Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 paź 2018, 02:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 31 lip 2018, 20:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Hej, co myslicie o tej drukarce? Do tej pory drukowalem na ultimakerach glownie w bibliotece i hackzone. Chcialem cos do domu aby na szybko mozna bylo cos wydrukowac. Na gearbest jest za 179$ a to chyba niezla cena? Widze ze jest tez poprawiona wersja ale jej jeszcze na gearbest nie ma. Pewnie jak te sie wyprzedadza to rusza z nowa seria.

Pewnie potrzebuje paru dodatkow aby dzialala dosc fajnie ale to jak kazda z tych tanszych. Ja bym sie jeszcze pisal na direct extrudera np titan aero, wtedy mozna i flexi drukowac bez problemow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 07:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 357
Lokalizacja: wlkp
z recenzji wychodzi ze to calkiem fajna zabawka w kategorii do 200$
ciezko bedzie cos lepszego, bo tansze (130-140$) drukareczki klasy entry wyjda drozej jako policzysz wszystkie poprawki/ulepszenia ktore musisz zrobic

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 14:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
właśnie rzecz w tym że nawet nie ma nic za bardzo lepszego powyżej 200$, dopiero cr10(s) choć to i tak sporna kwestia, podoba mi się w ender że jest trochę mniejsza no i ma 24V system.
Do tej pory nie miałem styczności z typem prusa drukarki, tylko głównie Ultimakery oraz inne CoreXY i H.
Cieżko jest ogarnąć ten typ drukarki? Pewnie sporo trzeba ustawiać za każdą zmianą filamentu itd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 15:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11850
Lokalizacja: Mikoszewo
terragady pisze:
Pewnie sporo trzeba ustawiać za każdą zmianą filamentu itd?

Wybacz niegrzeczne pytanie ale co ty chcesz ustawiać w drukarce przy zmianie filamentu?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 15:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
retrakcje, temperature, predkosc a dodatkowo przy zmianie typu filamentu jeszcze milion roznych rzeczy ;) no i tutaj nie koniecznie w samej drukarce co w gkodzie. Drukarka to tylko wylevelowanie i ew stabilnsc no i z tego co czytam to trzeba w tej patrzec na bowden albo od razu wymienic zaciski na lepsze i w sumie bowdena tez.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11850
Lokalizacja: Mikoszewo
Chłopie, nie histeryzuj i trzymaj się konkretów. Poczytałeś coś (o ile w ogóle) po łebkach, coś sobie ubzdurałeś i teraz panikujesz jak dziewica przed nocą poślubną o jakichś milionach rzeczy. Retrakcję, temperaturę (stołu i dyszy) czy prędkość dobierasz w KAŻDEJ drukarce jak zmieniasz typ a czasem i dostawcę filamentu i nie ważne czy to będzie Prusa, Mendel, CoreXY czy Delta.
G-code przy tym na oczy nie oglądasz bo wszystko to ustawiasz w slicerze. Poza tym te parametry mogą wymagać zmiany nawet w obrębie jednego filamentu w zależności CO drukujesz i DO CZEGO.
I nie, drukarka to nie tylko wypoziomowanie i stabilność (cokolwiek miałeś na myśli pod tym hasłem). Czynności serwisowych jest sporo więcej ale nie mają one nic wspólnego ze zmianą filamentu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 00:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 357
Lokalizacja: wlkp
V napisal dosc bezposrednio i szczerze :) ma racje
ja dodam, ze to napalanie sie na 24V jest realnie lekko "chlytem marketingowym"
moze to i fajne dla punktow uslugowych, co maja czesto male wydruki po 15-20min i tam rzeczywiscie jak masz poczekac 4-5min na nagrzanie sie stolu to ma to jakies znaczenie i moze byc strata czasu. Podobnie jak ktos, kto nie potrafi zrobic kilku malych elementow na 1 druku (chyba ze material tak kaprysny, ze trzeba drukowac 1 obiekt)
jak puszczam cos na 12h albo wiecej to mnie ... czy stol sie rozgrzeje w 90 sek, czy w 4-5min...
inna zaleta 24V - lepszego dzialania steperkow, wg. mnie ma naprawde sens w wiekszych drukarkach, te proste 20cm x 20cm sobie radza na 12v bez problemow. jesli kupujesz nowa i masz wybor 24V a nie ma wielkiej roznicy cenowej to ok. ale nie jest konieczne do normalnych amatorskich 3D

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 00:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
do V zdążyłem przywyknąć czytając forum ;) Każde forum ma przynajmniej jednego takiego V :D

Nie napalam się na 24V i nie jest to powodem wyboru Endery, choć często widzę że ludzie przerabiają systemy z 12 na 24 i to bynajmniej nie z powodu szybszego podrzewania czy cichszego chodzenia steperów. Także natężenie prądu jest mniejsze przy wyższym napięciu, tydzień trochę może protekcji termalnej chociażby. To jest chyba takie bardziej nice to have ale z 12V też przeżyć się da :)

