Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 10:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 11:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 lip 2018, 08:36
Posty: 15
Lokalizacja: Poznań
Na forum DJI przeczytałem informację od administratora, że póki co nie ma żadnych informacji na temat kolejnej wersji firmware do Aira. Jaką politykę prowadzi DJI? Typową dla współczesnej elektroniki, czyli rok, góra dwa wsparcia a potem kupcie sobie nowszy model? ;-) Czy może jednak jest inaczej i można się spodziewać kolejnych wersji firmware z np z nowymi funkcjami? Jak to było w przypadku innych modeli DJI?
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Banan1970 pisze:
Jak to było w przypadku innych modeli DJI?

Podobnie - jak mają nową zabawkę to o starej bardzo szybko zapominają. Z reszta nie oni jedyni. Z GoPro podobny cyrk był a nawet gorzej. Ostatni upek dla GP2 był dość nieznośny bo usiłował wymusić sposób zapisu taki jak w GP3 (plik główny i plik w niskiej rozdzielczości) i z tego co czytałem nie wszystkie egzemplarze sobie z tym radziły a downgrade był zablokowany.
W MA ostatni upek ponoć nabruździł coś w komunikatach o przeciążeniu silników i powodował dryf koptera i gimbala - mnie osobiście to nie spotkało ale na forum DJI było kilka wyraźnych głosów niezadowolenia zaistniałą sytuacją szczególnie że tu też rollback do poprzedniej wersji miał być niemożliwy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 13:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 201
Lokalizacja: szczecin
Z drugiej strony jak wszystko działa to po co aktualizować, jeszcze coś popsują, np cofna możliwość FCC.

_________________
Dji Mavic AIR i maleńki dronik do latania po domu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 wrz 2018, 16:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 65
A ja też mam pytanko:D Chyba raczej tego w instrukcji nie było:P
Jak odpaliłem pierwszy raz MA to zdjęcia zapisywały mi się na dronie i na telefonie, teraz jak latam to nagrania filmowe zapisują się na dronie i na telefonie, a zdjęcia nie.
Wie ktoś jak to zmieniać? Żeby to i to się nagrywało, albo zmieniać raz to raz to? Bo fotki bardziej mi się przydają bo wychodzą całkiem dobre.

A i jakieś tam info co do zasięgu, znalazłem pole większe i przy 700m zaczeło się zacinać, doleciałem do 850m i niestety okazało się że droga gdzie byłem nie była aż tak mało uczęszczana i musiałem zwijać się przed ciężarówką:D Oczywiście nic nie zmieniałem z zasięgiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 wrz 2018, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Na 16 stronie wątku padło pytanie czy ładowarka samochodowa z BG ładuje dwa pakiety naraz czy jeden po drugim. Śpieszę poinformować że są ładowane "naraz".
20180901_191438.jpg
20180901_191438.jpg [ 2.56 MiB | Przeglądany 411 razy ]

Ładowarka nie wykazuje chęci do odparowania przy tej operacji i nie trwa to mocno dłużej niż pojedyncze ładowanie oryginalną sieciową ładowarką.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 10:25 
Offline

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 10:20
Posty: 12
Lokalizacja: Rzesza
Air w trybie nie-sport jest ospały jak karpie wigilijne w tesco w dniu wigilii. Niby dobrze, tym bardziej dla początkującego ale czy przy mocniejszym wietrze on nadal nie wykrzesa z siebie więcej mocy, żeby polecieć pod wiatr?
Na wysokości nie większej niż 30m i odległości ok też 30m, stracił połączenie z aparaurą (czerwona dioda pulsacyjnie) i (albo z tego tytułu też) w ogóle zasięg. W logach jest tylko podane, że nastąpiła procedura RTH. Możliwe, że przez metalową (chyba aluminiową) plakietkę naklejoną na grzbiecie?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Klaxon pisze:
Niby dobrze, tym bardziej dla początkującego

"Ospałość" nie jest wyrazem dbałości o początkującego tylko o jakość ujęcia. Bardziej miękkie ruchy koptera zmniejszają szanse na poszarpane filmiki.
Klaxon pisze:
czy przy mocniejszym wietrze on nadal nie wykrzesa z siebie więcej mocy, żeby polecieć pod wiatr?

