Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 paź 2018, 02:23


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 11 sie 2018, 17:54 
Offline

Rejestracja: środa 04 lip 2018, 08:43
Posty: 15
Witajcie,
Mam następujący problem przy składaniu drona. Silniki które podłączyłem według zalecanej kolejności nie pracują poprawnie. Po kalibracji regulatorów ESC w zakładce motors przy ustawieniu suwaków 2 z 4 silników obracają się nie w sposób ciągły tylko robią kilka powolnych obrotów a następnie naze32 robi beep i te 2 silniki zaprzestają się w ogolę obracać do momentu aż znowu nie zjade suwakiem do 1000.

Silniki te to 3 i 1 wedlug tego obrazka:

Obrazek

Przy podlaczeniu do aparatury problem jest identyczny. Macie jakieś rady co mogłem skiepścić? :)


Przepinałem te silniki na inne kanały naze32 ale objaw nie ustępuje. Teoretycznie ktoś może mi napisać, że jest uszkodzony silnik lub regulator ale wydaje mi się to mało prawdopodobne ponieważ wszystkie części miałem nowe i jest to pierwsze uruchomienie drona więc dziwne by było gdyby 2 silniku lub regulatory były uszkodzone. Nie mam tego jednak na 100% jak teraz sprawdzic bo jestem na wsi bez lutownicy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 18:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 54
Lokalizacja: Bydgoszcz


Od ppoczątku:
- kalibracja ESC
- podmiana ESC
- podmiana silnika
Po tych krokach bedziemy myśleć dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 512
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Najpierw napisz co w tym kopterze masz. Druga sprawa, to niestety ale naze32 jest już dość stare i już nie ma supportu w nowych wersjach betaflight więc dobrze pomyśleć o czymś nowszym ;-)

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 21:22 
Offline

Rejestracja: środa 04 lip 2018, 08:43
Posty: 15
Ehhh Panowie jednak chyba naprawdę mam niefart...

Stwierdziłem, że do regulator ESC który cechował się poprawną pracą podłącze po kolei wszystkie silniki. Efekt taki, że 2 z 4 silników nie działają poprawnie. Jeszcze zeby sie upewnić podłączyłem wszystkie regulatory ESC i po kolei posprawdzałem na nich silniki. Efekt taki sam. 2 silniki wariują..

Jak to możliwe? Są to silniki racestar i nigdy ich nie używałem. Widocznie kupiłem uszkodzone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 21:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 194
Lokalizacja: montreal.kan
wioras pisze:
Jak to możliwe? Są to silniki racestar i nigdy ich nie używałem. Widocznie kupiłem uszkodzone.

a srubki mocujace te silniki nie sa za dlugie przypadkiem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 21:53 
Offline

Rejestracja: środa 04 lip 2018, 08:43
Posty: 15
Wszystkie silniki mają takie same śrubki (fabryczne) i nie jest to problem. Może warto spróbować pod inny uklad ESC jeszcze te 2 silniki podlaczyć. Dziwna sprawa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 sie 2018, 22:04 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 46
Lokalizacja: 52.7,-6.7
wioras pisze:
Widocznie kupiłem uszkodzone.

Czasem tak bywa.
warto zaopatrzyc sie w taki prosty servo tester.
https://www.aliexpress.com/item/Hight-Quality-Professional-EK2-0907-Updated-Servo-Tester-Server-Electronic-Speed-Controller/32835931031.html
Dla tego zawsze sprawdzam esc i silniki przed montazem, jesli jet cos nie tak reklamuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6562
Lokalizacja: Polska
wioras pisze:
Wszystkie silniki mają takie same śrubki (fabryczne) i nie jest to problem.

To ze wszystkie silniki maja takie same sruby i sa one fabryczne jeszcze nie oznacza ze nie sa on za dluge w Twoim konkretnym przypadku. Najlepiej pokaz te swoje silniki, sruby i mocowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 17:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 54
Lokalizacja: Bydgoszcz


Śrubki moga być ok dla płyty np. 3mm a jeśli masz 2mm to mogą wadzić o uzwojenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.