Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 sie 2018, 11:25

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 16:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
pawelsky pisze:
Yaardai pisze:
Extensions
FWVER=SPG 3.01
PROTVER=18.00
GPS;GLO;GAL;BDS
SBAS;IMES;QZSS

No to faktycznie brak flasha. Mozesz podrzucic zdjecia samego GPSa (z obu stron)? Moze wystarczy wlutowac (ew. podmienic felerna) kosc flash?


Link do Ali: https://pl.aliexpress.com/item/Ublox-M8 ... 95942.html

Nie jest to reklama, tylko ostrzeżenie przed kupowaniem podróbek. Zgłosiłem sprawę sprzedawcy, czekam na jego reakcję. Mam jeszcze możliwość otwarcia sporu. Nie zostawiłem mu jeszcze negatywnej opinii. Czy komuś w takiej sytuacji udało się uzyskać "full refund" bez ponoszenia kosztów wysyłki zwrotnej?

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6374
Lokalizacja: Polska
Yaardai pisze:
Zgłosiłem sprawę sprzedawcy, czekam na jego reakcję. Mam jeszcze możliwość otwarcia sporu. Nie zostawiłem mu jeszcze negatywnej opinii. Czy komuś w takiej sytuacji udało się uzyskać "full refund" bez ponoszenia kosztów wysyłki zwrotnej?

Wielokrotnie, choc w tym przypadku Chinczyk lojalnie uprzedzil ze "this M8N GPS is only used for our F4 OMNIBUS Pro V3 / FLIP 32 OMNIBUS F4 V2 PRO flight controller board"...

Mozesz pokazac zdjecia wnetrznosci tego GPSa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 17:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
pawelsky pisze:
Yaardai pisze:
Zgłosiłem sprawę sprzedawcy, czekam na jego reakcję. Mam jeszcze możliwość otwarcia sporu. Nie zostawiłem mu jeszcze negatywnej opinii. Czy komuś w takiej sytuacji udało się uzyskać "full refund" bez ponoszenia kosztów wysyłki zwrotnej?

Wielokrotnie, choc w tym przypadku Chinczyk lojalnie uprzedzil ze "this M8N GPS is only used for our F4 OMNIBUS Pro V3 / FLIP 32 OMNIBUS F4 V2 PRO flight controller board"...

Mozesz pokazac zdjecia wnetrznosci tego GPSa?


Ale ten sam lojalny Chińczyk albo lojalna Chinka napisał, że M8N ma flash - w dwóch miejscach opisu.
Obrazek

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1835
Lokalizacja: Schwerin
Ciekawe tylko po co jest ta bateryjka? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 22:05 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 454
Nie do podtrzymania ustawień?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 07 cze 2018, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6374
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Ciekawe tylko po co jest ta bateryjka? :)

Nie bateryjka tylko supercap. Do podtrzymania BBR.

Bardziej ciekawi mnie jednak po co tam jest kosc EEPROMu (czy co to tam jest obok puszki) skoro M8N i tak jej nie obsluguje. Zapewne ze wzgledow czysto ekonomicznych (uzywaja tych samych plytek do serii 8 i 6).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 12:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Hej,

pytanko zainteresowalem sie przejsciem na 860MHz,
mam obecnie moduly
E32-TTL-1W, wiec z nimi jak rozumiem duzo sie nie zdziala trzeba kupic

E45-TTL-xx?

Czy warto w celu zminimalizowania kosztow isc w wersje
E45-TTL-100 do modelu oraz
E45-TTL-1000 do nadajnika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
MorF pisze:
Hej,

pytanko zainteresowalem sie przejsciem na 860MHz,
mam obecnie moduly
E32-TTL-1W, wiec z nimi jak rozumiem duzo sie nie zdziala trzeba kupic

E45-TTL-xx?

Czy warto w celu zminimalizowania kosztow isc w wersje
E45-TTL-100 do modelu oraz
E45-TTL-1000 do nadajnika?

Ja w weekend odpaliłem nano talona na takiej właśnie konfiguracji, do latania koło nogi. Jako że to pierwszy lot to max 4km, zero fs, telemetria działa, widać w logu tylko pojedyncze nieodebrane pakiety
https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... count=2071

Myslę, że tak do 30 km to spoko Ci to 100mW na telemetrie wystarczy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Widzialem na Twoim blogu.
Wlasnie tez do nano talona chce :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Btw, odnośnie mavlink, znajduje się lista przesłanych wiadomości:
MAVLINK_MSG_ID_HEARTBEAT
MAVLINK_MSG_ID_ATTITUDE
MAVLINK_MSG_ID_GLOBAL_POSITION_INT
MAVLINK_MSG_ID_SYS_STATUS
MAVLINK_MSG_ID_RC_CHANNELS_RAW (generowane lokalnie za pośrednictwem TX)
MAVLINK_MSG_ID_GPS_RAW_INT
MAVLINK_MSG_ID_VFR_HUD
MAVLINK_MSG_ID_RADIO_STATUS


