Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 15 lis 2018, 14:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: sobota 15 wrz 2018, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6617
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
skoro i tak z obu stron hornet2 ma Arduino to właściwie zaden problem

Problemu by nie bylo gdyby hornet2 to Arduino ogarnial. On szuka gotowca...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Problemu by nie bylo gdyby hornet2 to Arduino ogarnial. On szuka gotowca...


Też mam takie wrażenie, no ale może to będzie jakaś motywacja?
ciekawe co sam zainteresowany na to ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 06:09 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
pawelsky pisze:
kuczy pisze:
skoro i tak z obu stron hornet2 ma Arduino to właściwie zaden problem

Problemu by nie bylo gdyby hornet2 to Arduino ogarnial. On szuka gotowca...


Co tam masz do ogarniania Arduino ? Przecież zasięg nie zależy od płytek modułu Arduino tylko od modułu nadajnika / odbiornika FM 433MHz . Na Alledrogo kupiłem jakąś nową wersję tego modułu . Jeśli wierzyć temu co piszą to powinno się na nim osiągnąć zasięg do 200m . Stara wersja miała 100-120 m zasięgu . No i teraz trzeba dobrać odpowiednia antenę .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 08:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6617
Lokalizacja: Polska
hornet2 pisze:
Co tam masz do ogarniania Arduino ?

To ze nie poradzisz sobie z przeprogramowaniem Arduino tak zeby dzialalo z modulami ktore proponuje Adrian.

hornet2 pisze:
Przecież zasięg nie zależy od płytek modułu Arduino

A gdzie Ty widzisz zeby ktos pisal ze zalezy?

hornet2 pisze:
Na Alledrogo kupiłem jakąś nową wersję tego modułu . Jeśli wierzyć temu co piszą to powinno się na nim osiągnąć zasięg do 200m.

A swistak siedzi i zawija w sreberka...
https://www.ebay.com/itm/1-Set-433Mhz-R ... 2440937769


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
hornet2 pisze:
zasięg nie zależy od płytek modułu Arduino

To prawda. Zależny jest od anten i napięcia zasilającego moduł nadawczy. Przy zasilaniu 12V i dobrych antenach może będziesz miał te 200m.

Jeszcze jedno twój egzemplaż ma 315 czy 433mhz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6617
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Przy zasilaniu 12V i dobrych antenach może będziesz miał te 200m.

Zapodanie 12V modulowi ktory ma w specyfikacji zasilanie 2.0-3.6V sie raczej dobrze nie skonczy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
Dotyczy pierwszego modułu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 16:00 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
Zainstalowałem antenę od stockowej kamery koptera Aosenma . Teraz to działa ! Przeszedłem ponad 150m i nadal miałem sygnał ! Antena jest wyprowadzona na zewnątrz obudowy koptera i przymocowana do nogi podwozia .


Obrazek

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
Gratuluję rozwiązania kolejnego problemu. :)
Czekam na następne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 wrz 2018, 16:18 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
Kopter stał na dachu samochodu a ja oddalałem się coraz bardziej z apką . Wyświetlacz apki pokazał ze jestem oddalony od koptera 154m . Bez problemu dawało się sterować gimbalem . Dalej brakło mi już miejsca . :mrgreen: Jest lekkie opóźnienie przesyłu sygnału na taką odległość . Ale to nic . Ważne że działa . Teraz sygnał jest bardzo mocny bo byłem po drugiej stronie bloku punktowca i nadal miałem sygnał . Przedtem ledwo przez dwie ściany żelbetowe się przebijał . Apka stała na balkonie a ja szedłem w koło bloku i cały czas był sygnał .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.