Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 paź 2018, 02:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6562
Lokalizacja: Polska
d2f pisze:
Moduł nie łączy się z konfiguratorem, odczyt jest niemożliwy. Zapis próbuje coś zapisywać - dioda na CP miga podczas zapisywania. Zapis eprom z konfiguratora nie powiódł się.
Oczywiście zwieram M1 do masy. W akcie desperacji próbowałem też z M0 do masy.

Zgodnie z instrukcja w przypadku RX nalezy zewrzec M0 z M1

U mnie to rozwiazalo problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
d2f pisze:
Moduł nie łączy się z konfiguratorem, odczyt jest niemożliwy. Zapis próbuje coś zapisywać - dioda na CP miga podczas zapisywania. Zapis eprom z konfiguratora nie powiódł się.
Oczywiście zwieram M1 do masy. W akcie desperacji próbowałem też z M0 do masy.

Zgodnie z instrukcja w przypadku RX nalezy zewrzec M0 z M1

U mnie to rozwiazalo problem.


dokładnie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 13:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 90
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
qczek pisze:

A jak wchodzisz w tryb konfiguracji dla RX....?


pawelsky pisze:
Zgodnie z instrukcja w przypadku RX nalezy zewrzec M0 z M1

U mnie to rozwiazalo problem.


Oczywiście wchodzę źle. :-)

Po zwarciu M1 z M0 odbiornik 6.2 został rozpoznany :-)

Proponuję zrobić tabelkę dla takich pomijaków jak ja.

Unit //// conf mode

TX //// M1-GND
RX //// M0-M1

Taki wstyd. Czytałem to tyle razy i ciągle pomijałem :-)
Za to teraz będę miał więcej odbiorników.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6562
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
dokładnie :)

A daloby sie to ujednolicic? Mysle ze wiecej osob moze miec z tym problem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 857
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
pawelsky pisze:
qczek pisze:
dokładnie :)

A daloby sie to ujednolicic? Mysle ze wiecej osob moze miec z tym problem :)

Może by się i dało.... pomyślę, jak wrócę z wakacji...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 805
Lokalizacja: lubelskie
Chyba trzeba M1 z M2 zewrzec dla modulu slave zyby do koniguratora wejsc?

EDIT: Spożnilem sie :)

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 01 sie 2018, 14:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1869
A mnie się wydaje, że przy slave łączysz m0 i m1. :) bez masy.

EDIT
Jakiś opóźniony jestem??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 02 sie 2018, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 44
Lokalizacja: Legnica
Wgrałem nowy firmware do odbiorników Graupnera GR-12L i GR-16 aby sprawdzić działanie SBUS z TX QCZEK. Pierwsze zaskoczenie to inna kolejność kanałów przy komunikacji PPM a inna przy SBUS. Do autopilota ZBIG&PITLAB podłączyłem tylko 4 serwa i stwierdziłem, że w miejscu gdzie po PPM był kanał 3 to po SBUS jest kanał 1. Nie wiem jak jest z pozostałymi ośmioma kanałami bo nie sprawdzałem dlatego, że zniechęciła mnie niepewna praca po SBUS. Testy oczywiście robiłem na stołach przy minimalnej mocy TX (około200mW) ze sztucznym obciążeniem zapewniając odległość około 2m między RX a TX. Po SBUS zdarzały się losowe utraty ramek i to dość często. Po PPM tego nie było. Dla przypomnienia ... sygnał SBUS podajemy przez inverter do pina RX modułu TX QCZEK nie do AUX jak w przypadku sygnału PPM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 10 sie 2018, 12:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 90
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
U mnie czas na retransmisję z frsky.
Dziś na qlrs z anteną od maxiii odleciałem na 1,5km, oczywiście w zasięgu wzroku i 5.8, i w tym momencie radio 9x się zrestartowało, wywaliło komunikat, że eprom error, zrestartowało się znowu, pokazało formating eprom memory (lub podobnie, bo w emocjach nie notowałem), kolejno, żeby ustawić gaz w pozycji bezpiecznej, a nastepnie dalej się restartowało aż do wyjęcia modułu...

Niestety miałem już taką akcję wcześniej na tym 9x z tym modułem, że się restartowała i pokazywała śmieci na ekranie, ewidentnie aparatura łapała coś z radia. Nauczyło mnie to tyle, że ustawiłem failsafe w odbiorniku dla inav na arm, rth, horizon, althold, drążki w środku i połowę gazu .

Niestety, inav rozbroił się przez failsafe (jeszcze nie wiem jak) i wyłączył silnik. Zabrakło ok 500m do bazy, ale oczywiście w międzyczasie zgubiłem model. Wizja padła natychmiast jak tylko padło radio, bo coś było po drodze niedobrego.
10km objazdów i oglądanie zapisu video z bazy naprowadziło mnie na okolicę skąd po 250m spaceru znalazłem model (po wyjściu z samochodu od razu był link video z gps).

