Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 15:14


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 17:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 8
Lokalizacja: Witnica
Cześć,

Nie wiem czy to odpowiedni dział ale jako, że jestem początkujący to pozwoliłem sobie napisać w dziale "dla początkujących" ;)

Korzystając z wiedzy znalezionej na forum, w Internecie oraz własnej makówki udało mi się posklejać pierwszy działający fpv na bazie drona DJI Phantom 2. Głównym celem była nauka podstaw z tym związanych i zrobienie czegoś co działa przy niskim koszcie. Sam dron był używany i kupiłem go za granicą za bezcen.

Na zestaw fpv składa się:
• Ekran fpv Sky 700D z dwiema antenkami.
• Transmiter Aomway 600mW
• Kamera SJCAM SJ4000
• iOSD mini
• jakieś kabelki :-)

Najwięcej przebojów miałem z podłączeniem kamerki przez usb ponieważ zwyczajnie obraz z kamerki nie dochodził do transmitera. Udawało mi się łapać sam sygnał z transmitera z nałożonym OSD ale nie było obrazu co sugerowało problem po stronie kamery. Dowiedziałem się, że SJ4000 ma taką specyfikę, że obraz idzie z 4 pinu na złączu usb i żeby ten efekt osiągnąć trzeba nieco port przerobić czyli przelutować jeden przewód na pin 4 a na pin 5 masę. Rozprułem własne kabelki i każdy miał ukryty pin 4 :lol: dlatego po prostu zamówiłem specjalny kabel w jakimś sklepie modelarskim i zadziałało od razu.

Zadowolony poszedłem przetestować jak wszystko działa i napotkałem 3 problemy:

1) Zasięg obrazu jest bardzo rozczarowujący.
Początkowo gubiłem zasięg po 15 metrach ale przełączając częstotliwości na ekranie (ma wbudowany odbiornik) uzyskałem efekt gdzie gubiłem sygnał dopiero po ok. 100 metrach. Zdaje mi się że to nadal za mało. Gdzie mogę szukać przyczyny i rozwiązania?

2) Kabelek USB trąca o podwozie drona
Niestety fabryczną tasiemkę miałem urwaną więc musiałem zrobić własny USB. Poza tym SJ ma złączę micro usb (w przeciwieństwie do gopro - mini usb) więc i tak bym go nie podłączył. Kabelek który zrobiłem wystaje bardzo z kamery i gdy gimbal obraca się w prawo to wystający kabel trąca o podwozie przeszkadzając mu w pracy. Tutaj nie mam pomysłu co mogę z tym zrobić.
(obrazek 1 i 2)

3) Krótki czas pracy baterii w kamerze
Niestety praca baterii w kamerze trwa jakieś 20 minut przy czym moja bateria nieco już zużyta pracuje ok 10 minut i muszę specjalnie lądować aby wymienić baterię. Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć odpowiednią dokumentację która pokieruje mnie w stronę podpięcia zasilania kamery bezpośrednio z baterii drona?

Zdjęcia:
https://imgur.com/a/RFCbmA9

Z góry dziękuję każdemu, kto doczytał to do końca i bardzo dziękuję tym, którzy postawili odpowiedzieć w tym temacie ;)

Ps. wiem że nienajładniej to wygląda ale postaram się wszystko spiąć trytytkami i upiększyć gdy tylko uporam się z powyższymi kłopotami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8602
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
3.
Podłącz do baterii koptera, potrzebny będzie Ci taki kabelek https://pl.aliexpress.com/item/Micro-US ... 86890.html można też kupić w PL, jak nie chce Ci się długo czekać.

Jak chcesz zrobić samemu


_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11711
Lokalizacja: Mikoszewo
Damian6 pisze:
Zdaje mi się że to nadal za mało. Gdzie mogę szukać przyczyny i rozwiązania?

Zdecydowanie za mało. 600mW to powinieneś dobrze widzieć (no może z lekkim śniegiem) na kilometr. Co do rozwiązania - anteny. Polskie i sprawdzone, żadne chińskie badziewie. Actuna, Prodrone albo od kolegi Kkacpra. Zwróć uwagę na wtyczki żeby bolec był po właściwej stronie. A, i jak podłączyłeś tego Aomway'a choćby na moment bez anteny to zacznij szukać nowego nadajnika.
Damian6 pisze:
Tutaj nie mam pomysłu co mogę z tym zrobić.

