Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 23 mar 2019, 02:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 22 sie 2018, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6936
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Ta metoda nie działa

Mysle ze ta metoda ma jeszcze jeden powazny (a moze nawet dyskwalifikujacy) minus - gada na czestotliwosci 2.4GHz czyli moze gryzc sie z linkiem RC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 sie 2018, 08:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
kuczy pisze:
Ta metoda nie działa

Mysle ze ta metoda ma jeszcze jeden powazny (a moze nawet dyskwalifikujacy) minus - gada na czestotliwosci 2.4GHz czyli moze gryzc sie z linkiem RC.


Masz rację. Co więcej, to wyzwanie jest jeszcze przede mną, gdyż wcale nie tak łatwo znaleźć moduły radiowe "sporej mocy" i dużej przepustowości na 5GHz. Na 2,4 bez większego problemu. Dlatego na razie skupiam się na ppdstawach, czyli sterowaniu, a zakup linku rozważam majac właśnie na względzie ew problemy z zakłóceniami.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 wrz 2018, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
Pozwolę sobie na post pod postem - mam nadzieję, że czas 2 tygodni jest wystarczający aby nie edytować poprzeniego - zwłaszcza, że chcę napisać coś całkiem nowego.

Otóż dzisiaj zrobiłem kolejny kroczek w drodze do przyszłości :D - mianowicie - poprzedni screen jaki zapodałem pokazywał okno Pythona który wysyłał komendy do Sony z Raspberry Pi.
Następnie (też za pomocą Pythona) przeniosłem API z aparatu na zewnątrz - działało to dobrze, ale mało wydajnie pod względem oprogramowania - ponieważ Python odbierał JSONa w pierwszej wersji dekodował go, a następnie wysyłał dalej... - działało, ale z tyłu głowy miałem fakt, że to zawodne, zużywa zasoby oraz jest na pewno zawodne.

dzis cały dzień poświęciłem na rozgryzienie iptables i przekierowań w linuksie, oraz budowę bardzo prostej apki na androida - za pomocą której testuję łączność. Wynik na filmie:



nie widać tego, ale telefon wysyła zapytania do raspberry pi - po sieci lokalnej (telefon jest podłączony do routera przez WiFi a raspberka przez kabel LAN) - z "drugiej strony" raspberka swoją wbudowaną kartą WiFi łączy się z aparatem Sony i przekazuje mu wszystkie komendy - czyli działa jak router ;).
- Raspi w założeniu do tych danych ma jeszcze wysylać na ziemię inne dane, dlatego wlasnie nie zastosowałem zwykłego routera.


PS - pewna "zwiecha" przy połączeniu telefonu z aparatem wynikła z tego, że w tym czasie raspberry otrzymywało IP od aparatu foto - po prostu za szybko chciałem uzyskać połączenie.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 wrz 2018, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12106
Lokalizacja: Mikoszewo
kuczy pisze:
Pozwolę sobie na post pod postem - mam nadzieję, że czas 2 tygodni jest wystarczający aby nie edytować poprzeniego - zwłaszcza, że chcę napisać coś całkiem nowego.

Kuczy, zlituj się na bogów Eternii...

9. Zakaz pisania postu pod własnym postem w czasie krótszym niż tydzień od poprzedniego postu - no chyba, że ma to jakieś merytoryczne uzasadnienie (np. tematy techniczne)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 wrz 2018, 05:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
Verid,
Verid pisze:
Kuczy, zlituj się na bogów Eternii...


Oj tam :D - sam wiesz, że nie raz, nie dwa sam zwracam na to uwagę - taka forma samokontroli ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 wrz 2018, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3287
Lokalizacja: Olsztyn
kuczy, ale to Twój temat techniczny w którym opisujesz projekt który jest rozwijany cały czas więc jest to jak najbardziej uzasadnione. Verid ma rację :-D

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sty 2019, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
Długo nic się nie działo w temacie, ale to dlatego, że szukałem odpowiedniego linku radiowego, który by spełnił (przynajmniej na papierze) moje oczekiwania i nie kosztował fortuny.

Dziś kupiłem 2szt urządzeń COMFAST CF-E120A:
http://img.dxcdn.com/OverviewImage/YB01 ... 027_14.jpg

Całość (2szt) kosztowała mnie 304,08zł...
- zobaczymy jak przyjadą. W specyfikacji jest 3km zasięgu (5,8GHz, 200mW) - ale oczywiscie wiadomo, że to teś kwestia kierunkowości anten - to wszystko postaram się sprawdzić kiedy moduły do mnie dotrą. Będzie troszkę dłubania jeśli chodzi o zasilanie - bo oryginalnie zasilane jest przez PoE... - ale tu to kwestia dorwania się do miejsca "za" układem PoE - do przetwornicy.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sty 2019, 16:13 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 292
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Jaki można osiągnąć maksymalny zasięg na 5,8Ghz ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sty 2019, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
RCkopter, Nie podejmę się oszacowania... - jak wyląduje to na dronie to będzie można testować.

producent podaje 3km - ale jest to odległość pewnie przy sprzyjającej pogodzie z antenami ustawionymi "na wprost siebie". Anteny mają 11db, więc są trochę kierunkowe.
Zobaczę czy aby na drona nie wleci jakaś antena dookólna a na ziemi nie zostanie oryginał - za dużo zmiennych aby oszaczować.

