Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 paź 2018, 02:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: wtorek 07 sie 2018, 19:08 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lip 2018, 13:30
Posty: 35
Lokalizacja: 3miasto
doleciałem 120 m i w tym miejscu uznałem, że koniec bo zbliżałem się do ogródków działkowych nad które wolałem nie wlatywać.
Od 100 m zaczęło wyraźnie śnieżyć jednak jakość była wystarczająca by ogarnąć orientację.
Po wszystkich modyfikacjach spokojnie uzyskuje zasięg 200-250m. Dalej nie latam. Okazjonalnie łapie zakłócenia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6562
Lokalizacja: Polska
TomekEs pisze:
doleciałem 120 m i w tym miejscu uznałem, że koniec bo zbliżałem się do ogródków działkowych nad które wolałem nie wlatywać.
Od 100 m zaczęło wyraźnie śnieżyć jednak jakość była wystarczająca by ogarnąć orientację.
Po wszystkich modyfikacjach spokojnie uzyskuje zasięg 200-250m. Dalej nie latam. Okazjonalnie łapie zakłócenia


Czyli z tym duzo to troche przesadziles, rownie dobrze moglo to spowodowac inne ulozenie anten...

Zobacz moj EDIT ponizej. Test zrobiony w warunkach 'laboratoryjnych' (bez wplywu otoczenia, uksztaltowania terenu, itp, itd.), takie samo ustawienie nadajnika i odbiornika, jedyna roznica to zasilanie OSD.

Zapewniam Cie ze zasilanie OSD mialo absolutnie absolutnie znikomy wplyw na Twoj zasieg...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 20:44 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lip 2018, 13:30
Posty: 35
Lokalizacja: 3miasto
Ok określenie lepiej czy też znacznie lepiej jest względne.
Z żenujących 50m na 100-120 dla mnie było znacznie lepiej.
Faktem jest, że osd było zasilane w moim przypadku poniżej napięcia przewidzianego przez producenta.
Znalazłem opinie wskazujące na poprawę jakości obrazu po poprawieniu zasilania osd.
Poza tym wspomniałem o osd opartym na MAX7456
Jest też chip np LC74736PT gdzie zasilanie to 3.3V.
Więc najpierw sprawdź na jakim chipie oparte jest Twoje osd.
Jeżeli na chipie zasilanym napięciem 3.3 V to rzeczywiście żadna różnica.
Na tym będę kończył ze swojej strony dyskusję. Bo ten poruszany problem dotyczy zupełnie innej konstrukcji.

Edit. Wpływ też może mieć fakt, że nie pracowały silniki które powodują masę zakłóceń w torach video. Czyli wzmacniacz wejściowy nadajnika nie miał szumów do wzmacniania.


Ostatnio zmieniony wtorek 07 sie 2018, 21:16 przez TomekEs, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6562
Lokalizacja: Polska
TomekEs pisze:
Poza tym wspomniałem o osd opartym na MAX7456

Moje testy byly robione rowniez na MAX7456.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.