Wywalić w pioruny tego grzmota, kupić wtyczkę microUSB, cienkie silikonowe kabelki (o, takie: https://abc-rc.pl/Przewod-4x28AWG) i z tego polutować porządny kabel który nie będzie obciążał gimbala ani hamował jego ruchów, będzie dawał AV i umożliwiał ładowanie kamery. Albo idź za radą Adriana i kup gotowy kabel dl SJ4000. Taki jak linkowany albo jeszcze delikatniejszy:
https://pl.aliexpress.com/item/Micro-US ... 16450.html

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 19:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 8
Lokalizacja: Witnica
A widzisz kupiłem podobny kabel tylko bez zagięcia :D Oczywiście nie pomyślałem :)

Antenki chyba mam dobre, mam dołączone jakieś customowe a dokładnie te:
https://img01-olxpl.akamaized.net/img-o ... djecia.jpg

Cytuj:
A, i jak podłączyłeś tego Aomway'a choćby na moment bez anteny to zacznij szukać nowego nadajnika.


No niestety właśnie to zrobiłem :-P po transporcie pełen entuzjazmu od razu załączyłem baterię i po 3 sekundach się połapałem że nie ma antenki i ją wyłączyłem. Byłem przekonany, że uff nadajnik się nie usmażył bo ostatecznie działa ale jeśli objawem może być kiepski zasięg... to chyba znamy przyczynę :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6338
Lokalizacja: Polska
Damian6 pisze:
A widzisz kupiłem podobny kabel tylko bez zagięcia :D Oczywiście nie pomyślałem :)

Antenki chyba mam dobre, mam dołączone jakieś customowe a dokładnie te:
https://img01-olxpl.akamaized.net/img-o ... djecia.jpg


Czyli mieszasz anteny z polaryzacja liniowa w nadajniku z polaryzacja kolowa w odbiorniku. Juz samo to powoduje straty w sygnale...

Damian6 pisze:
No niestety właśnie to zrobiłem :-P po transporcie pełen entuzjazmu od razu załączyłem baterię i po 3 sekundach się połapałem że nie ma antenki i ją wyłączyłem. Byłem przekonany, że uff nadajnik się nie usmażył bo ostatecznie działa ale jeśli objawem może być kiepski zasięg... to chyba znamy przyczynę :-D

Pozycz od kogos miernik i zmierz, bo przy tak krotkim podlaczeniu (jesli to rzeczywiscie byly 3 sek) to nic nie jest przesadzone...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11711
Lokalizacja: Mikoszewo
Damian6 pisze:
jeśli objawem może być kiepski zasięg... to chyba znamy przyczynę

No tak właśnie te 15m mnie zastanowiło - na 600mW to nawet na bardzo badziewnych antenach z zestawu powinieneś mieć więcej. Zrób jak pisze Pawelsky (pomiar) ale sukcesu nie wróżę. Nie lubię krakać ale utrata zasięgu to podstawowy objaw upieczonego przez brak anteny nadajnika...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8602
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zdemontuj i zrób testy naziemnie. Jak nie dojdziesz do 100-200m z widocznością anten, to nadajnik do wymiany.
Oczywiście, musisz ustawić odpowiednie kanały, w nadajniku i odbiorniku takie same i najlepiej najniższą możliwą częstotliwość.
W nadajniku musisz mieć koniczynkę, ewentualnie pogodę gdy masz koniczynkę i helikal w odbiorniku.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 11:43 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lip 2018, 13:30
Posty: 23
Lokalizacja: 3miasto
Miałem niedawno podobne problemy do Twoich, z tym że przy APM.
Kamerkę mam soocoo (chyba to samo co sjcam, tylko pod inną nazwą) kabelek ostatecznie sam robiłem. Cienki przewód 4 żyły i na końcu założony wygięty termokurcz odpowiednio nakierowujący przewód.

U mnie problem z zasięgiem wynikał z OSD (tak przypuszczam, to nie była jedyna zmiana) dałem dodatkową przetwornicę zasilającą OSD napięciem ~5.3V. Wcześniej na OSD wchodziło 4.6V z kabelka telemetrii.
Innym problemem było umieszczenie anteny odbiorczej 5.8Ghz przy antenie 2.4 od aparatury. Oddalenie ich od siebie oraz zmiana częstotliwości na około 5.7 też miało pozytywny wpływ.
Te wszystkie rzeczy wykonałem przy jednej zmianie. Więc nie wiem jak wyglądał dokładnie podział winy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6338
Lokalizacja: Polska
TomekEs pisze:
U mnie problem z zasięgiem wynikał z OSD (tak przypuszczam, to nie była jedyna zmiana)

Zdecydowanie nie OSD bylo przyczna problemow z zasiegiem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 12:06 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lip 2018, 13:30
Posty: 23
Lokalizacja: 3miasto
pawelsky pisze:
TomekEs pisze:
U mnie problem z zasięgiem wynikał z OSD (tak przypuszczam, to nie była jedyna zmiana)

Zdecydowanie nie OSD bylo przyczna problemow z zasiegiem...


