Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 26 maja 2018, 22:34


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 18:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 maja 2018, 22:18
Posty: 4
Lokalizacja: WLOCLAWEK
Czesc, na forum jestem od jakiegos czasu, gdyz chcialem zdobyc tajniki wiedzy opierajac sie na innych forumowiczac. Buduje 250 quada. Zestaw to;
-standardowa rama 250
-CC3D
- SILNIKI RACESTAR 2300KV 2205
-REGULATORY Favourite Littlebee 30A 2-6s
-plyta zasilajaca MATEK 4X25A, 5V, 12V dodatkowo do kontrolera.
-pakiety 4s 1800mah
-smigla RACESTAR 5X5041X3
Mial byc sredniej wielkosci maluch z moca goliata ale nie lata tak jakbym chcial.
I otoz mam problem, moze blachy dla co niektorych jednak dla mnie nowicjusza, ktoremu nie ma kto fizycznie pokazac, a zostaja tylko internetowe stronki to ciezki orzech. Zlozylem drona wstepnie i przy pierwszym locie zrobil mi numer i wykrecil sie na plecy i poszedl w glebe. Nie jest jak na YT, ze skladasz i lata jak zaczarowany:)
Mam kilka pytan.
1. Otoz na ile Hz powinno sie nustawic esc by jak najlepiej latal???
2. Mam problem z throttle, otoz ustawilem zakres od 1000 do 1900, neutral tak na 1400, i w momencie nkiedy startuje uruchamiaja mi sie silniki na ustawionym zakresien obrotow, a w momencien przekroczenia progu neutralnego dron mi drastycznie przyspiesza z obrotami. Jak zrobic zeby to plynnie dzialalo tak jak np w dji phantom itp. Bo tak wychodzi jakby w jwdnej chwili dron mial mi skoczyc w powietrze.
3. Dorzuce film na wieczor bo nie chce mi sie zaladowac teraz i powiecie mi co jest wedlug was nie tak, rozbebeszylem go ponownie i chcialbym w koncu sobie polatac ta zabawka. Chyba, ze ktos jest z Bydgoszczy i pomoze mi w rozkminieniu tematu, co by mi niezmiernie rozjasnilo sprawe.
Uzywam Libre pilot;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 20:49 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
Wywala się na plecy z powody błędnie założonych śmigieł lub żle ustawionej orientacji FC - zwykle jest przekręcony o 90 stopni, po to by było wygodne dojście do usb.
ad1 zależy od protokołu
ad2 hę? nie powinno być to middle? Przyśpieszenie może wynikać dodatkowo ze złej kalibracji akcelerometru/gyro, lub patrz punkt 1. Kalibrowałeś ESC ?

_________________
SUPRA, F40Pro 2400kv, DYSf4PROv2, Unify pro race hv
SUPRA, F40IIPro 2600kV, BF3,Unify pro race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 21:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 maja 2018, 22:18
Posty: 4
Lokalizacja: WLOCLAWEK
Silniki i smigla zrobione zgodnie ze standardowymi zalozeniami quada X.
CC3D zalozone zgodnie ze "strzalka" skierowana w przod drona, na obudowie, na przechylenia horyzontu na libre pilot pokazuje normanie.
Kalibrowalem gyro na libre pilot chyba ze jeszcze inaczej mozna go skalibrowac???
Moze ja cos zle robie i wychodzi czeski blad. Na forum nic podobnego nie znlazlem, ale szukam dalej.
Protokol mam na 490hz ustawiony.
Ogolnienwykrylem esc ze mi przerywa prace ciagla silnika, niewazne jaki silnik podlacze dziala podobnie, wymienie wadliwa czesc i czekam nannowy silnik bo ten mi sie nadpalil. Ale czy to moze byc to???
Dzieki za podpowiedz mala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 15:58 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
tak, to też mogła być kwestia wadliwego esc/silnika

_________________
SUPRA, F40Pro 2400kv, DYSf4PROv2, Unify pro race hv
SUPRA, F40IIPro 2600kV, BF3,Unify pro race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 16:05 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
sprawdź czy silnik 1 to silnik 1 itp, bo czasem czeski błąd się wkrada...

_________________
SUPRA, F40Pro 2400kv, DYSf4PROv2, Unify pro race hv
SUPRA, F40IIPro 2600kV, BF3,Unify pro race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 467
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
CC3D trochę bardzo stary jest :-/ zakres throttle powinien być 1000-2000 z mid pointem 1500. Najlepiej wymienić fc na coś nowszego z procesorem F4 ;-)
(btw mcrakus w podpisie masz błąd, nie ma unify pro race kv, jest hv :-P )

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 15:30 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
majk99 :-P, zmieniałem opis wieczorem i trochę byłem chyba zmęczony(ponad 30 pakietów) - albo muszę iść do okulisty :-P.