9x działa. Qlrs działa. Ale widać w ekstremalnych sytuacjach 9x nie jest odporne na moc Qlrs 1W.
Czy ktoś jeszcze testował Qlrs z 9x?

Pisałem o problemie wcześniej z maxiii i padła sugestia o zaekranowaniu radia. Pewnie tak zrobię, ale wcześniej zrobię retransmisję z frsky.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 10 sie 2018, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 805
Lokalizacja: lubelskie
Ja mam modul QLRS 1W 433 MHz wstawiony nie do wnęki JR tylko normalnie w środku obudowy Turnigy 9x i do tego jeszcze bluetooth spięty z nim i aparatura działa normalnie - juz kilkaset kilometrów tak przelatałem.W dolnej wnęce planuje wstawić moduł 866MHz i przełączać moduły przełącznikiem mechanicznym ( tzn zasilanie i PPM).

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 16 sie 2018, 15:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 44
Lokalizacja: Legnica
Przyczyną utraty ramek przy QTX po SBUS był niestaranny montaż a konkretnie "pajęczynka" invertera. Po zrobieniu invertera na druku i skróceniu zbyt długich połączeń między wyjściem SBUS odbiornika Graupner GR-16 a wejściem QTX oraz po obniżeniu poziomu sygnały na wyjściu invertera do 3,2Vpp jest O.K. tzn. brak utraty ramek. Jednak żeby nie było zbyt pięknie to pojawił się nowy problem. Zarówno przy sterowaniu QTX sygnałem PPM jak i SBUS gdy wychylę drążek gazu w nadajniku Graupner np. kanał 1 na max. to dioda podłączona do M0 QTX sygnalizuje brak lub niewłaściwy PPM lub SBUS tzn. dwa krótkie błyski w ciągu 1s. Mimo tego, że dioda sygnalizuje brak lub niewłaściwy sygnał sterujący do QTX to dioda w QRX podłączona do M1 z włączonym LBeep nie sygnalizuje utraty ramek i serwa podłączone do AP Pitlaba pracują normalnie. Wystarczy że zdejmę gaz do około 75% i dioda QTX zaczyna błyskać normalnie tzn. ciągłe szybkie błyski. Ten problem pojawia się również przy wychyleniu drążka kanału 3 i 4 jednocześnie w skrajne położenia. Zaznaczam, że zakresy wychyleń wszystkich kanałów nadajnika mam ustawione na 100% czyli od 1ms do 2 ms i ustawiłem wyjście odbiornika Graupner na PPM12. Co może być nie tak, że przy pewnej kombinacji ustawienia kanałów w nadajniku Graupner, dioda podłączona do M0 nadajnika QTX informuje o braku lub o niewłaściwym sygnale sterującym a serwa podłączone do AP działają prawidłowo.


Ostatnio zmieniony czwartek 16 sie 2018, 15:10 przez Ryszard_I, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 16 sie 2018, 15:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 891
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ryszard_I pisze:
Jednak żeby nie było zbyt pięknie to pojawił się nowy problem. Zarówno przy sterowaniu QTX sygnałem PPM jak i SBUS gdy wychylę drążek gazu w nadajniku Graupner np. kanał 1 na max. to dioda podłączona do M0 QTX sygnalizuje brak lub niewłaściwy PPM lub SBUS tzn. dwa krótkie błyski w ciągu 1s. Mimo tego, że dioda sygnalizuje brak lub niewłaściwy sygnał sterujący do QTX to dioda w QRX podłączona do M1 z włączonym LBeep nie sygnalizuje utraty ramek i serwa podłączone do AP Pitlaba pracują normalnie. Wystarczy że zdejmę gaz do około 75% i dioda QTX zaczyna błyskać normalnie tzn. ciągłe szybkie błyski. Ten problem pojawia się również przy wychyleniu drążka kanału 3 i 4 jednocześnie w skrajne położenia. Zaznaczam, że zakresy wychyleń wszystkich kanałów nadajnika mam ustawione na 100% czyli od 1ms do 2 ms i ustawiłem wyjście odbiornika Graupner na PPM12. Co może być nie tak, że przy pewnej kombinacji ustawienia kanałów w nadajniku Graupner, dioda podłączona do M0 nadajnika QTX informuje o braku lub o niewłaściwym sygnale sterującym a serwa podłączone do AP działają prawidłowo.



Mam to samo, qtx podłączony wprost do taranisa, sytuacja identyczna jak u Ciebie.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 16 sie 2018, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 44
Lokalizacja: Legnica
Jakim sygnałem sterujesz QTXa, PXX czy PPM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 16 sie 2018, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 891
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ryszard_I pisze:
PXX

PXX

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 16 sie 2018, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 44
Lokalizacja: Legnica
W takim razie czekamy na powrót twórcy projektu z urlopu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.