Enderka zamówiona, zamówiłem priority line żeby ominąć VATy więc wyszło niecałe 200$, domówiłem od razu parę upgradeów jak te mocowania bowdena, silencery stepperów i jakieś inne pierdoły co ludzie polecają. Przymierzam się też do direct extrudera ale to może dopiero jak ogarnę drukarkę taką jaka jest, choć flexa byłoby łatwiej drukować na direct.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 05:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11850
Lokalizacja: Mikoszewo
terragady pisze:
Także natężenie prądu jest mniejsze przy wyższym napięciu, tydzień trochę może protekcji termalnej chociażby. To jest chyba takie bardziej nice to have ale z 12V też przeżyć się da :)

Od samego początku istnienia mojej druksy całość chodzi z 12V i jeszcze żadnych problemów z elektryką nie miałem także to "nice to have" podparte grzaniem się instalacji, w warunkach hobbystycznych jest troszkę naciągane, podobnie jak lesz wytknął rzekome szybsze grzanie stołu. Prędzej ci się stół nagrzeje niż się Winda i slicer uruchomi aby przygotować plik do wydruku. Tak naprawdę widzę tylko jeden punkt gdzie te 24V mają rzeczywiste pole do popisu - druk egzotycznymi filamentami wymagającymi wysokich temperatur, w sytuacji gdy druksę masz niezabudowaną.
Przy zwykłym PLA bez znaczenia.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 13:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Dopłacać do tego nie muszę a jak by w tej samej cenie było 12V i 24V to bym brał 24V ze względu na jakieś tam plusy za które bym na pewno nie dopłacał dodatkowo. Z tego co czytam stół grzeje się dużo szybciej i potrafi trzymac lepiej temperature, jak jest? Nie wiem, sprawdzę na pewno :) U mnie komputer chodzi cały czas a slajser tnie pare sekund.
A grzanie się instalacji to akurat prawda, drukarki od Tevo potrafiły się zapalić, oczywiście głównie z powodów złego złożenia ale przy 24V pewnie mozna by było tego uniknąć (przynajmniej niektórych). Wyższe natężenie wymaga grubszych kabli. Akurat tutaj się spierał nie będę bo nie ma sensu, taki ot dodatek, może trochę psychiczny albo trochę na podobieństwo aparatów z 1000 Mpix :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sie 2018, 23:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 357
Lokalizacja: wlkp
terragady pisze:
Enderka zamówiona, zamówiłem priority line żeby ominąć VATy więc wyszło niecałe 200$, domówiłem od razu parę upgradeów jak te mocowania bowdena, silencery stepperów i jakieś inne pierdoły co ludzie polecają. Przymierzam się też do direct extrudera ale to może dopiero jak ogarnę drukarkę taką jaka jest, choć flexa byłoby łatwiej drukować na direct.

z ciekawosci - zalapales sie na wysylke od razu? czy GB czeka na dostawe w polowie miecha?
w sumie to zaczyna mnie kusic by go sprobowac :P co prawda kusi tez tevo flash, ale za obecna cene >400$ (dualZ, 2100, blT) przy 235x235 to nie ma sensu

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Ostatnio zmieniony niedziela 05 sie 2018, 23:23 przez lesz, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sie 2018, 23:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Jeszcze nie wysłali, domówiłem jeszcze 3 apki X7 do tego ale to chyba inny magazyn :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 805
Lokalizacja: lubelskie
Ja zamowilem swojeo Endera 3 z GB 5 lipca przez pririty line.Czekalem 3 tygodnie (najpierw szedł z Honk Kongu do Niemiec a potem DHLem do Polski).Dostalem wersje z odlaczanym stolem także mozna łatwo zmienoc na szklo lub lustro aczkolwiek trafil mi sie prosty stół i nie zmienialem.Przy skladaniu nalezy dokrecic nakretki trzymajace stol do szyny Y bo fabrycznie sa slabo docisniete.Tne projekty Curą3.3.1 z profilem CR-10+ to - https://www.youtube.com/watch?time_cont ... mulfK775i0 .Wydruki wychadzą dobre nie ma sie za bardzo do czego przyczepic.Z odklejaniem od stolu tez nie mam problemow i nie stosuję żadnych wspomagaczy.Jedynie próba dokonczenie wydruku po zaniku napiecia w sieci nie zakonczyla sie sukcesem - nie wiem - moze sproboje jeszcze raz.Oprogramowanie drukarki - stockowe.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 19:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 357
Lokalizacja: wlkp
no GB ma juz wersje poprawiona z odlaczana powierzchnia do druku, ale trzeba czekac do polowy miecha (przynajmniej) na wysylke z CN
BG ma na stanie enderki, ale to starsze wersje z przyklejona (mocno) ww. powierzchnia :(

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sie 2018, 19:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
A jaką brałeś wysyłkę? Bo ja miałem do wyboru EU express i Europe Railway coś tam która była darmowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.