Będzie walczył do pewnego momentu a potem będzie konieczne przejście w tryb Sport.
Klaxon pisze:
Możliwe, że przez metalową (chyba aluminiową) plakietkę naklejoną na grzbiecie?

Nie powinno bo MA anteny ma w nogach. FCC zrobiłeś? Nie celowałeś przypadkiem antenami (czubkami) aparatury w kopter?
Jednakowoż uważałbym z pchaniem metalu na grzbiet bo w tylnej części grzbietu masz dżipsa któremu niekoniecznie takie sąsiedztwo będzie się podobać a wtedy w razie RTH może być słabo...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
jacom pisze:
A ja też mam pytanko:D Chyba raczej tego w instrukcji nie było:P
Jak odpaliłem pierwszy raz MA to zdjęcia zapisywały mi się na dronie i na telefonie, teraz jak latam to nagrania filmowe zapisują się na dronie i na telefonie, a zdjęcia nie.
Wie ktoś jak to zmieniać? Żeby to i to się nagrywało, albo zmieniać raz to raz to? Bo fotki bardziej mi się przydają bo wychodzą całkiem dobre.



Też mnie ciekawi czy i gdzie to można zmienić/wyłączyć bo np mnie denerwuje zapychanie galerii telefonu filmikami/zdjęciami z MA.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
toretto1995 pisze:
Też mnie ciekawi czy i gdzie to można zmienić/wyłączyć

Wylaczajac Video cache i Auto Synch HD photos?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 11:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Video cache widziałem w ustawieniach ogólnych ale Auto Synch HD photos? gdzie to siedzi?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 11:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3373
Lokalizacja: Strefa G
Dzięki za podpowiedzi, zaraz przetestuję.

Verid:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
No u mnie jest tak:

IMG_0004.PNG
IMG_0004.PNG [ 440.06 KiB | Przeglądany 387 razy ]


Niezależnie czy przełączę na kamerę czy na aparat i czy cache'owanie jest włączone w ustawieniach ogólnych czy nie.
Czyżby japcokowa apka była orżnięta z kilku opcji względem andkowej...?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 wrz 2018, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Czyżby japcokowa apka była orżnięta z kilku opcji względem andkowej...?

W Mavicu Pro jest i tu i tu, moze masz stara wersje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 16:04 
Offline

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 10:20
Posty: 12
Lokalizacja: Rzesza
@Verid - FCC nie aktywowałem. Zrobi to samoistnie za parę dni na urlopie. Teraz po prostu chcę nauczyć się zachowań drona w bliskiej odległości.
Anteny faktycznie mogły być skierowane prostopadle do drona. Ale wiem, że zaraz po utracie sygnału zacząłem ruszać aparaturą, żeby znaleźć zasięg. I to mnie trochę dziwi, że tego nie zrobił.
Co do metalowej plakietki to nie bardzo jest gdzie ją nakleić. Jedynie tylne odnóża mają prawie wystarczająco płaskiej powierzchni, żeby plakietka się trzymała, jednak w tym miejscu wydaje mi się, że powodowałaby większe zakłócenia niż będąc na środku na górze.


Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 wrz 2018, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Brak FCC i anteny skierowane w model to wystarczająco dobry powód do zerwania zasięgu a jego odzyskanie w przypadku linków cyfrowych chwilę trwa (zamrożony ekran/pogubione klatki) więc jak się miotałeś w rozpaczliwych próbach odzyskania zasięgu to mogłeś po prostu przeoczyć "właściwe" ułożenie. To nie analog gdzie zmiana położenia anten daje natychmiastowy efekt na ekranie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.