Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 paź 2018, 11:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 29 lip 2018, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
fragment opisu:
Transmit Power: 10mW

na tym forum ludzie latali 2 km na 1mW. :)

kolejny cytat:
Working voltage: DC5V
Quiescent Current: 4MA


Czyli nie jest ci potrzebna żadna przetwornica. Reszta pisze głupoty:)

Jedna dioda led bierze więcej prądu a nikt nie ma problemów z podłączaniem diodek:)


A jeżeli chcesz koniecznie z przetwornicą to ta z linku jest bardzo dobra do takich zastosowań. Dodaj tylko na wyjściu jakiś kondensator elektrolityczny rzdu 1000 - 3300uF.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lip 2018, 11:50 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
maxiiii pisze:
fragment opisu:
Transmit Power: 10mW

na tym forum ludzie latali 2 km na 1mW. :)

kolejny cytat:
Working voltage: DC5V
Quiescent Current: 4MA


Czyli nie jest ci potrzebna żadna przetwornica. Reszta pisze głupoty:)

Jedna dioda led bierze więcej prądu a nikt nie ma problemów z podłączaniem diodek:)


A jeżeli chcesz koniecznie z przetwornicą to ta z linku jest bardzo dobra do takich zastosowań. Dodaj tylko na wyjściu jakiś kondensator elektrolityczny rzdu 1000 - 3300uF.


Zastanawiam czy rozbierać kopter czy nie ? Gdybym umieszczał płytkę wewnątrz koptera to na pewno by się znalazło na jakimś gnieździe napięcie 5V . Wtedy można by zasilić płytkę bez regulatora . W apce będzie potrzebny regulator . Jest zasilana 6szt. aku NiMH . Nie chcę robić takich kombinacji jak gościu na filmie .

Obrazek

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lip 2018, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6551
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
nie jest ci potrzebna żadna przetwornica. Reszta pisze głupoty:)

Dla Ciebie to glupoty bo po prostu za malo w zyciu widziales i nie spotkales np. plytki w ktorych samo podlaczenie 12V wywala w kosmos tantala, bo chinczyk przyoszczedzil i wlutowal takie na nizsze napiecie. Przez moje rece przewinelo sie takich Pro Mini pewnie ze dwie setki i rozne ciekawe przypadki widzialem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lip 2018, 11:59 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
pawelsky pisze:
maxiiii pisze:
nie jest ci potrzebna żadna przetwornica. Reszta pisze głupoty:)

Dla Ciebie to glupoty bo po prostu za malo w zyciu widziales i nie spotkales np. plytki w ktorych samo podlaczenie 12V wywala w kosmos tantala, bo chinczyk przyoszczedzil i wlutowal takie na nizsze napiecie. Przez moje rece przewinelo sie takich Pro Mini pewnie ze dwie setki i rozne ciekawe przypadki widzialem...


W takim razie co byś mi doradził ? Gdybym zdecydował się na schowanie płytki wewnątrz koptera a znalazłbym gniazdo z napięciem 5V . Musiałbym sprawdzić to które pokazuje gościu na filmie . Ale czy wtedy byłby potrzebny regulator ?

Obrazek

Który byś polecił z tych regulatorów ? Ten ? https://allegro.pl/przetwornica-dc-dc-s ... 55465.html Czy ten ? https://allegro.pl/przetwornica-step-up ... YmQ0ZGY%3D Czy obojętnie który ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lip 2018, 12:40 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 218
Druga przetwornica jest step-up, czyli podwyższająca napięcie, takiej chyba nie potrzebujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lip 2018, 12:58 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
Lech55 pisze:
Druga przetwornica jest step-up, czyli podwyższająca napięcie, takiej chyba nie potrzebujesz.


Masz rację ta druga podwyższa napięcie . Czyli ta z pierwszego linku .

W porządku, na Allegro zamówienie złożone :

https://allegro.pl/arduino-pro-mini-atm ... 58203.html x2szt.
https://allegro.pl/przewody-zensko-zens ... 64481.html x1szt.
https://allegro.pl/potencjometr-obrotow ... 57758.html x1szt.
https://allegro.pl/galka-potencjometru- ... 78707.html x1szt.
https://allegro.pl/przetwornica-dc-dc-s ... 44434.html x2szt.

Chyba wszystko co potrzeba ? Nadajnik i odbiornik 433MHz kupiłem wcześniej w Aliexpress .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 18:45 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
Obrazek

Jaką antenę zewnętrzną zamontować do tych płytek ? Drut nawojowy miedziany zwinięty w spiralę o długości 17cm wystarczy ? Jaka średnica drutu ? 0,5- 0,8mm ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 sie 2018, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
16,4cm 0.8mm zwykły drut od migomatu nie skręcany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 14:50 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
maxiiii pisze:
16,4cm 0.8mm zwykły drut od migomatu nie skręcany.


Dlaczego nie może być skręcony ? Zamierzałem drut nawojowy skręcić w spiralę . Wszystkie bebechy Arduino chcę wcisnąć do wewnątrz apki i koptera tak by nic z zewnątrz nie było widać . A w jednym i drugim za wiele miejsca nie ma .

Zrobiłem coś takiego :

Obrazek

Mam jeszcze pytanie odnośnie połączenia płytki odbiornika z płytką Arduino . Te środkowe dwa piny zaznaczone na czerwono chyba nie mają być ze sobą połączone ? Trzeci pin ma być wolny ?

Obrazek

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Znowu kombinujesz :).
Na takich antenkach będziesz miał bardzo kiepski zasięg;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 09:19 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
Na czym zrobić zdalne sterowanie do gimbala by był zasięg ok.400m ? Te Arduino w najlepszym wypadku by miało do 200m.

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 13:20 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
Czy płytkę Arduino można zaprogramować tylko raz ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 13:28 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 202
Lokalizacja: Bytom
Nie. Można ją programować wielokrotnie.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 13:31 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 921
Docent pisze:
Nie. Można ją programować wielokrotnie.


Czyli resetuję przyciskiem "Reset" i mogę programować na nowo ? Od rana motam się z tym Arduino i praktycznie utknąłem w miejscu . Zainstalowałem na kompie program Arduino 6.5.1. Program zainstalował się na obu płytkach pomyślnie . Tylko że nic nie chce działać . Dopiero później dopatrzyłem się że trzeba zainstalować dodatki ( nie ma tego na filmie ) osobny dla nadajnika i osobny dla odbiornika . Chodzi o te dodatki RECEIVER_GIMBAL.ino i TRANSMITTER_GIMBAL.ino . Jak to zainstalować na płytkach ? Czym to otworzyć ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Ostatnio zmieniony środa 08 sie 2018, 13:42 przez hornet2, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3237
Lokalizacja: Olsztyn
hornet2 pisze:
Czyli resetuję przyciskiem "Reset" i mogę programować na nowo ?

Reset służy do twardego resetu coś jak w komputerach.
Jak chcesz użyć arduino do nowych zastosować to wgrywasz po prostu nowy wsad i się bawisz czym innym.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.