Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 maja 2018, 17:53


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 22:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 49
Lokalizacja: Lubliniec
no właśnie też czytałem dobre opinie nt. Zhaoxin

czy kupując lutownicę warto od razu kupić jakieś dodatki - np. jakiś kwas, lepszą cynę itp?
Sorry za podstawowe pytanie, ale kiedyś trzeba zacząć, jakoś na Politechnice ominęła mnie elektronika ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8251
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kup cynę z topnikiem i odsysacz . Najlepiej taki na prąd min 40W i groty, ale na początek , cyna, lutownica z podstawka i gąbka do wycierania grotu wystarczy.
Pinceta dobra tez się przydaje i tzw 3 ramie, bardzo ułatwia lutowanie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 22:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 60
Lokalizacja: Białystok
Nanies cyny na grot i wtedy przyloz do fabrycznej cyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 05:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
grryf pisze:
Nanies cyny na grot i wtedy przyloz do fabrycznej cyny.
Cynę nanosimy bezpośrednio na lutowane miejsce, jednocześnie je grzejąc grotem lutownicy. Nakładanie cyny na grot powoduje odparowanie topnika, czego efektem "zimne luty".

Co do materiałów, to najlepsza jest cyna z topnikiem firmy "cynel" (miałem do czynienie z kilkoma innymi i bardzo czesto topnik jest do "d....") i kalafonia + czyścik do grotu (nie gąbka tylko miedziany, nawet taki do garnków). Kwasu żadnego się nie stosuje w elektronice! Bo długofalowo powoduje korozję, czyba że chcesz stalowy drut lutować w antenie.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 06:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 60
Lokalizacja: Białystok
automaciek pisze:
grryf pisze:
Nanies cyny na grot i wtedy przyloz do fabrycznej cyny.
Cynę nanosimy bezpośrednio na lutowane miejsce, jednocześnie je grzejąc grotem lutownicy. Nakładanie cyny na grot powoduje odparowanie topnika, czego efektem "zimne luty".


Z wyjatkiem jak napisał fabrycznego lutu ktory nie chce sie topic. Aby szybciej puścił, to trzeba nanieść trochę cyny na grot. Praktyka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 06:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11293
Lokalizacja: Mikoszewo
Fakt - cyna RoHS jest wredna do stopienia i delikatna zachęta w postaci domieszki Cynel'a na końcówce grota potrafi zdziałać cuda.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 10:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 49
Lokalizacja: Lubliniec
ok, zamówiłem sprzęt i poczekam 1-2 dni, bo tą moją lutownicą widzę, że mógłbym wszystko popsuć.
Przelutuję tam inny silnik i będę wiedział o co chodzi.

pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 21:41 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 201
bimki pisze:
bo tą moją lutownicą widzę, że mógłbym wszystko popsuć.

Do pistoletowej trzeba robić odpowiednie groty i można wszystko lutować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
grryf pisze:
automaciek pisze:
grryf pisze:
Nanies cyny na grot i wtedy przyloz do fabrycznej cyny.
Cynę nanosimy bezpośrednio na lutowane miejsce, jednocześnie je grzejąc grotem lutownicy. Nakładanie cyny na grot powoduje odparowanie topnika, czego efektem "zimne luty".


Z wyjatkiem jak napisał fabrycznego lutu ktory nie chce sie topic. Aby szybciej puścił, to trzeba nanieść trochę cyny na grot. Praktyka.
No praktyki to sobie nie odbiorę, ale widziałem niejednego "fachowca" który przytykał grot do cyny z topnikiem, a nastepnie przenosił spoiwo na lutowany element. I dziwił się że mu nie idzie. Stąd mój komentarz, cynę z topnikiem podaję zawsze na lutowane miejsce, przytykam grot do lutowanego miejsca, wtedy odrobinka cyny na grot, reszta w spoinę. Co do ROHS czyli cyny nisko, lub bezołowiowej to zawsze przed rozlutem (odsysacz lub linka) poprawiam LC60.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 21:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11293
Lokalizacja: Mikoszewo
automaciek pisze:
Co do ROHS czyli cyny nisko, lub bezołowiowej to zawsze przed rozlutem (odsysacz lub linka) poprawiam LC60.

...a tego patentu nie próbowałem, muszę obczaić. Co do reszty - myślę że mieszają się tu 2 rzeczy. Lutowanie - które powinno prawidłowo przebiegać jak opisał automaciek, i rozlutowywanie które z powodu RoHS'a czasem "nie idzie" i wtedy patent z "cynelem" na grocie, może i nie tak fachowy jak LC60 ale daje radę. Oczywiście aby sztuce stało się zadość, po takim manewrze pole lutownicze winno być oczyszczone i ponowne wlutowanie elementu winno przebiegać wedle schematu automaćka.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 07:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 60
Lokalizacja: Białystok
Zgadza się koledzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 18:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 49
Lokalizacja: Lubliniec
no Panowie, ten patent z Cynelem na grocie działa - przelutowałem inny silnik i śmiga jak złoto.
Więc najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ silniczek...

no trudno, znowu jestem 3 tygodnie w plecy - chyba, że da się je kupić gdzies w Polsce... poszukam (1104 6000KV)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 08:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 49
Lokalizacja: Lubliniec
Zamówiłem 2 nowe na BG - więc czekam :)

Rozebrałem silniczek (zdjąłem zawleczkę i podniosłem obudowę) - nic tam wizualnie nie widać przepalonego/brudnego. Ciekawe co mogło mu się stać, bo kret był ale taki z wysokości 1metra tylko. To wystarczy? Te silniki takie czułe?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 08:32 
Offline

Rejestracja: środa 20 sie 2014, 23:06
Posty: 198
Lokalizacja: Płock/Warszawa
Jak masz zapasowy regulator to sprawdź, a nuż zadziała ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 08:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 49
Lokalizacja: Lubliniec
wczoraj zamieniłem 2 silniki miejscami i ten jeden nie działał w obu miejscach....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.