Cytuję powyzszy tekst z RCGROUP - czy dodanie wiadomości - MAVLINK_MSG_ID_DISTANCE_SENSOR - rozwiązałoby sprawe wyświetlania odlegości od bazy w Tower? Czy to bardziej skomplikowana sprawa. Latam ostatnio
moim Z-84 dużo na QLRS w trybie - CRUISE - patrząc tylko na ekran smartfona - bez FPV - loty na 60 metrach za drzewami po 6-8 km dystasu (oczywiscie nad lasami) na zwyklym dipolu z linkiem RSSI - 100 %.brakuje mi tylko wyswietlania odleglosci od bazy na smartfonie i nic wiecej nie potrzebowałbym.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Cytuj:
Btw, odnośnie mavlink, znajduje się lista przesłanych wiadomości:
MAVLINK_MSG_ID_HEARTBEAT
MAVLINK_MSG_ID_ATTITUDE
MAVLINK_MSG_ID_GLOBAL_POSITION_INT
MAVLINK_MSG_ID_SYS_STATUS
MAVLINK_MSG_ID_RC_CHANNELS_RAW (generowane lokalnie za pośrednictwem TX)
MAVLINK_MSG_ID_GPS_RAW_INT
MAVLINK_MSG_ID_VFR_HUD
MAVLINK_MSG_ID_RADIO_STATUS


Cytuję powyzszy tekst z RCGROUP - czy dodanie wiadomości - MAVLINK_MSG_ID_DISTANCE_SENSOR - rozwiązałoby sprawe wyświetlania odlegości od bazy w Tower? Czy to bardziej skomplikowana sprawa. Latam ostatnio
moim Z-84 dużo na QLRS w trybie - CRUISE - patrząc tylko na ekran smartfona - bez FPV - loty na 60 metrach za drzewami po 6-8 km dystasu (oczywiscie nad lasami) na zwyklym dipolu z linkiem RSSI - 100 %.brakuje mi tylko wyswietlania odleglosci od bazy na smartfonie i nic wiecej nie potrzebowałbym.

obawiam się, że to zupełnie coś innego, ale może zobaczę na podsrawie czego Tower wyświetla odległość..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
Czytałem ,że wyswietlana odleglość od bazy nie jest obliczana przez programy wyswietlajace telemetrie mavlinka ( Tower,droidplanner itp..) tylko otrzymywana jako parametr z kontrolera APM. Po przeglądnieciu tej strony - http://mavlink.org/messages/common i tu https://godoc.org/github.com/hybridgrou ... anceSensor - to powyższa wiadomosc ID wydaje się być najbardziej prawdopodobna ( nic wiecej pasujacego nie widac).


EDIT: Chyba jednak to dotyczy czujnika odległosci typu SONAR itp...

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Myślę że bardziej to
HOME_POSITION ( #242 )

This message can be requested by sending the MAV_CMD_GET_HOME_POSITION command. The position the system will return to and land on. The position is set automatically by the system during the takeoff in case it was not explicitely set by the operator before or after.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 12 cze 2018, 18:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Myślę że bardziej to
HOME_POSITION ( #242 )


Całkiem możliwe.Być może programy typu Tower potrzebują tego parametru aby jednak samemu wyliczyc odleglosc model-home ? .Dziwne to troche bo np QGroundControll na andka pokazuje przebytą trase przez model ( chyba sama oblicza) a nie potrafi pokazac odległości baza-model, to samo jest w MP na windowsie .

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 cze 2018, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Cytuj:
Myślę że bardziej to
HOME_POSITION ( #242 )


Całkiem możliwe.Być może programy typu Tower potrzebują tego parametru aby jednak samemu wyliczyc odleglosc model-home ? .Dziwne to troche bo np QGroundControll na andka pokazuje przebytą trase przez model ( chyba sama oblicza) a nie potrafi pokazac odległości baza-model, to samo jest w MP na windowsie .


Myślę, że tower to oblicza :)
Kod:
 private void updateHome(Drone drone) {
        if (mInboxBuilder == null)
            return;

        String update = "--";
        final Gps droneGps = this.drone.getAttribute(AttributeType.GPS);
        final Home droneHome = this.drone.getAttribute(AttributeType.HOME);
        if (droneGps != null && droneGps.isValid() && droneHome != null && droneHome.isValid()) {
            LengthUnit distanceToHome = UnitManager.getUnitSystem(mContext).getLengthUnitProvider()
                    .boxBaseValueToTarget(MathUtils.getDistance2D(droneHome.getCoordinate(), droneGps.getPosition()));
            update = String.format("Home\n%s", distanceToHome);
        }
        mInboxBuilder.setLine(0, SpannableUtils.normal("Home:   ", update));
    }


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.