Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 15 lis 2018, 14:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 08 sie 2018, 13:43 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
PiotrSz pisze:
hornet2 pisze:
Czyli resetuję przyciskiem "Reset" i mogę programować na nowo ?

Reset służy do twardego resetu coś jak w komputerach.
Jak chcesz użyć arduino do nowych zastosować to wgrywasz po prostu nowy wsad i się bawisz czym innym.


Rozumiem . A jak wgrać te dodatki na płytki RECEIVER_GIMBAL.ino i TRANSMITTER_GIMBAL.ino ? Nie wiem czym otworzyć te dodatki ? RECEIVER_GIMBAL.ino i TRANSMITTER_GIMBAL.ino

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Ostatnio zmieniony środa 08 sie 2018, 14:04 przez hornet2, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6617
Lokalizacja: Polska
hornet2 pisze:
Zainstalowałem na kompie program Arduino 6.5.1.

A skad Ty wytrzasnales te wersje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 13:57 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
pawelsky pisze:
hornet2 pisze:
Zainstalowałem na kompie program Arduino 6.5.1.

A skad Ty wytrzasnales te wersje?


A którą zainstalować żeby to poszło ? Próbowałem zainstalować wersje 1.8.5 ale wyświetla się informacją że ta aplikacja nie będzie działać na moim kompie . Ja mam zainstalowanego Win 8.1 a ta aplikacją niby działa tylko na Win 10 .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6617
Lokalizacja: Polska
hornet2 pisze:
A którą zainstalować żeby to poszło ?

Ostatnia ktora zadziala na Twoim kompie. 6.5.1 to jakas dziwny wynalazek, chyba ze miales na mysli 1.6.5 :-)

Choc to dziwne co piszez, zeby 1.8.5 rzekomo miala niedzialac na win 8.1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 16:16 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
pawelsky pisze:
hornet2 pisze:
A którą zainstalować żeby to poszło ?

Ostatnia ktora zadziala na Twoim kompie. 6.5.1 to jakas dziwny wynalazek, chyba ze miales na mysli 1.6.5 :-)

Choc to dziwne co piszez, zeby 1.8.5 rzekomo miala niedzialac na win 8.1


Instaluje się i 1.6.5 i 1.8.5 ale co z tego ? Jak to jest puste


Obrazek

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6617
Lokalizacja: Polska
hornet2 pisze:
ale co z tego ? Jak to jest puste

Jak Worda otwierasz zeby w nim cos napisac to tez sie dziwisz ze jest puste?

hornet2 wez no Ty sie chlopie troche ogarnij i przeczytaj chocby jeden tutorial na temat uzywania Arduino, bo to rece doslownie opadaja...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 16:49 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
pawelsky pisze:
hornet2 pisze:
ale co z tego ? Jak to jest puste

Jak Worda otwierasz zeby w nim cos napisac to tez sie dziwisz ze jest puste?

hornet2 wez no Ty sie chlopie troche ogarnij i przeczytaj chocby jeden tutorial na temat uzywania Arduino, bo to rece doslownie opadaja...



Pobrałem pliki TRANSMITTER_GIMBAL ino i RECEIVER_GIMBAL ino. Zainstalowałem je w aplikacji Arduino 1.8.5 i dalej nic

Obrazek

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 09:30 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
Jak już wspominałem wcześniej dorabiałem w swoim kopterze zdalne sterowanie pochyłem kamery w gimbalu . Szukałem po internecie różnych rozwiązań . Właściwie znalazłem tylko jedno z wykorzystaniem modułu Arduino i modułu nadajnik /odbiornik RF 433MHz . Niby wszystko działa . Wcześniej miałem zamontowane te moduły RF Obrazek

Później wymieniłem je na te

Obrazek

W tamtych producent podawał max. zasięg 100-120m w tych do 200m . Te 200m by mi wystarczyło ale w rzeczywistości udało mi się osiągnąć max . zasięg bez zakłóceń 50m . Na sucho miałem zasięg grubo ponad 100m . Po zamontowaniu nadajnika do apki i odbiornika do koptera zasięg spadł o połowę . W kopterze są dwa ekrany z kilku warstw folii miedzianej osłaniające jeden elektronikę koptera drugi elektronikę GPS . Może to zakłóca antenę odbiornika ? Anteny mam zamontowane te które były w zestawie . Sprężynowe - krótsza w nadajniku , dłuższa w odbiorniku . W apce nadajnika mam zamontowaną wzdłużnie a w kopterze odbiornika w poprzek ( prostopadle do nadajnika ) .

Co zrobić by zwiększyć zasięg ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 964
Lokalizacja: Legnica
Choćby nawet dać anteny równolegle względem siebie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 789
Lokalizacja: Trzebnica
Tego typu nadajniki i odbiorniki działają max do 150m, taki ich już urok. Kiedyś robiłem na tych zestawach czujkę alarmową na czujce tuchu.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 10:54 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 930
Baqsthc pisze:
Choćby nawet dać anteny równolegle względem siebie.


Próbowałem różnych kombinacji . Niby najlepszy zasięg powinien być gdy są ustawione obie pionowo względem siebie . U mnie to się nie sprawdziło .Nie próbowałem jeszcze zamiast sprężynowej anteny w odbiorniku zastosować przewód i wyprowadzić go na zewnątrz obudowy koptera . Nie wiem czy to coś by zmieniło ? W innym temacie napisałem że wszystko działa . Bo działa tylko ten zasięg .

Jak bym miał wstawiać antenę z przewodu . To jaki zastosować przewód ? Drut czy plecionka ? Ekranowany czy może być bez ekranu ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 789
Lokalizacja: Trzebnica
Aby poprawić zasięg możesz spróbować zrobić antenę dookólną lub np: biquad (kierunkowa) z tym ze ta może być duża> Ja nie robiłem takich testów więc możesz być pierwszym.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 17:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
https://www.actuna.com/pl/anteny/357-an ... del-a.html

Tyle, że będzie to bardzo duże.
- a dlaczego nie możesz sterować "nomalnie" przez jakiś kanał w aparaturze RC ?

Czemu nie chcesz zastosować np tych modułów (tylko na 433, bo 900 u nas nielegalne):
https://www.banggood.com/500mW-3DR-Radi ... rehouse=CN

zamiast telemetrii prześlesz sobie cokolwiek przecież

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 17:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6617
Lokalizacja: Polska
Ja to bym sie raczej horneta2 spytal po co mnozy watki...
viewtopic.php?f=2&t=44801

Pozniej sie ludzie musza dopytywac bez sensu. Albo tlumaczyc po raz kolejny dlaczego na tych modulach wiekszego zasiegu nie osiagnie...

[MOD - scalone]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Pozniej sie ludzie musza dopytywac bez sensu. Albo tlumaczyc po raz kolejny


Dobra doczytałem - jakiś gotowiec bez innych kanałów w apce oprocz juz.istniejacych.
Ale wg mnie nie.zmienia to tego, ze mozna by sie pokusić o moduly telemetrii pixa , skoro i tak z obu stron hornet2 ma Arduino to właściwie zaden problem, a moze sobie i cos z drona na ziemię przesłać, chociażby napięcie baterii podlaczone przez zwykly dzielnik na A/C arduino w dronie, a na ziemi tani jak barszcz wyswietlacz LCD "z nokii" co by to pokazal, i mamy cos fajnego z zasiegiem ok 1km (jesli wierzyc specyfikacji na banggoodzie)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.