Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 15 paź 2018, 10:01


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: środa 16 maja 2018, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8679
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Czesto mam wypady i na 8-12h po górach czy to pieszo, czy na rowerze bez dostępu do gniazdka i widzę w tym duży sens.

Do air jeśli jeszcze nie ma, to zaraz coś wymyśla.
Jest hub podstawka na 4 baterie od dji, można coś z tym pokombinować, jak ktoś się zna.

A jak macie tyle samozaparcia i możliwość zaprojektowania i wydrukowania, to jeszcze lepiej.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11841
Lokalizacja: Mikoszewo
dronfly pisze:
Reasumując, jako totalny laik myślałem że baterię podładuję bez problemu powerbankiem, że będzie trochę wolniej niż z sieci ale uda się.

Da się tylko to nieekonomiczne bo sporo tracisz na podbijaniu napięcia. Wolniej niż z sieci teoretycznie być nie musi bo nie musisz się chwytać za wynalazek używany przez Adriana tylko możesz taki wysmażyć samemu przykładowo biorąc coś takiego http://allegro.pl/przetwornica-step-up- ... 63218.html
6A czyli z okładem do tych potrzeb i bez problemu z 5V zrobi ci te 13,2V. W praktyce nie będzie tak różowo bo jest wąskie gardło w tym układzie czyli wydajność twojego powerbanku który za nic w świecie nie poda więcej niż 2A

EDIT

Adrián pisze:
Jest hub podstawka na 4 baterie od dji, można coś z tym pokombinować, jak ktoś się zna.

Tu nie bardzo jest co się znać. Ten hub to, jak dobrze zrozumiałem opis, swego rodzaju aktywny rozdzielacz który po podłączeniu standardowej ładowarki pompuje kolejno zapięte na nim baterie. Jak chcesz z tego zrobić urządzenie mobilne to na zaciski gdzie zapinasz standardową ładowarkę podajesz napięcie ze zrobionego przez siebie powerbanku (czy to z Li-Ionów czy to ze starego LiPo 4s) który na wyjściu zamiast 5V będzie miał 13,2V czyli de facto wracamy do poprzedniej propozycji:

Verid pisze:
Jak już rozwiązanie ala powerbank to wziąć nawet stłamszone aku 4s dużej pojemności (duże C w tym przypadku nie będzie potrzebne więc dlatego piszę że może być trochę przydeptane) i do tego dwie przetwornice - jedna na 13,2V dla pakietu napędowego a druga na 5V dla wszystkiego innego co będziesz miał fantazję nakarmić.


Jedyny kłopot na obecną chwilę jakiego się spodziewam to niedostępność złącza pasującego do baterii AIRa czyli konieczna by była jakaś rzeźba.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8679
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Złącza można wziąć z jakiegoś taniego zestawu z ładowarki samochodowej, lub czegoś podobnego.
Do sparka były już osobne, do air pewnie na Ali też się pojawią. Kwestia czasu.

Obrazek

Tak wygląda hub na 4 baterie

Obrazek

Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 04:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11841
Lokalizacja: Mikoszewo
Adrián pisze:
Złącza można wziąć z jakiegoś taniego zestawu z ładowarki samochodowej,

No tylko to nie ma najmniejszego ekonomicznego uzasadnienia. Jak już masz ładowarkę samochodową to wystarczy bezpośrednio do niej podpiąć pakiet/akku i masz powerbank zdolny nie tylko naładować baterię napędową ale i podładować wszystko co jest karmione z USB.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 13:51 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 110
Lokalizacja: Kraków
Dokładnie - jaki sens ma noszenie dodatkowej baterii do doładowania innej baterii(od mavica) gdy czas naładowania rośnie niebotycznie...... - lepiej zainwestować w dodatkowe accu do mavica...
Chyba że planujesz jakiś wypad wielodniowy w dzicz totalną, wtedy jakiś solar z buforem itp - ale to też ma swoje ograniczenia czasowe, oraz jest to też zależne jaką mobilność przewidujesz.....
Generalnie nie oszukasz fizyki i prawa zachowania energii a w warunkach realnych więcej trzeba włożyć niż się uzyskuje :)

_________________
SUPRA, Inferno 2550kv, DYSf4PROv2, Unify pro race hv
SUPRA, F40IIPro 2600kV, BF3,Unify pro race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 16:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 maja 2018, 09:46
Posty: 15
Lokalizacja: Toruń
Czy jeśli zakupię baterię do mavica (319 zł), to może ona sobie leżeć w szafie nieużywana (na czarną godzinę) ? Ew. od czasu do czasu zabiorę ją na większą eskapadę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8679
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak będziesz przestrzegał tego co w instrukcji, to może sobie leżeć.

Poczytaj szczególnie o hibernacji.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 18:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 maja 2018, 09:46
Posty: 15
Lokalizacja: Toruń
Przestrzegał? Wydaję ponad 3 stówy na baterię, ponoć "inteligentną". Pytałem, czy jeśli użyję od czasu do czasu czy będzie problem, czy opłaca się kupować czwartą czy lepiej po prostu poczekać aż jedna z trzech ulegnie znacznemu pogorszeniu? Gdyby powerbank zadziałał tak jak chciałem, to nie byłoby w ogóle pytania, bo podładowywałbym jedną z trzech które posiadam, w terenie i po problemie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Adrian ci odpowiedział więc się nie unoś, a 300zł za pakiet to nic specjalnego.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8679
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
"Inteligentna" ponoć jest, ale nie idiotoodporna, więc trzeba przeczytać instrukcję raptem 3 strony, z czego jedno, dwa zdania o hibernacji i się do niej stosować jak nie ma to być, tylko jednorazowa bateria.
To czy kosztuje 300 czy 1000 zł z niczego Cię nie zwalnia, a na pewno nie z myślenia.

Ale mając kopter, na pewno już ją przeczytałeś, więc nie wiem w czym problem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 19:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 maja 2018, 09:46
Posty: 15
Lokalizacja: Toruń
Przeczytałem i zrozumiałem tyle że bateria po kilku dniach nieużywania sama "schodzi" do poziomu 50-60%. Wiem, że w trakcie użytkowania nie powinienem jej rozładować poniżej 5% (nie wiem jeszcze gdzie ustawić aby dopiero przy 5% dron sam lądował gdziekolwiek się znajdzie) i czy te 5% to nie będzie zbyt mało, czyli w praktyce nigdy nie powinienem schodzić poniżej np. 10% (zanim kupiłem drona byłem przekonany że mogę nawet lądować jak będzie 2% i że to jeszcze kilkadziesiąt sekund aż dron się po prostu wyłączy).

Nie wiem natomiast, czy mogę ją mieć naładowaną do 100% i trzymać zamontowaną w dronie. Wydaje mi się że mogę i że po kilkunastu dniach bateria przejdzie w stan hibernacji i będzie mieć jakieś 60% naładowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11841
Lokalizacja: Mikoszewo
dronfly pisze:
Przestrzegał? Wydaję ponad 3 stówy na baterię, ponoć "inteligentną"

I w związku z tym że wydajesz ponad 3 stówy, w twoim najlepszym interesie jest przestrzegać bo jak sam wspomniałeś bateria jest inteligentna "ponoć".
dronfly pisze:
Nie wiem natomiast, czy mogę

Mogę. Bateria nie wie gdzie ją przechowujesz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.