Moim założeniem jest, że jeśli sterowanie aparatem będzie działało na 1km - będzie to ogromy sukces.
Czas pokaże... - ;) myślę, że jak przyjdą te elementy - najpierw zrobię test zasięgu "tak jak jest" - czyli w zastosowaniu komputerowym jako most WiFi pomiędzy komputerami. będzie do czego się odnosić po zmianach

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sty 2019, 17:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 896
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Ja tak czytam czytam i zastanawiam się, czemu nie weźmiesz np EZ-WifiBroadcast, nie dopiszesz przesyłania tego swojego protokołu do sterowania aparatem i gotowe...

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 sty 2019, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
qczek, Z prostego powodu - ponieważ lubię coś tworzyć a nie odtwarzać.
Mam swoją wizję takiego sprzętu razem ze swoją apką na Androida ;) - i chcę ten pomysł wcielić w życie.

Równie dobrze możesz zakupić coś takiego i sobie dopisać sterowanie aparatem
https://www.banggood.com/5G-100mW-200mW ... rehouse=CN

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 sty 2019, 19:38 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 699
myślę że powinieneś konkretnie zadeklarować datę zakończenia projektu
i regularnie rozliczać się z postępów prac przed ludźmi którzy ci zaufali, bo mi brzydko pachnie ta sprawa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 sty 2019, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12106
Lokalizacja: Mikoszewo
tombstone pisze:
bo mi brzydko pachnie ta sprawa

To idź węszyć gdzie indziej.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 sty 2019, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3054
Lokalizacja: Warszawa
Verid pisze:
To idź węszyć gdzie indziej.

:mrgreen: Proponuje to samo.

Edit: Jak ja lubię krótkie posty, które niosą dużo treści.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 sty 2019, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1864
Lokalizacja: Gdynia
tombstone, Spoko... - już piszę i uwierz, że piszę to spokojnie bo dysponuję nie swoimi pieniędzmi. więc:

1. Raspberry Pi 3 B+ razem z aluminiowymi radiatorami: 174,99zł
2. Karta pamięci 32GB Sandisk: 89,90zł
3. Przewód HDMI 2m: 14,00zł
4. Dwia modemy z Aliexpress (te na 5,8GHz): 304,08zł

SUMA: 582,97 zł.


Fakt była bardzo duża przerwa w moim projekcie i sam nad tym boleję - po części był to research kart sieciowych oraz szczerze ci powiem - czekanie na okazję.
Wcześniej miałem na oku te karty/modemy:
https://pl.aliexpress.com/item/2pcs-5-8 ... 90688.html

Były za cenę 606,36 zł za 2szt, są większe, cięższe (co w dronie ważne). Moc nadawania i funkcje są takie same.
Przyznasz, że poczekanie na okazję (wyprzedaż zimowa) i kupno podobnego, lżejszego produktu za 50% ceny ma jakiś sens - dla mnie taki, że szanuję każdą złotówkę wpłaconą na zrzutkę.
Zdaje sobie sprawę, że na tym forum był pewien człowiek który naciągnął kupę ludzi na kasę, i ok.... nie każdemu może się podobać to, że dysponuję pieniążkami innych ludzi. Nie musisz mi wierzyć, ale jestem uczciwy. mam wszystkie paragony jakby coś.

ps. zostało mi trochę kasy, ale...
- nie wiem czy wszystko pójdzie gładko... być może trzeba będzie zmienić antenę w jedym urządzeniu
- nie wiem, czy na ziemi nie będzie potrzebna jeszcze jedna Raspberka - nie chcę kupować póki tego nie wiem.
- być może będę musiał coś zapłacić osobie która obiecała mi podjąć się napisania (lub pomocy mi w pisaniu) aplikacji na Androida... To, co jest na filmiku wcześniej to moje proste pisanie na zasadzie mega prowizorki...
- jeśli coś z tego zostanie - to jawnie to napiszę (jak widzisz nie mam nic do ukrycia) i się zastanowimy co z resztą pieniążków... - jak dla mnie - mogę je przelać na cele dobroczynne - i nie będzie wtedy problemu z tym, że coś zostawiłem dla siebie.


Dziękuję Ci za post, bo przynajmniej mogę podsumować publicznie kasę... Nie odbieram Twojego posta jak obrazę, czy coś... - żyjemy w takich śmiesznych czasach, że to naturalne aby wiedzieć ile idzie na co. Nie ma problemu....

Serdecznie pozdrawiam.

Edit: zapomniałem napisać: Ostatecznie ze zrzutki otrzymałem 1036zł z 800zł jakie zakładałem.
Zostało mi 453,03zł

zrzutka.jpg
zrzutka.jpg [ 26.79 KiB | Przeglądany 326 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.