Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 10:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 31 maja 2018, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 359
Lokalizacja: Warszawa
W jaki sposób osd odczytuje wartość RSSI ? Podłączyłem sygnał rssi w postaci analogowej (odbiornik RC - Frsky X6R) do pinu 103 Pixa (SBUS), skonfigurowałem wszystko jak należy w MissionPlanerze i na OSD mam wartość 05.
W oknie HUD MissionPlanera wybieram user items -> rxrssi i tutaj pojawia się poprawna wartość rssi. Trochę pływa więc muszę dodać filtr RC.
Jakiś pomysł jak można to rozwiązać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 maja 2018, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Musisz skalibrować zakres RSSI w menu OSD->ustawienia serwisowe->kalibracja RSSI. jak MP pokazuje RSSI prawidłowo, to OSD tez musi :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 07:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 359
Lokalizacja: Warszawa
Po kalibracji wszystko działa jak należy. Dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 08:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Z jakim kontrolerem lotu używasz OSD? To jest multirotor czy samolot?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 12:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 359
Lokalizacja: Warszawa
Pixhawk PX4 i multirotor.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Czekam w takim razie na opinie i ewentualne sugestie. Znalazłem jeszcze problem z naliczaniem łącznego czasu wszystkich lotów, więc niebawem będzie beta9

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 359
Lokalizacja: Warszawa
Po weekendowym lataniu znalazłem dwa błędy.
1. Nie działa "strzałka" wskazująca kierunek "do domu",
2. Wartość Throtle jest źle wyświetlana (wymaga kalibracji podobnie jak rssi ?)

Oba powyższe zaznaczone są na screenie kolorem czerwonym.
error.jpg
error.jpg [ 246.49 KiB | Przeglądany 664 razy ]


Sugestia: pomyśl aby zmienić projekt płytki OSD. Do współpracy z autopilotem jest super ale jako samodzielne OSD jest trochę za duże.
Jest kilka niepotrzebnych czyt. nie używanych portów które spokojnie można byłoby usunąć lub zastąpić innymi, mniejszymi złączami.
Wielkość płytki OSD przeszkadza zwłaszcza w mniejszych latadłach ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 08:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
dziękuję za testy.
Masz w ustawieniach serwisowych wybrany jako źródło kursu "GPS", ustaw "magnetometr/ext".
Dla multirotorów powinienem zmieniać to bez pytania na magnetometr, bo wiadomo że toto głównie wisi w miejscu i GPS pokazuje wtedy przypadkowy kurs.

Monitor kanałów muszę poprawić (coś nie tak z odczytem przypisania kanałów z FC/Pixhawk).
Obejściem jest użycie w monitorze kanałów bezpośredniego numeru kanału RC zamiast symbolicznej nazwy "throttle"

jak OSD spodoba się użytkownikom APM/Pixhawk wtedy można miniaturyzować.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Nowa wersja firmware 2.62 Beta9 jest gotowa!
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Trochę błędów poprawionych, trochę funkcji usprawnionych, nawet coś tam z listy "do zrobienia" udało się dodać :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 cze 2018, 22:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Nowa wersja firmware 2.62rc1 (kandydat na wersję produkcyjną) jest gotowy! wiecej informacji i link do pobrania tutaj:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 paź 2018, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Nowa wersja 2.63rc2 (release candidate) przeszła testy i jest gotowa do pobrania. Więcej informacji tutaj:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 00:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
@Zbig
mam pytanie odnośnie funkcjonalności OSD z Mavlinkiem:

PIX ma możliwość pokazywania siły wiatru i jego kierunku w tandemie OSD&AP prędkość wiatru była pokazywana w wiadomy sposób - jak to działa w połaczeniu z PIX

Spostrzeżenie : zauważyłem że mission planner jeśli pobór prądu jest poniżej 0,5 A to na OSD nie jest wyświetlana żadna wartość

Po dzisiejszych testach : nie wyświetla sie RSSI - rxrssi( RC z mission plannera) i przydala by sie mozliwosc wyswietlania remrssi (rssi linku telemerii). (doczytalem ze musze skalibrować rssi)

Jeszcze jedno pytanie odnośnie alarmu baterii - za każdym razem muszę wybierać baterie w osd bo pomimo pełnej baterii wyświetla się alarm na osd.

Zgłaszam prośbe o przeniesienie funkcjonalności zapisu trymerów. Wiem że w ardupilocie jest to troche zagmatwane bo z jednej strony mamy ustawienie limitów i mid point radia a z drugiej to samo mozemy zrobic od strony serw. Może uda się to jakoś sprytnie wymyślić. To samo dotyczy przechylenie i pochylenie horyzontu ( AHRS_TRIM_X i AHRS_TRIM_Y) - zamiast podkładek pod autopilota :)

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
OSD bierze dane o sile i kierunku wiatru z Pixhawka (algorytm samego OSD jest wyłączony)
Tak, OSD nie pokazuje poboru poniżej 0.5A z założenia. Jeśli to duży problem mogę to zmienić.

Co do baterii to w moim testowym zestawie (pixhawk-copter) wszystko jest OK, muszę się temu przyjrzeć. Możesz podesłać mi swoje pliki ustawień z OSD i Pixhawka?

Trymery - zanotowałem, pomyślę nad tym
Korekta horyzontu - zapisałem na liście TODO.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
@Zbig
Jeśli OSD pobiera informacje o zużytych mAh z Pixhawka to nie problem, jeśli samo liczy to tyle że trzeba o tym pamiętać ale problemem nie jest.

Co do alarmu baterii działa to tak że po podą(aczeniu pakietu napięcie na baterii jest 16V 4S a mryga alarm. Dopiero jak wybiore baterie i skonfigurowany alarm z menu OSD alarm znika(alarm 14V np.). W PIX wszystko pokazuje ok i bateria tez jest skonfigurowana razem z FS Pixhawka (arduplane) - prześle *.param z PIX i jak rozumiem screen konfiguracyjny z OSD ? (niestety dopiero w pn.)

Czy można dołaczyć do listy TODO remrssi z PIX - często robiąc misję bardziej lata sie na linku telemetrii niż na RC.

I jest jeszcze jeden ciekawy parametr warty rozważenia.
Zracji ce pixhawk 2 (CUBE) ma podgrzewane IMU często trzeba czekać. Problem w tym że nie ma jednoznacznego parametru temperatury IMU. Jest raw_temp i press_temp które rośnie i powiedzmy ze stabilizuje sie w jakiś granicach (IMU 45 stopni albo wiecej). Super by było żeby OSD odczytywało ten parametr i żeby użytkownik mógł wprowadzić w osd ręcznie próg nagrzania ( pix nie ma tej funkcjonalnosci nawet w prearm check). Istotne jest to o tyle ze preflight reboot powinno sie robic po nagrzeniu a tak nie wiadomo czy to juz :)

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lis 2018, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Backup ustawień OSD: po podłączeniu OSD do FPV_managera, na stronie OSD->Firmware jest guzik [Backup settings], który tworzy plik z ustawieniami.

Te 0.5A to tylko próg wyświetlania :). OSD bierze zużycie z Pixhawka.

remrssi i temperaturę zapisuję do postulatów, ale nie gwarantuję w pierwszej wersji rynkowej.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: qczek, skazi i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.