soft - ale nie "dronowy" tylko np dla samochodów, a potem spowrotem copter.

Pamietaj, ze tam wyświetlają ci sie komunikaty aby odlaczyc i podlaczyc usb, albo poczekac po wgraniu softu na dźwięki jakie pichawk wydaje. Czytaj uważnie wszystkie komunikaty.
Dzisiaj z rana trochę powalczylem tak jak pisałeś wgrałem najnowszy soft do samochodu i nic później znowu do koptera też nic, aż w końcu wgrałem starszy soft 3.4.6 i bum lampka działa . Wygląda na to że ten najnowszy soft 3.5.7 coś mu nie pasuję. Dzięki serdeczne za pomoc.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 14:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1719
Lokalizacja: Gdynia
Adam30, nie no spoko, fajnie, ze działa, ale dziwne ze najnowszy sogt nie poszedll.
Ale ok, pewnie nie bardzo chcesz ryzykowac swojego pixhawka aby dowiedziec sie czemu.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 14:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 paź 2017, 13:15
Posty: 7
Mam jeszcze zamiar wgrać po koleji softy do najnowszego i zobaczę od którego zaczyna się ten problem, jest też dobra wiadomość od Bangood wysłali mi właśnie drugiego pixhawka

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1719
Lokalizacja: Gdynia
Adam30 pisze:
Mam jeszcze zamiar wgrać po koleji softy do najnowszego i zobaczę od którego zaczyna się ten problem, jest też dobra wiadomość od Bangood wysłali mi właśnie drugiego pixhawka

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka



to trzymaj go w zapasie - no i w sumie masz kontroler za 1/2 ceny więc fajnie ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 21:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 paź 2017, 13:15
Posty: 7
Kuczy. Na tym zdjęciu 3 kompas jest na czerwono, tak powinno być? Mam podłączony Ublox NEO-M8N
https://banggood.app.link/GSNXgDYY9P
Używałem go do innego drona i musiałem przelutowac wtyczki, teraz się zastanawiam czy napewno dobrze polaczylem kabelki? Gps dział dobrze. Obrazek

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 21:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 552
Lokalizacja: Kraków
Tam mu odznacz "use this compass" bo przecież nie masz trzeciego. Masz dwa - wbudowany oraz ten zewnętrzny, w ubloxie.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 22:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 paź 2017, 13:15
Posty: 7
Tanner pisze:
Tam mu odznacz "use this compass" bo przecież nie masz trzeciego. Masz dwa - wbudowany oraz ten zewnętrzny, w ubloxie.
Ok dzięki. Trochę po pracy testowałem inne softy, za każdym razem lampka przestaje świecić, nie mogę wgrać niestety 3.5.4(taki był wgrany oryginalnie) bo jakiś error pobierania w MP wyskakuje. Szukałem też na stronie http://firmware.ardupilot.org/Copter/
I nie mogłem znaleźć. Wgrałem z powrotem 3.4.6. lampka działa.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 wrz 2018, 18:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 paź 2017, 13:15
Posty: 7
Dzisiaj przyszedł drugi pixhawk z bangood, niestety po aktualizacji do 3.5.7 lampka przestaje działać, jedynie co lepiej działa to że nie muszę używać opcji force bootloader bo działa normalnie po odłączeniu usb i ponownym podłączeniu. Chyba jakaś wadliwa seria, poczekam na jakiś nowszy fm może wtedy zadziała.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.