Z tym zdecydowaniem był bym ostrożny...
MAX7456 wymaga zasilania 4.75-5.25.
Przy zbyt niskim zasilaniu jest również słabszy sygnał, gdy maleje stosunek sygnału do szumów spada zasięg.

Dodatkowo na zagranicznych forach znalazłem wiele problemów na które lekarstwem było pewne zasilenie OSD.

Oczywiście mówię tylko i wyłącznie o moim przypadku. Który jednak był związany z APM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 14:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6338
Lokalizacja: Polska
TomekEs pisze:
Z tym zdecydowaniem był bym ostrożny...
MAX7456 wymaga zasilania 4.75-5.25.
Przy zbyt niskim zasilaniu jest również słabszy sygnał, gdy maleje stosunek sygnału do szumów spada zasięg.

No fajnie, tylko co zasilanie OSD ma wspolnego z zasiegiem transmisji VTXa? To sa 2 rozne urzadzenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 14:53 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lip 2018, 13:30
Posty: 23
Lokalizacja: 3miasto
pawelsky pisze:
TomekEs pisze:
Z tym zdecydowaniem był bym ostrożny...
MAX7456 wymaga zasilania 4.75-5.25.
Przy zbyt niskim zasilaniu jest również słabszy sygnał, gdy maleje stosunek sygnału do szumów spada zasięg.

No fajnie, tylko co zasilanie OSD ma wspolnego z zasiegiem transmisji VTXa? To sa 2 rozne urzadzenia.


Dużo... Tor video w tej sytuacji to tor analogowy. Takie trochę shit in shit out.
Sygnał analogowy jest wrażliwszy na szumy niż sygnał cyfrowy.
Jak masz słaby sygnał na wejściu będziesz miał słaby sygnał na wyjściu. To tak jak podepniesz przeciętny odtwarzacz mp3 do przeciętnego wzmacniacza i dasz minimalną głośność, natomiast maksymalną głośność we wzmacniaczu. Po za muzyką usłyszysz dużo szumów. Bo właśnie na wejściu miałeś słaby stosunek sygnału do szumów.

Nawet jeżeli nadajnik wzmocni/znormalizuje sygnał to wzmocni też szumy.

Zasięg tracisz gdy szumy stają się tak silne, w stosunku do sygnału, że nie jesteś w stanie odtworzyć sygnału. Więc gdy już na starcie stosunek szumów to sygnału jest niekorzystny zasięg spada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6338
Lokalizacja: Polska
TomekEs pisze:
Zasięg tracisz gdy szumy stają się tak silne, w stosunku do sygnału, że nie jesteś w stanie odtworzyć sygnału. Więc gdy już na starcie stosunek szumów to sygnału jest niekorzystny zasięg spada.

Zrob prosty eksperyment zmien TYLKO zasilanie OSD i sprawdz jak Ci to wplynelo na zasieg... :-)

Bo ja bym jednak obstawial ze Twoj problem z zasiegiem rozwiazalo TO:
Cytuj:
Innym problemem było umieszczenie anteny odbiorczej 5.8Ghz przy antenie 2.4 od aparatury. Oddalenie ich od siebie oraz zmiana częstotliwości na około 5.7 też miało pozytywny wpływ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 15:28 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lip 2018, 13:30
Posty: 23
Lokalizacja: 3miasto
Podobny eksperyment już zrobiłem w terenie. Gdy miałem problemy podłączyłem kamerę pomijając OSD. Było dużo lepiej. Z osd ze słabym zasilaniem dalej niż 50m i koniec. Dopiero satysfakcjonujący w pełni efekt miałem po oddaleniu anten. Nie testowałem tylko rozwiązania osobnego zasilania i bliskich anten.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6338
Lokalizacja: Polska
TomekEs pisze:
Było dużo lepiej.

Duzo czyli ile, 60m? 100m? 1000m?

EDIT: I tak przy okazji dwa zdjecia zrobione przy OSD zasilanym 5V i zasilanym 4V. Sygnal na skraju zasiegu (widac pasek RSSI na dole, alarm RSSI w odbiorniku wyje). Znajdziesz jakas duza roznice pozwalajaca jednoznacznie ocenic ktore jest ktore? :-)
shot_1.jpg
shot_1.jpg [ 185.8 KiB | Przeglądany 103 razy ]
shot_2.jpg
shot_2.jpg [ 168.46 KiB | Przeglądany 103 razy ]


Ostatnio zmieniony wtorek 07 sie 2018, 19:13 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.