Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 maja 2018, 07:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 19 gru 2017, 13:09 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
Wczoraj otrzymałem przesyłkę z gimbalem G2D . Dzisiaj zamontowałem go w kopterze Aosenma CG035 . Po podłączeniu zasilania z obudowy elektroniki gimbala jest słyszalny dziwny dźwięk . Bardzo podobny do tego gdy radioodbiornik nie jest dostrojony do żadnej fali i w głośniku słychać tylko sam szum . Czy tak powinno być ? Próbowałem nagrać to na komórce ale telefon tego nie wyłapuje .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 18:37 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 599
tak trochę szumi, bo silniki pracują stabilizując kamerkę
u mnie w prawym mocniej szumiało to rozebrałem i okazało się ,
że przewody ocierały o obudowę. jak podgiąłem to przycichło znacznie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 22:28 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
Silniki pracują cichutko . Ten dźwięk jest słyszalny z obudowy z tyłu gimbala gdzie mieści się elektronika sterująca gimbalem .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 06:17 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 599
u mnie cisza w tym miejscu.
a jakie napięcie zasilania dałeś ?
bezpośrednio z lipola, czy poprzez jakąś przetworniczkę ?
gimbala uruchamiasz obciążonego kamerką mam nadzieję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 07:56 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
Gimbal jest zasilany z aku koptera 2S . Kamera ma osobne zasilanie . Waży 74g. Myślałem że dźwięk ten wydobywa się z obudowy elektroniki a to taki dźwięk jednak wydaje silnik od przechyłu . Obudowa elektroniki tylko rezonowała ten dźwięk . Co robić ? Może to kwestia regulacji ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 11:30 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 599
zasilanie ok, waga ok, one są fabrycznie ustawiane
ja bym nic nie kombinował, zresztą na filmach na YT też widać
że innym tak samo się zachowują. trochu musi szumieć, bo pracuje przecież.
ale zrobisz jak uważasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 11:54 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
Jeżeli tak może być to mi to w niczym nie przeszkadza . A regulacja mocy i gain do osi roll by coś pomogła ? Czy nie ruszać tego ? A
co może być przyczyną czegoś takiego ?


_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Ostatnio zmieniony środa 20 gru 2017, 12:09 przez hornet2, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 12:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11293
Lokalizacja: Mikoszewo
hornet2 pisze:
A regulacja mocy i gain do osi roll by coś pomogła ?

A co? Rączki bolą kliknąć i sprawdzić samemu? Raz zmienionych ustawień nie da się przywrócić do poprzednich? Trochę wkładu własnego... :roll:
Nie wiadomo do końca skąd to buczenie u ciebie więc tylko wróżka ci powie czy to coś da czy nie.
Moc określa z jaką siłą silnik trzyma pozycję. Jak będzie za duża to silnik będzie trzymał tak mocno aż mu "mięśnie" zaczną drżeć co objawia się buczeniem tym głośniejszym im bardziej będzie przesadzone z mocą wiec TEORETYCZNIE jest możliwość że jak zaczniesz schodzić stopniowo z mocy to buczenie zacznie słabnąć.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 12:16 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
A to takie szarpanie widoczne na filmie też ma związek z odpowiednią regulacją ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 13:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11293
Lokalizacja: Mikoszewo
Może mieć. Ale może też mieć podłoże mechaniczno-elektryczne (nie tak ustawiony/skalibrowany sensor, niewyważenie, zakłócenia).
Nie znam tego gimbla wiec ci na 100% nie powiem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 14:35 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
Może ktoś na tym forum miał , bądź ma tego gimbala ? Pobrałem z internetu instrukcję po polsku . To co pisze w tej instrukcji o regulacji , chodzi o diody . Są w trzech kolorach - żółty , zielony i czerwony . Zależy co się robi w danej chwili ? Mają świecić światłem ciągłym , bądź migać szybko albo wolno . Pewne rzeczy nie pokrywają się z instrukcją albo w ogóle nie są w niej opisane .

Jeśli ktoś z Was przeprowadzał regulację tego gimbala i wie jak to się robi . Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 17:27 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 599
odnoszę się do filmu
- przy uruchamianiu zarówno drona jak i gimbala powinien on stać na poziomej powierzchni
ponieważ na początku się kalibruje automatycznie, a ty go odpalasz w powietrzu przekrzywionego i chcesz aby działał prawidłowo - nie, to tak nie działa
nie możesz go też ruszać zanim nie zakończy kalibracji
- kable idące do gimbala/kamerki powinny być cieńsze i miękkie bo usztywniając jego ruch
wpływają na jego błędną pracę i dlatego ci szarpie
- z tego co pamiętam to diody migają szybko na początku podczas autokalibracji gimbala, a później świecą już ciągle, jak pracuje poprawnie
- na szarpanie i nieprawidłową pracę może też wpływać nierównomierne rozłożenie masy kamerki,
która nie jest oryginalna , tylko jest twoją własną twórczością.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 19:31 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 806
A waga kamery miała by też jakiś wpływ ? Ważyła 60g . Dociążyłem ją do 74 g . Z tymi diodami to chodziło mi o to że przy programowaniu podczas kręcenia peerkami zapalają się różne kolory diod i albo świecą światłem ciągłym albo migają . Jak już wspomniałem z tymi diodami nie zgadza się to co pisze w instrukcji z praktyką .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
helik FX067c vel KIng4
copter Aosenma CG035
copter V666N
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8250
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
He Oczywiście, a dokładniej środek ciężkości (wyważenie mechaniczne, we wszystkich osiach), bo taka różnica w wadze, to pewnie na tych silnikach nie zrobiła za dużego wrażenia.
Ale waga też jest istotna.

Widać, że często zaczynasz od d.. strony..
Poczytaj jak są zbudowane i jak działają gimbale.

Musi być wyważony mechanicznie, możliwie jak najdokładniej.
Jak nie będzie, to silniki niepotrzebnie będą się grzały.

Dedykowane gimbale, są pod Konkretne kamery.
Jak masz inną, to musisz to uwzględnić i ustawić, zarówno mechanicznie jak i w ustawieniach gimbala jak masz taką możliwość, że da się go podpiąć pod kompa i ma dedykowany program.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.