JACOBS:Powiedzenie że CC3D jest trochę stary to delikatny eufenizm...., nie mniej jednak gro artykułów typu zbuduj swojego pierwszego drona w j.pol powstała ze 2-3 lata temu i dalej funkcjonuje, a świat oraz my poszliśmy do przodu... tylko że nikt u nas nie pokusił się o usuniecie historii i stworzenie jakiś świeższych poradników.
Swego czasu też latałem na cc3d i PWM a potem oneshot 125 - zresztą nadal trzymam jakiś stary - z sentymentu oraz że jest chyba niesprzedawalny - może kiedyś jakieś małe skrzydełko na nim złożę :).
Generalnie quad z pewnymi zastrzeżeniami na CC3D też może cieszyć i spełniać swoją rolę, póki jednak masz rozbebeszonego quada zgodnie z radą majka można się zastanowić czy nie zainwestować w nowy FC - coś opartego na F4, albo prostego omnibusa z osd (taniej) albo w ogóle pójść w kierunku 4in1 trochę drożej, ale wtedy płytka zasilająca nie jest potrzebna.
Pozwoli Ci to korzystanie oprogramowania typu BF(obecna wersja 3.3) lub czegoś innego co jest rozwijane, dostęp do nowych protokołów (np DSHOT o ile wersja twoich regulatorów to obsługuje) + kilka innych rzeczy których cc3d(F1) już nie obsłuży....

_________________
SUPRA, F40Pro 2400kv, DYSf4PROv2, Unify pro race hv
SUPRA, F40IIPro 2600kV, BF3,Unify pro race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3774
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Koledzy mają rację zamów sobie nowe FC, ale żeby nie mieć problemów to jakiś MATEK F4 albo F7. (a nie chińskiego trolejbusa gdzie potem będziesz kombinował jaka to wersja i gdzie co jest)
Zanim dojdzie poskłądaj to co masz. Na początek zainstaluj betaflight i włącz oneshot 125. Posprawdzaj 3x silniki (numer i kierunek). Radio ustaw zakres 1000-2000, środek 1500.
Jaki masz odbiornik? Podłącz go najlepiej po sbus.
Oswoisz się z tym co jest, copter będzie latał przyzwoicie na domyślnych ustawieniach. Parę razy go rozbijesz i jak dojdzie nowe FC to będziesz się orientował co i jak.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 15:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 maja 2018, 22:18
Posty: 4
Lokalizacja: WLOCLAWEK
Dziekuje za podpowiedzi:) ogolnie tak macie racje, cc3d jest juz sedziwego wieku, ale jako "taczka" do nauki konfigurowania sie super nadaje i nie bedzie szkoda jak sie wysypie po powaznym krecie. Ale fakt poszukam u "my frend-a " na pewnym portalu;) i zamowie z Chin.
Ogolnie chwilowo przekladam bardziej odporne silniki czyli Robbe Roxxy 2827-34 natrafila mi sie okazja na olx i kupilem 4 za smieszna cene 50;) Odnosnie throttle. Na Libre pilot dziala mi plynnie silniki ladnie sie wkrecaja na obroty. A jak uzbrojenz poziomu radia to z obrotow poczatkowych jak przechodze do poziomu 1500 nagle mam taki skok obrotow
4in1 fajne ale jak siadzie jeden to niebtrzeba calego kompletu wymieniac????
Ogolnie juz plynie z chin rama 215:D i na niej bede chciec bawic juz sie w odchudzanie;)


Ostatnio zmieniony czwartek 17 maja 2018, 15:43 przez JACOBS, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 15:42 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
Sorki,nie chodziło mi 4in1 ESC, bardziej chodziło mi FC ++ FLASH+ OSD + PDB + Curr meter do 6s, wtedy odpada Ci płytka z PDB, ESC preferuję oddzielnie - jak się jeden zjara to nie trzeba kombinować, tylko wymienia się uszkodzony.

_________________
SUPRA, F40Pro 2400kv, DYSf4PROv2, Unify pro race hv
SUPRA, F40IIPro 2600kV, BF3,Unify pro race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3774
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Zmień tego librepilota

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 13:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 13 maja 2018, 22:18
Posty: 4
Lokalizacja: WLOCLAWEK
Optima 9 odbiornik mam, a z matek ta wersja fc jest okey???
https://m.aliexpress.com/item/328494125 ... PUQAvD_BwE

https://m.aliexpress.com/item/328593179 ... PUQAvD_BwE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3774
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
CTR jest jak najbardziej ok, zobacz na BG czy nie będzie taniej z kodem typu affiliate6 albo toysho albo toyho

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.