Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 maja 2018, 17:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 17 maja 2018, 07:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
Niby prosty temat, ale dostajemy zaskakująco sporo pytań z tym związanych. Dlatego popełniłem niniejszy artykuł:

https://77hobby.pl/kalibracja-akumulato ... -n-43.html

Obrazek

Mam nadzieję, że przydatny.

Jak zwykle wszelkie uwagi mile widziane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 08:28 
Offline

Rejestracja: sobota 09 sty 2016, 13:20
Posty: 42
Lokalizacja: Warszawa
Czy pomiar napięcia na pinach zasilających moduł nadawczy bez podłączonego modułu nadawczego jest dobry? Działający moduł pracujący z mocą kilkunastu-kilkudziesięciu W wprowadzi dodatkowy spadek napięcia. A raczej nie latamy bez modułu ;)

Poza tym czemu na pinach? Nas interesuje napięcie baterii pod obciążeniem, a nie napięcie gdzieś w układzie. Sam układ mierzacy napięcie tez pewnie jest wpięty gdzieś na ścieżce, być może nawet na jakimś dzielniku. Kalibracja to powiedzenie radiu "hej, to co właśnie zmierzyłaś jako X Volt odpowiada napięciu baterii Y Volt, wprowadź sobie poprawkę, żeby wyświetlać rzeczywiste napięcie i odpowiednio zapalić alarm".

Według mnie poprawnym miejscem mierzenia napięcia do kalibracji jest - po włączeniu aparatury z włączonym modułem nadawczym - np wtyk balancera jeśli bateria go ma. A jeśli nie ma, to można na potrzeby kalibracji użyć rozdzielacza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5972
Lokalizacja: Polska
morel pisze:
Czy pomiar napięcia na pinach zasilających moduł nadawczy bez podłączonego modułu nadawczego jest dobry?

Tak

morel pisze:
Działający moduł pracujący z mocą kilkunastu-kilkudziesięciu W wprowadzi dodatkowy spadek napięcia. A raczej nie latamy bez modułu ;)

Pomijajac fakt ze aparatury FrySky maja modul wbudowany, nie ma wiekszego znaczenia czy masz podlaczony modul zewnetrzny czy nie. Wazne zeby faktyczne zmierzone napiecie w danym momencie pokrywalo sie z tym wyswietlanym przez radio.

morel pisze:
Poza tym czemu na pinach?

A czemu nie? Masz na nich dokladnie to samo napiecie co na zaciskach baterii. Jak Ci to nie lezy w artukule masz podany alternatywny punkt pomiaru, ale cos czuje ze go do konca nie przeczytales ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
pawelsky pisze:
A czemu nie? Masz na nich dokladnie to samo napiecie co na zaciskach baterii. Jak Ci to nie lezy w artukule masz podany alternatywny punkt pomiaru, ale cos czuje ze go do konca nie przeczytales ;-)


Plus np. Horusy mają baterię nie tak łatwo dostępną, a nie każdy lubi / chce bawić się w otwieranie radia (i jeszcze kombinowanie z rozdzielaczem, bo standardowe baterie Horusów czy Taranisów nie mają balansera) tylko po to, żeby zmierzyć napięcie akumulatora.

Na pinach gniazda modułów jest po prostu wygodnie :).


Ostatnio zmieniony czwartek 17 maja 2018, 10:22 przez mak, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 10:22 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 175
Lokalizacja: Bytom
Sprawdziłem oba rozwiązania (Taranis QX7). Pomiar na pinach wtyczki balansera i pinach w radiu różnił się o 0.3V. Pomiar wykonałem miernikiem UNI-T UT71A. Dla napięcia pakietu 8.0V zmierzonego we wtyczce balansera, na pinach nadajnika wyniósł 7.7V. Wydaje mi się, że jednak jest jakiś spadek napięcia na złączu pinowym dla zewnętrznych modułów.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 10:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 87
Lokalizacja: Złotokłos
Docent pisze:
Sprawdziłem oba rozwiązania (Taranis QX7). Pomiar na pinach wtyczki balansera i pinach w radiu różnił się o 0.3V. Pomiar wykonałem miernikiem UNI-T UT71A. Dla napięcia pakietu 8.0V zmierzonego we wtyczce balansera, na pinach nadajnika wyniósł 7.7V. Wydaje mi się, że jednak jest jakiś spadek napięcia na złączu pinowym dla zewnętrznych modułów.


Zasilanie na tym pinie jest sterowane, zapewne jakimś elementem półprzewodnikowym, więc minimalna różnica będzie. Sprawdzałem na kilku modelach oraz egzemplarzach, i nigdy nie miałem różnicy większej niż 0.1V. Mierzone miernikiem widocznym na zdjęciu. Dodatkowo różnica jest zawsze w bezpieczną stronę (nie spowoduje zbyt późnego wyzwolenia alarmu). Biorąc powyższe pod uwagę + wygoda pomiaru = taką metodę stosuję i polecam. Ale faktycznie, najdokładniejszy pomiar będzie bezpośrednio na zaciskach akumulatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.