Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 gru 2018, 23:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 06 cze 2018, 17:50 
Offline

Rejestracja: środa 28 mar 2018, 17:21
Posty: 8
Lokalizacja: Gdańsk
Cześć. Akumulator został zanadto rozładowany i jego sterownik go "uśmiercił". Dron się z nim uruchamia ale wyświetla komunikat, że bateria jest "undervoltage time of 1". Napięcia na poszczególnych ogniwach miały 3.2V więc uważam, że można spróbować uratować.
Siedzi tam eeprom SH79F329AX w obudowie TSSOP38. Wiecie może jakim programatorem mogę go zaprogramować? Jaki wsad? Znalazłem jego datasheet ale po chińsku i niewiele idzie zrozumieć.
Pozdrawiam

PS. Sztuczka z odpinaniem złącza balansera działa i pozwala tylko naładować aku do pełna ale dron dalej widzi flage "undervoltage" i nie startuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 cze 2018, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6665
Lokalizacja: Polska
Konrad_ pisze:
Siedzi tam eeprom SH79F329AX w obudowie TSSOP38.

To nie EEPROM tylko kontroler do baterii.

Konrad_ pisze:
Znalazłem jego datasheet ale po chińsku i niewiele idzie zrozumieć.

To dlaczego nie uzyjesz Google Translate?

Zapewne bedziesz musial sie zaopatrzyc w interfejs SMBus i pogadac z nim poprzez SmartBatteryTools.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 13:32 
Offline

Rejestracja: sobota 07 paź 2017, 09:46
Posty: 31
Ja kombinowałem z baterią z phantoma 3 bo niechciała się ładować, najprawdopodobniej była rozładowana do zera. Po róznych próbach i kombinacjach naładowałem ją do pełna ale w nocy sama zapaliła się, spalona pufa, kupa dymu i przez tydzień smierdziało w domu dobrze że się obudziłem i wywaliłem ją na pole. Dla mnie nauczka żeby nie kombinować z czymś takim tylko lepiej kupić nową lub używkę ale sprawną. pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 12:04 
Offline

Rejestracja: środa 28 mar 2018, 17:21
Posty: 8
Lokalizacja: Gdańsk
ogi18 bardzo mądrze napisałeś. Nie można kombinować/ryzykować z ogniwami lipo które zostały rozładowane do 0V. Po ich wzbudzeniu jak sam już wiesz puchną i się zapalają. Moje ogniwa zostały rozładowane przez drona do napięcia 3.2V. Dron ma z tego co doczytałem zabezpieczenie do 3.6 V.
I wedle tego soft deaktywował baterię. Ale z doświadczenia i literatury wiem, że 3.2V na ogniwo nie powoduje usterki. Baterię poprzez sztuczkę z wypięciem balansera naładowałem z miesiąc temu do pełna i w takim stanie jest do dnia dzisiejszego. Nadal szukam patentu na jej aktywację, trochę szkoda mi wkładać ją jak zasilanie do wkrętarki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3921
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A wiesz, że LiPo nie należy trzymać w pełni naładowanych?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 14:42 
Offline

Rejestracja: środa 28 mar 2018, 17:21
Posty: 8
Lokalizacja: Gdańsk
Przypominam, że baterie do Mi Drone są "inteligentne". Same rozładowuje się do stanu "Storage". Dlatego należy pamiętać o naładowaniu ich dzień przed planowanym lotem ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3921
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
hmmm naładowałes naokoło, kontroler ci nie działa wiec skad wiesz, ze jest na storage?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 14:58 
Offline

Rejestracja: środa 28 mar 2018, 17:21
Posty: 8
Lokalizacja: Gdańsk
Bo mam multimetr i nie tylko ;) I nie naładowałem "na około" tylko poprzez sterownik akumulator. A sam stan AKU monitorowałem w dronie poprzez aplikację producenta. I dlatego też wiedziałem jaki jest stan naładowania tzn. Volty, Ampery i Ohmy. Nie zakładaj proszę, że jak ktoś ma 5 postów to się nie zna i jak czegoś nie napisał to znaczy, że nie zrobił. Pozdrawia elektronik zawodowy.
BTW - po Twoich pytaniach wnioskuję, że nie masz do czynienia na co dzień z MiDrone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3921
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Nie, nie mam.
Ale skoro kontroler baterii pokazuje ci stan naładowania to nie rozumiem problemu.

BTW. Nie patrzę na ilość postów

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.