Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 02:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 528 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 28 sie 2018, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 808
Lokalizacja: lubelskie
A jakiego softu używacie ? Bo ja caly czas siedze na 1.70 ( czekam na dodanie do protokolu Mavlink HOME POSITION by Tower pokazywal wszystkie dane) i nie mam zadnych FS ani spadkow RSSI zarowno na PPM jak i na PXX - dopiero powyzej 10 km odleglosci zaczynaja sie sporadyczne spadki RSSI do 0 i powrót na 100%.(moduly 1W 433 - Turnigy 9x-MINIAPM 3.1)

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 28 sie 2018, 15:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
Używam 1.81 i takiego efektu FS nie zauważyłem. Ustawień FS nie zmieniałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 01 wrz 2018, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
kolsek345 pisze:
A jakiego softu używacie ? Bo ja caly czas siedze na 1.70


Zmieniłem soft z 1.81 na 1.7 i przez godzinny lot ani razu nie spadło rssi samoczynnie ze 100% do 0%. Tak sobie po cichu myślałem że jest to wina modułu 1W. Bo na początku latałem na 100mW i nie było problemu, później kupiłem 1W i wgrywalem już nowsze softy. Czyżby jakiś bug w sofcie i przez to problem z rssi?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 12 wrz 2018, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Od ostatniego wpisu wylatalem sporo godzin i na sofcie 1.7 ani razu nie miałem żadnych problemów z niewyjaśnionym spadkiem rssi. Na 99% jestem pewien że problem jest w nowym sofcie.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 12 wrz 2018, 19:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 302
Lokalizacja: Biała Podlasla
Zgłaszam potrzebę fportu :-) czy przegapiłem i już jest?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 02 paź 2018, 17:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
df2 pisze:
Zgłaszam potrzebę fportu :-) czy przegapiłem i już jest?

Jeszcze nie ma, ale wróciła mi chęć do kodowania QLRS :)
Poprawiłem błędy z timingiem, robię ten sport do taranisa, na softwoym uarcie (wyjście M0 to co LED) i coś niestety robię źle, po Taranis nie wykrywa sensora.
Puszczam mu takie ramki i ni ch....
Ktoś ma jakiś pomysł, może brakuje mu 0x7f na początku ?
sport_problem.PNG
sport_problem.PNG [ 102.34 KiB | Przeglądany 520 razy ]


pozdrawiam
Krzysiek


PS
Próbowałem też dodać physical id na poczatku i nadal kicha ;(
sport_problem2.PNG
sport_problem2.PNG [ 87.89 KiB | Przeglądany 488 razy ]

PS2
Tak także du... blada :(
sport_problem3.PNG
sport_problem3.PNG [ 54.82 KiB | Przeglądany 479 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 02 paź 2018, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6628
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
Puszczam mu takie ramki i ni ch....

0x7E, nie 0x7F :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
Puszczam mu takie ramki i ni ch....

0x7E, nie 0x7F :)

dzięki,
Poprawione
sport_problem4.PNG
sport_problem4.PNG [ 58.47 KiB | Przeglądany 405 razy ]

i nadal nie działa :(
Czy może być to problem związany z tym, że wysyłam tą jedną jedyna ramkę, co około 800ms ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6628
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
i nadal nie działa :(

Zeby Ci dzialalo to musisz przede wszystkim wysylac ramke z RSSI (Application ID = 0xF101) o wartosci wiekszej niz 0, w przeciwnym razie Taranis zaklada ze nie ma telemetrii. Oryginalnie jest ona wysylana co 444ms z physical ID 25 (z CRC 0x98)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 16:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
i nadal nie działa :(

Zeby Ci dzialalo to musisz przede wszystkim wysylac ramke z RSSI (Application ID = 0xF101) o wartosci wiekszej niz 0, w przeciwnym razie Taranis zaklada ze nie ma telemetrii. Oryginalnie jest ona wysylana co 444ms z physical ID 25 (z CRC 0x98)
Thx.
Ale crc to zależy raczej od wartości rssi nie? Czy to jakiś wyjątkowy pakiet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6628
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
Ale crc to zależy raczej od wartości rssi nie? Czy to jakiś wyjątkowy pakiet.

Mowie o CRC dla Physical ID, nie dla calej ramki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
Ale crc to zależy raczej od wartości rssi nie? Czy to jakiś wyjątkowy pakiet.

Mowie o CRC dla Physical ID, nie dla calej ramki
Jezu a takie cus ma być w ramce? Jak będę przy kompie to wrócę chyba do czytania specyfikacji
Dziękuję w każdym razie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6628
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
Jezu a takie cus ma być w ramce?

Nie tyle w ramce, co w bajcie z Physical ID (4 mniej znaczace bity to Physical ID, pozostale 4 to wyliczona z nich checksuma).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
Jezu a takie cus ma być w ramce?

Nie tyle w ramce, co w bajcie z Physical ID (4 mniej znaczace bity to Physical ID, pozostale 4 to wyliczona z nich checksuma).
Ok thx


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 03 paź 2018, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 859
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
Jezu a takie cus ma być w ramce?

Nie tyle w ramce, co w bajcie z Physical ID (4 mniej znaczace bity to Physical ID, pozostale 4 to wyliczona z nich checksuma).

Niestety nadal taranis nic nie wykrywa :(
Niezależnie czy używam Physical ID 0 czy 98 (juz z CRC)
sport_problem5.PNG
sport_problem5.PNG [ 51.57 KiB | Przeglądany 232 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 528 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.