Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 03:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 29 lip 2018, 14:27 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 56
Lokalizacja: lubuskie
Witajcie

Proszę o pomoc. Latam "dronem" Quanum Nova Pro (APM 2.6) + Taranis qx7 (odbiornik rx8r). Proszę o pomoc, aby RSSI pokazywany był na obrazie w googlach (korzystam z minim OSD). Odbiornik z apm połączony jest w następujący sposób:

- ch1 w odbiorniku rx8r trzy przody (sygnał, +5, gnd) do apm ch1
- ch2-4 w odbiorniku rx8r wyprowadzone są tylko sygnały do apm ch2-4
- ch5 w odbiorniku rx8r trzy przody (sygnał, +5, gnd) do apm ch5
- ch6-8 w odbiorniku rx8r wyprowadzone są tylko sygnały do apm ch6-8

ogólnie wykorzystuje 6ch 1-4 sterowanie + ch5 (tryb lotu) + ch6 (sterowanie kamerą góra dół) więc ch7 i ch8 mam wolne i chciałbym przy ich pomocy wyprowadzić sygnał RSSI do APM. oglądałem wiele filmików, ale niestety z tym nie potrafię sobie poradzić. Jeżeli dobrze rozumiem do na ch8 w aparaturze jako źródło wybieram RSSI ale czy z odbiornika na ch8 wystarczy sam sygnał czy wyprowadzone muszą być 3 przewody (sygnał, +5 i GND) oraz czy ten ch8 z odbiornika rx8r ma być do ch8 w apm czy gdzie indziej podpięty?

A może jest inny sposób?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 19:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 56
Lokalizacja: lubuskie
Przepraszam za post pod postem, ale czy naprawdę na forum nie ma nikogo kto posiada odbiornik FrSky rx8r i jest w stanie powiedzieć czy możliwe jest wyciągnięcie sygnału RSSI i wyświetlenie na OSD? Czy może jest to niemożliwe?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Pewnie idzie go pobrać z zielonej diody, no chyba za latas z na opentx to wtedy można to programowo zrobić, jakiś autopilot jest?

Edit: doczytałem pierwszy post, najlepiej wpuścić rssi przez złącze ppm do apm-a ale to musiał by być konwerter z sbus na ppm po drodze

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Ostatnio zmieniony środa 15 sie 2018, 20:14 przez arek2081, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3856
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
W radiu ustawiasz RSSI na kanale 8, w APM mówisz, że RSSI jest na kanal 8 i tyle.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 20:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 56
Lokalizacja: lubuskie
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale mój zestaw to:
- "serce" drona to APM 2.6
- radio to Taranis QX7 (open TX)
W OSD tak myślałem ze rssi na ch8 tylko co w apm ustawić (RSSI_Chanel na 8?)? no i przede wszystkim to muszę kanał 8 dać w pełni? +5, gnd i sygnał tak?


Ostatnio zmieniony środa 15 sie 2018, 20:18 przez kiu86, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
No to będzie działać, tylko między odbiornik a kontroler trzeba konwerter sbus na ppm wstawić i apm musi być przestawiony na tryb ppm

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 20:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 56
Lokalizacja: lubuskie
arek2081 pisze:
No to będzie działać, tylko między odbiornik a kontroler trzeba konwerter sbus na ppm wstawić i apm musi być przestawiony na tryb ppm

mógłbyś powiedzieć coś więcej o co chodzi z tym konwerterem sbus na ppm? Czy to na wszystkie knały czy tylko na ch 8? No bo ja tego nie rozumiem od końca. Nie korzystam z sbus tylko jeżeli się nie mylę z sygnału PWM (1-8 ch) chyba że mylę i jest to PPM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6335
Lokalizacja: Polska
arek2081 pisze:
między odbiornik a kontroler trzeba konwerter sbus na ppm wstawić i apm musi być przestawiony na tryb ppm

Po co , skoro napisal ze podlaczony jest po PWM?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 20:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 56
Lokalizacja: lubuskie
Czyli rozumiem że wystarczy:
- kanał 8 z odbiornika do kanału 8 w APM podłączyć w pełni (+5V, GND, sygnał), oryginalnie był wyprowadzony tylko sygnał
- w APM ustawić "RSSI_Chanel" na 8 (czy coś jeszcze?)
- w minim OSD RSSI wybrać kanał 8

po takim ustawieniu powinienem uzyskać siłę sygnału RSSI na OSD?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sie 2018, 06:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
kiu86 pisze:
Czyli rozumiem że wystarczy:
- kanał 8 z odbiornika do kanału 8 w APM podłączyć w pełni (+5V, GND, sygnał), oryginalnie był wyprowadzony tylko sygnał
- w APM ustawić "RSSI_Chanel" na 8 (czy coś jeszcze?)
- w minim OSD RSSI wybrać kanał 8

po takim ustawieniu powinienem uzyskać siłę sygnału RSSI na OSD?



Wystarczy sam sygnał.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sie 2018, 18:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 56
Lokalizacja: lubuskie
w apm znalazłem tylko dwa "pola" dotyczące RSSI
RSSI PIN ustawione jest -1
RSSI RANGE ustawione jest 5

nie wiem czy dobrze znalazłem informację ale RSSI PIN nie wiem co to jest natomiast RSSI Range 3,3 lub 5 oznacza volty (zakres pracy sygnału RSSI powinno być 3,3 czy 5? przy linku frsky?

Czy coś jeszcze w APM odpowiada za RSSI bo nie znalazłem innych parametrów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sie 2018, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 875
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Yyy no tak, w apm-ie rssi podłącza się pod wejście analogowe, przynajmniej ja tak miałem jak używałem apm-a i wtedy wybierasz, 5 lub 3,3V w zależności jakie napięcie wysyła odbiornik. Albo puść bezpośrednio sygnał rssi na wejście osd i tam skalibruj.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sie 2018, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6335
Lokalizacja: Polska
kiu86 pisze:
Czy coś jeszcze w APM odpowiada za RSSI bo nie znalazłem innych parametrów

Ale po co chcesz cokolwiek ustawiac w APM? Chcesz to RSSI w APMie czy na OSD?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sie 2018, 20:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 56
Lokalizacja: lubuskie
Nie no RSSI chce na osd które czerpie informacje z portu telemetrii z APM więc myślałem, że w APM też coś trzeba ustawić, a nie tylko w OSD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.